1. از آن حضرت سؤال شد : زهد چیست ؟ فرمود : رغبت به تقوی و بی رغبتی به دنیا .
(تحف العقول ، ص 227)
2. از آن حضرت سؤال شد : مروت چیست ؟ فرمود : حفظ دین ، عزت نفس ، نرمش ، احسان ، پرداخت حقوق و اظهار دوستی نسبت به مردم .
(تحف العقول ، ص 227)
3. از آن حضرت سؤال شد : کرم چیست ؟ فرمود : بخشش پیش از خواهش و اطعام در قحطی .
(تحف العقول ، ص 227)
4. از آن حضرت سؤال شد بخل چیست ؟ فرمود : آنچه در کف داری شرف بدانی ، و آنچه انفاق کنی تلف شماری .
(تحف العقول ، ص 227)
5. از آن حضرت سؤال شد : بی نیازی چیست ؟ فرمود : رضایت نفس به آنچه برایش قسمت شده ، هر چند کم باشد .
(تحف العقول ، ص 228)
6 . از آن حضرت سؤال شد : فقر چیست ؟ فرمود : حرص به هر چیز .
(تحف العقول ، ص 228)
7. از آن حضرت سؤال شد : شرف چیست ؟ فرمود : موافقت با دوستان و حفظ همسایگان .
(تحف العقول ، ص 228)
8. از آن حضرت سؤال شد : پستی و ناکسی چیست ؟ فرمود : به خود رسیدن و بیاعتنایی به همسر .
(تحف العقول ، ص 228)
9. پناهنده به خدا آسوده و محفوخ است ، و دشمنش ترسان و بییاور
(تحف العقول ، ص 229)
10. از خدا بر حذر باشید با زیادی یاد او ، و از خدا بترسید به وسیله تقوی ، و به خدا نزدیک شوید با طاعت ، به درستی که او نزدیک است و پاسخگو .
(تحف العقول ، ص 229)
11. بزرگی کسانی که عظمت خدا را دانستند این است که تواضع کنند ، و عزت آنها که جلال خدا را شناختند این است که برایش زبونی کنند ، و سلامت آنها که دانستند خدا چه قدرتی دارد این است که به او تسلیم شوند .
(تحف العقول ، ص 229)
12. بدانید که خدا شما را بیهوده نیافریده و سر خود رها نکرده ، مدت عمر شما را معین کرده ، و روزی شما را میانتان قسمت کرده ، تا هر خردمندی اندازه خود را بداند و بفهمد که هر چه برایش مقدر است به او میرسد ، و هر چه از او نیست به او نخواهد رسید ، خدا خرج دنیای شما را کفایت کرده و شما را برای پرستش فراغت بخشیده و به شکرگزاری تشویق کرده ، و ذکر و نماز را بر شما واجب کرده و تقوی را به شما سفارش کرده ، و آن را نهایت رضایتمندی خود مقرر ساخته .
(تحف العقول ، ص 234)
13. ای بندگان خدا ، از خدا بپرهیزید ، و بدانید که هر کس از خدا بپرهیزد ، خداوند او را به خوبی از فتنهها و آزمایشها برآورد و در کارش موفق سازد و راه حق را برایش آماده کند .
(تحف العقول ، ص 234)
14. هیچ مردمی با هم مشورت نکند مگر اینکه به درستی هدایت شوند .
(تحف العقول ، ص 236)
15. پستی و ناکسی این است که شکر نعمت نکنی .
(تحف العقول ، ص 236)
16. در طلب مانند شخص پیروز مکوش ، و مانند کسی که تسلیم شده به قدر اعتماد نکن چون به دنبال کسب و روزی رفتن سنت است ، و میانهروی در طلب روزی از عفت است ، و عفت مانع روزی نیست ، و حرص موجب زیادی رزق نیست . به درستی که روزی قسمت شده و حرص زدن ، موجب گناه میشود .
(تحف العقول ، ص 236)
17. انسان تا وعده نداده ، آزاد است . اما وقتی وعده میدهد زیر بار مسؤولیت میرود ، و تا به وعدهاش عمل نکند رها نخواهد شد .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 113)
18. آن کس که بر حسن اختیار خداوند توکل و اعتماد کند ( و به قضا و قدر الهی خوشنود باشد ) آرزو نمیکند در غیر حالی باشد که خداوند برایش اختیار کرده است .
(تحف العقول ، ص 236)
19. خیری که هیچ شری در آن نیست ، شکر بر نعمت و صبر بر مصیبت و ناگوار است .
(تحف العقول ، ص 237)
20. آن حضرت - علیه السلام - به مردی که از بیماری شفا یافته بود ، فرمود : خدا یادت کرد پس یادش کن ، و از تو گذشت پس شکرش کن .
(تحف العقول ، ص 237)
21. هر کس که پیوسته به مسجد رود یکی از این هشت فایده نصیبش شود :
آیه محکمه ، دستیابی به برادری سودمند ، دانشی تازه ، رحمتی مورد انتظار ، سخنی که او را به راه راست کشد یا او را از هلاکت برهاند ، ترک گناهان از شرم مردم و ترس از خدا .
(تحف العقول ، ص 238)
22. به درستی که پر دیدترین دیدهها آن است که در خیر نفوذ کند ، و شنواترین گوشها آن است که تذکری را بشنود و از آن سود برد ، سالمترین دلها آن است که از شبهها پاک باشد .
(تحف العقول ، ص 238)
23. مردی به امام حسن - علیه السلام - عرض کرد : دختری دارم ، به نظر شما با چه کسی وصلت کنم . فرمود : با کسی که متقی و باایمان باشد .
چون اگر او را دوست بدارد ، مورد احترامش قرار میدهد ، و اگر از او نفرت داشته باشد ، به او ظلم نمیکند .
(مستظرف ، ج 2 ، ص 218)
24. به درستی که نعمت دنیا پایدار نیست ، نه از آسیبش آسودگی هست ، و نه از بدیهایش جلوگیری ، فریبی است حایل سعادت ، و تکیه گاهی است خمیده .
(تحف العقول ، ص 239)
25. ای بندگان خدا از عبرتها پند گیرید ، و از اثر گذشتگان متوجه شوید ، و به وسیله نعمتها از نافرمانی خدا باز ایستید ، و از پندها سود برید .
(تحف العقول ، ص 239)
26. به درستی که خداوند ماه رمضان را میدان مسابقه خلق خود ساخته تا به وسیله طاعتش به رضای او سبقت گیرند .
(تحف العقول ، ص 239)
27. به خدا سوگند اگر پرده برگیرند ، معلوم میشود که نیکوکار مشغول کار نیک خود است و بدکار گرفتار بدکرداری خود .
(تحف العقول ، ص 240)
28. ای پسرم با هیچکس برادری مکن تا بدانی کجا میرود و از کجا میآید و چه ریشهای دارد ، پس چون خوب از حالش آگاه شدی و معاشرتش را پسندیدی با او برادری کن به شرط گذشت از لغزش و کمک در تنگی .
(تحف العقول ، ص 236)
29. از آن حضرت سؤال شد : ترس چیست ؟ فرمود : دلیری بر دوست و گریز از دشمن .
(تحف العقول ، ص 227)
30. ننگ کشیدن آسانتر از دوزخ رفتن است .
(تحف العقول ، ص 237)
31. سفاهت ، به پستی گراییدن و با گمراهان نشستن است .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 115)
32. آن حضرت در وصف برادر ( دوست ) نیکوکارش فرمود : از همه مردم در چشم من بزرگتر بود و سر بزرگواری او در نظر من کوچکی دنیا در چشم او بود ، جهل و نادانی بر او تسلط نداشت ، اقدام نمیکرد مگر بعد از اطمینان به سودمند بودن آن . نه شکایتی داشت و نه خشم و دلتنگی .
بیشتر عمرش خاموش بود ، و چون لب به سخن میگشود بر همه گویندهها چیره بود ، ضعیف و ناتوان مینمود ، اما هنگام نبرد شیری درنده بود . چون با دانشمندان مینشست به شنیدن شیفتهتر بود تا گفتن .
به هنگام ضرورت سخن ، سکوت خود را میشکست . نمیگفت آنچه را عمل نمیکرد و عمل میکرد آنچه را نمیگفت ، چون در برابر دو کار قرار میگرفت که نمیدانست کدام خداپسندانهتر است آن را در نظر میگرفت که پسند نفسش نبود ، هیچکس را به خاطر کاری که میتوان از آن عذری آورد سرزنش نمیکرد .
(تحف العقول ، ص 237)
33. کسی که عقل ندارد ادب ندارد ، و کسی که همت ندارد مروت ندارد ، و کسی که دین ندارد حیا ندارد . و خردمندی موجب معاشرت نیکو با مردم است ، و به وسیله عقل سعادت هر دو عالم به دست میآید .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 111)
34. تعجب میکنم از کسانیکه در غذای جسم خود فکر میکنند ولی در امور معنوی و غذای جان خویش تفکر نمیکنند. شکم را از طعام مضر حفظ میکنند ولی در روح و روان خویش افکار پلید و پستی را وارد میکنند .
(بحار الانوار، ج 1 ، ص 218)
35. حضرت مجتبی - علیه الاسلام - بهترین جامههای خود را در موقع نماز میپوشید ، کسانی از آن حضرت سبب این کار را سؤال کردند ، در جواب فرمود : خداند جمیل است و جمال و زیبایی را دوست دارد به این جهت خود را در پیشگاه الهی زینت میکنم ، خداوند امر فرموده که با زینتهای خود در مساجد حاضر شوید .
(تفسیر عیاشی ، ج 2 ، ص 14)
36. تنها چیزی که در این دنیای فانی ، باقی میماند قرآن است ، پس قرآن را پیشوا و امام خود قرار دهید ، تا به راه راست و مستقیم هدایت شوید .
همانا محق ترین مردم به قرآن کسانی هستند که بدان عمل کنند اگر چه آن را حفظ نکرده باشند ، و دورترین افراد از قرآن کسانی هستند که به دستورات آن عمل نکنند گرچه قاری و خواننده آن باشند .
(ارشاد القلوب ، ص 102)
37. ای مردم هر کس برای خدا اخلاص ورزد و سخن او را راهنمای خود قرار دهد به راهی که درستتر و استوارتر است هدایت میشود و خداوند او را برای آگاهی و هوشیاری توفیق داده و به عاقبت خوش کمک کرده است.
(تحف العقول ، ص 229)
38. پرسش صحیح نیمی از علم است ، و مدارا کردن با مردم نیمی از عقل است ، و اقتصاد و اعتدال در زندگی نیمی از مخارج است .
(شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید ، ج 18 ، ص 108)
39. بیشترین زیرکی ، ترس از خدا و پرهیزکاری است و بیشترین نادانی ، عیاشی و شهوترانی است .
(حلیه الاولیاء ، ج 2 ، ص 37)
40. مادرم فاطمه ( س ) را دیدم که شب جمعه تا صبح مشغول عبادت و رکوع و سجود بود و شنیدم که برای مؤمنین دعا میکرد و اسامی آنان را ذکر مینمود و برای آنان بسیار دعا میکرد ولی برای خودش دعا نکرد ، پس به او عرض کردم : مادر چرا همان طور که برای دیگران دعا کردی برای خودت دعا نکردی ، فرمودند : پسرم ، اول همسایه را مقدم دار و سپس خود و اهل خانه را .
(بحار الانوار ، ج 43 ، ص 81)
41. رسول خدا ( ص ) فرمود : محبت و دوستی ما اهل بیت را اختیار کنید ، چون هر کس خدا را در حالی ملاقات کند که ما اهل بیت را دوست داشته باشد ، با شفاعت ما وارد بهشت میشود .
(محاسن ، ص 61)
42. ای مردم ! از جدم پیامبر خدا شنیدم که میفرمود : من شهر علم و دانشم و علی ( ع ) دروازه آن است ، آیا از غیر دروازه وارد شهر میشوند ؟
(امالی صدوق ، ص 207)
43. شخصی به امام حسن - علیه السلام - عرض کرد : ای پسر پیامبر خدا چرا ما از مرگ اکراه داریم و آن را دوست نداریم ؟ حضرت فرمود : چون شما آخرت خود را خراب و دنیایتان را آباد کردهاید ، بنابراین انتقال از عمران و آبادانی به خرابی و ویرانی را دوست ندارید .
(بحار الانوار ، ج 44 ، ص 110)
44. سوگند به خداوند ! هر کس ما را دوست داشته باشد ، اگر چه در دورترین نقاط مانند دیلم اسیر باشد ، دوستی ما برای او مفید است . همانا محبت ما گناهان فرزندان آدم را از بین میبرد ، همانطور که باد برگ درختان را میریزد .
(بحار الانوار ، ج 44 ، ص 24)
45. بیشتر اهل کوفه به معاویه نوشتند : ما با تو هستیم ، اگر میخواهی ما حسن ( ع ) را دستگیر میکنیم و پیش تو میفرستیم . بعد خیمه امام حسن ( ع ) را غارت کرده و آن حضرت را مجروح کردند .
پس امامحسن ( ع ) به معاویه نوشت : همانا این امر ( حکومت ) و جانشینی پیامبر از آن من و اهل بیت من است و برای تو و اهل بیت تو حرام است ، من این مطلب را از رسول خدا شنیدم .
سوگند به خداوند ، اگر یارانی شکیبا و آگاه به حق خویش مییافتم ، تسلیم تو نمیشدم و آنچه را میخواستی به تو نمیدادم .
(بحار الانوار ، ج 44 ، ص 45)
46. اگر همه دنیا را تبدیل به یک لقمه غذا کنم و به انسانی که خدا را از روی خلوص عبادت میکند بخورانم ، باز احساس میکنم که در حق او کوتاهی کردهام .
و اگر از استفاده کردن کافر از دنیا جلوگیری کنم تا به آن اندازه که جانش از شدت گرسنگی و تشنگی به لب برسد ، آنگاه جرعهای آب به او بدهم ، خود را اسرافکار میپندارم .
(تنبیه الخواطر و نزهة النواطر ( مجموعه ورام ) ، ج 1 ، ص 350)
47. والاترین مقام نزد خداوند ، از آن کسی است که بیشتر از همه به حقوق مردم آشنا باشد و در ادای آن حقوق ، بیشتر از همه کوشا باشد . و کسی که در برابر برادران دینی خود تواضع کند ، خداوند او را از صدیقین و شیعیان امیرالمؤمنین - علیه السلام - قرار میدهد .
(حیاة امام حسن بن علی ، ج 1 ، ص 319)
48. پیامبر خدا ( ص ) فرمود : هیچ بندهای حقیقتا مؤمن نیست مگر اینکه نفس خود را شدیدتر از محاسبه بین دو شریک و یا محاسبه مولا از بنده خود مورد محاسبه قرار دهد .
(بحار الانوار ، ج 70 ، ص 72)
49. پیامبر خدا ( ص ) فرموده است : یکی از موجبات آمرزش گناهان ، مسرور کردن برادران دینی است .
(مجمع الزوائد و منبع الفوائد ، ج 8 ، ص 193)
50. دنیا محل گرفتاری و آزمایش است و هر چه در آن است رو به زوال و نابودی میباشد ، و خداوند ما را از احوال دنیا آگاه کرده است تا عبرت گیریم ، و به ما وعده عذاب داده تا بعد از آن ، حجتی بر خدا نداشته باشیم . پس در این دنیای فانی زهد بورزید و به آنچه باقی و پایدار است رغبت داشته باشید و در خفا و آشکار از خدا بترسید .
(توحید صدوق ، ص 378)
51. هنگامی که مستحبات به واجبات ضرر برسانند ، آنها را ترک کنید .
(تحف العقول ، ص 236)
52. سه چیز مردم را هلاک میکند : تکبر ، حرص و حسد . چون تکبر دین انسان را از بین میبرد و شیطان هم به واسطه تکبر ملعون و منفور شد ، و حرص دشمن نفس انسان است و حضرت آدم به سبب حرص از بهشت رانده شد ، و حسد راهبر بدی و بدبختی است و به سبب حسد قابیل برادرش هابیل را کشت .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 111)
53. علم و دانش خود را به مردم یاد بده و علم دیگران را یاد بگیر تا بدین وسیله هم علم خود را محکم و استوار کنی و هم آنچه نمیدانی بیاموزی .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 111)
54. فقط به دیدار کسی برو که یا به عطا و بخشش او امیدوار باشی و از قدرت او بترسی ، یا از علم او استفاده کنی ، یا به برکت دعای او امیدوار باشی ، و یا از خویشان تو باشد .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 111)
55. ظالمی شبیهتر از حسود به مظلوم ندیدهام .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 111)
56. آنچه از امور دنیوی را که طلب کردی ولی به دست نیاوردی ، فراموش کن .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 111)
57. هر کس را که خداوند توفیق دعا کردن بدهد ، باب اجابت را برایش باز میکند و هر کس را که توفیق طاعت و عبادت دهد ، باب قبول را برایش باز میکند و هر کس را که توفیق شکرگزاری دهد ، باب افزایش نعمتها را برایش باز میکند .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 113)
58. به امام مجتبی - علیه السلام - عرض شد : ای پسر پیامبر خدا در چه حالی هستی ؟
فرمود : خدایی دارم که بر من مسلط است ، و آتش جهنم در پیش روی من است ، و مرگ مرا میخواند ، و حساب آخرت مرا احاطه کرده است ، و در قید و بند اعمالم هستم ، نمیتوانم آنچه را که دوست دارم به دست آورم و آنچه را دوست ندارم از خود دور کنم چون انجام امور به دست دیگری است .
اگر بخواهد ، مرا عذاب میکند و اگر بخواهد ، مرا میبخشد . پس کدام فقیر و محتاجی است که محتاج تر از من باشد ؟
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 113)
59. وعده دادن آفت کرم و بخشش است ، و چاره آن انجام و اتمام بخشش است .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 113)
60. برای مجازات در خطاها و لغزشها عجله نکن ، و بین خطا و مجازات برای عذرخواهی فرصتی باقی بگذار .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 113)
61. مصیبتها و ناملایمات کلیدهای پاداش و ثواب هستند .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 113)
62. نعمت ، امتحان و آزمایش الهی است . پس اگر شکر کردی ، نعمت است و اگر ناسپاسی کردی ، به غضب و خشم الهی تبدیل میشود.
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 113)
63. از بهره زبانت همان مقدار برای تو کفایت میکند که راه هدایتت را از گمراهی روشن کند .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 114)
64. از تفکر و تعقل غافل نشوید ، زیرا تفکر حیات بخش قلب آگاه و کلید درهای حکمت است .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 115)
65. ای پسر آدم ، از زمانی که از مادر زاییده شدی مشغول نابود کردن عمر خود بودهای ، پس از باقیمانده عمر خود برای آینده ( عالم آخرت ) ذخیره کن ، به درستی که مؤمن از این دنیا زاد و توشه برمیگیرد و کافر خوشگذارنی میکند .
و بعد این آیه را تلاوت فرمودند : " و زاد و توشه برگیرید ، به درستی که بهترین توشه تقوی است " .
(کشف الغمه ، ج 1 ، ص 572)
66. آماده سفر آخرت شو و قبل از فرارسیدن مرگ زاد و توشه خود را فراهم کن ، و بدان که تو در حالی دنیا را میطلبی که مرگ ، تو را میطلبد ، و امروز غم و اندوه فردا را نداشته باش ، و بدان که هر چه از مال دنیا بیشتر از غذا و خوراک خود به دست آوردی در حقیقت آن را برای دیگران ذخیره کردهای ، و بدان که اموال حلال دنیا مورد محاسبه قرار خواهد گرفت و اموال حرام دنیا عقاب و مجازات دارد و در اموال شبهناک و مشکوک سرزنش هست .
پس دنیا را مانند مرداری فرض کن و آن مقدار از آن برگیر که تو را کفایت کند ، پس اگر حلال باشد تو زهد ورزیدهای و اگر حرام باشد گناهی مرتکب نشدهای چون به مقدار اضطرار و ناچاری استفاده کردهای آنچنان که از مردار به هنگام ناچاری استفاده میشود ، و اگر در آن عتاب و سرزنش باشد ، سرزنشی کم و آسان خواهد بود .
(بحار الانوار ، ج ، 44 ، ص 139)
67. برای دنیایت آنچنان رفتار کن که گویا برای همیشه زندهای ، و برای آخرتت چنان رفتار کن که گویا فردا خواهی مرد .
(بحار الانوار ، ج ، 44 ، ص 139)
68. اگر به خاطر نیازی مجبور شدی با مردی دوست و همنشین شوی ، پس با کسی دوست شو که وقتی با او همنشینی میکنی ، موجب زینت تو باشد و هنگامی که به او خدمتی کردی ، از تو حمایت کند و هنگامی که از او در خواست کمک کردی ، تو را یاری کند و اگر سخنی گفتی ، سخن تو را تصدیق کند و اگر حمله کردی ، هجوم تو را قوت بخشد و اگر چیزی طلب کردی ، تو را یاری کند و اگر نقصی از تو آشکار شد ، آن را بپوشاند و اگر نیکی از تو دید ، آن را به حساب آورد .
(بحار الانوار ، ج 44 ، ص 139)
69. هر کس قرآن بخواند ، یک دعای مستجاب برای او میباشد که یا فورا اجابت میشود و یا با تأخیر .
(بحار الانوار ، ج 92 ، ص 204)
70. امام حسن ( ع ) : پیامبر خدا فرموده است : هر کس آیة الکرسی را بعد از نماز واجب بخواند ، تا نماز بعد در پناه و حفاطت خداست .
(مجمع الزوائد و منبع الفوائد ، ج 10 ، ص 102)
71. هر روزهداری هنگام افطار یک دعای اجابت شده دارد . پس در اولین لقمه افطار بگو : به نام خدا ، ای خدایی که آمرزش تو فراگیر و وسیع است ، مرا ببخش .
(اقبال الاعمال ، ص 116)
72. امام حسن ( ع ) : پیامبر خدا فرموده است : کسی که بعد از خواندن نماز صبح در همان محل بنشیند و مشغول ذکر خدا شود تا خورشید طلوع کند ، برای او پرده و مانعی از آتش عذاب الهی خواهد بود .
(تیسیر المطالب ، ص 350)
73. به درستی که هر کس طالب عبادت باشد ، خود را برای آن آراسته و پاک میکند .
(تحف العقول ، ص 236)
74. سزاوار مرد روزهدار این است که ریشش را رنگ کرده و لباسش را خوشبو کند ، و سزاوار زن روزهدار این است که موی سرش را شانه کرده و لباسش را خوشبو کند .
(الخصال ، ص 61)
75. از پدرم شنیدم که پیامبر خدا فرموده است : هر کس در قضای حاجت برادر دینی خود کوشش کند ، مانند این است که نه هزار سال خدا را عبادت کرده باشد در حالی که روزها روزه و شبها مشغول عبادت باشد .
(الفقیه ، ج 2 ، ص 189)
76. زکات دادن هرگز موجب کم شدن مال نمیشود.
(دعائم الاسلام ، ج 1 ، ص 246 - 264)
77. از پروردگارم شرم میکنم از اینکه ملاقات کنم او را و حال آنکه من پیاده به زیارت خانه او نرفته باشم .
(حلیة الاولیاء ، ج 2 ، ص 37)
78. به حضرت عرض شد چرا شما هرگز نیازمندی را ناامید بر نمیگردانید ، اگر چه سوار بر شتر باشید ؟ فرمود : خود من هم محتاج و نیازمند درگاه خداوند هستم و دوست دارم که خداوند مرا محروم نگرداند و شرم دارم در حالی که نیازمند هستم ، نیازمندان را ناامید کنم .
عادت خداوند این است که نعمتهایش را بر من ارزانی بدارد و عادت من هم این است که نعمتهایش را به بندگانش عطا کنم ، و میترسم که اگر از این عادت خود دست بردارم خداوند هم دست از عادت خود بردارد .
(نور الابصار ، ص 123 - کنز المدفون ، ص 434)
79. وقتی یکی از شما دوستش را ملاقات میکند ، باید جای نور در پیشانی او را ببوسد .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 110)
80. آنکس که مرگش فرا رسیده ، مهلت میطلبد تا گذشته را جبران کند و آنکس که مرگش فرا نرسیده و برای عمل صالح فرصت دارد ، امروز و فردا میکند .
(تحف العقول ، ص 236)
81. ای کسانی که اهل خوشگذرانی و لذات دنیا هستید ، بدانید که این لذات باقی ماندنی نیست ، و مغرور شدن به سایهای که زوال پذیر است ، حماقت است .
(اعلام الدین ، ص 241)
82. بیشترین عفو و بخشش کریم وقتی است که خطاکار نتواند برای خطای خود عذری بیاورد .
(اعلام الدین ، ص 297)
83. کسی که خدا را بشناسد ، او را دوست میدارد و کسی که دنیا را بشناسد ، در آن زهد میورزد . و شخص مؤمن عمل لهو و بیهوده انجام نمیدهد مگر وقتی که غافل میشود ، و هنگامی که متوجه کار بیهوده خود شد ، محزون میگردد .
(تنبیه الخواطر و نزهة النواطر ( مجموعه ورام ) ، ج 1 ، ص 52)
84. کسی که بندگی خدا کند ، خداوند همه چیز را بنده او میکند .
(تنبیه الخواطر و نزهة النواطر ( مجموعه ورام ) ، ج 2 ، ص 108)
85. کسی که کارهای نیک خود را میشمارد ، احسان و کرامتش را از بین میبرد .
(بحار الانوار ، ج 74 ، ص 417)
86. از آن حضرت در باره سکوت سؤال شد ، فرمود : سکوت پرده نادانی و زینت آبرو و عزت است و کسی که سکوت میکند راحت و آسوده ، و همنشین او در امان است .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 111)
87. مردی از امام حسن ( ع ) درخواست راهنمایی کرد . امام ( ع ) به او فرمودند :
مرا ستایش نکن که نسبت به خودم از شما آشناترم ، و دروغگو هم نشمار که نظر دروغگو بیارزش است ، و نزد من غیبت هیچ کس را نکن .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 109)
88. ای پسر آدم از اعمال حرام دوری کن تا شخص عابدی باشی ، و به آنچه خداوند روزی تو کرده خوشنود و راضی باش تا بینیاز باشی ، و حق همسایگی را در باره همسایهات مراعات کن تا مسلمان باشی ، و آنچنان با مردم رفتار کن که دوست داری با تو رفتار شود تا شخص عادلی باشی .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 112)
89. از آن حضرت سؤال شد زندگی چه کسی از همه بهتر است ؟ فرمود : کسی که مردم را در زندگی خود شریک کند .
(تاریخ یعقوبی ، ج 2 ، ص 215)
90. دست نیافتن به نیازمندیها بهتر از درخواست آن از نااهلان است .
(تاریخ یعقوبی ، ج 2 ، ص 215)
91. بداخلاقی بدتر از بلا و مصیبت است .
(تاریخ یعقوبی ، ج 2 ، ص 215)
92. ای اهل کوفه بدانید که صبر و شکیبایی زینت است ، و وفای به عهد جوانمردی است ، و عجله و شتابزدگی کمخردی است ، و کمخردی ضعف است ، و همنشینی با فرومایگان موجب ننگ و رسوایی است ، و رفت و آمد با هرزگان و گناهکاران موجب شک و بدگمانی است .
(ترجمة الامام الحسن ، ص 167)
93. ما تجربه کردیم و تجربه کنندگان نیز تجربه کردند ، ولی چیزی مفیدتر از وجود صبر و پرضررتر از نبود صبر ندیدیم . با صبر همه امور اصلاح میشود و چیزی جای آن را نمیگیرد .
(شرح نهج البلاغه ، ابن ابی الحدید ، ج 1 ، ص 319)
94. هیچ حقی که باطلی در آن نباشد مانند مرگ ندیدم که شبیهتر باشد به باطلی که حقی در آن نیست .
(شرح نهج البلاغه ، ابن ابی الحدید ، ج 18 ، ص 311)
95. امام حسن مجتبی - علیه السلام - به هنگام ورود به مسجد سر را به طرف آسمان بلند میکرد و میفرمود : پروردگارا ! مهمان تو جلو درب خانهات ایستاده است .
ای نیکوکار ! بنده گناهکار و بدرفتار به درگاهت شتافته ، از زشتیهایی که مرتکب شده به خاطر زیباییهایی که در نزد توست درگذر ، ای بخشنده و کریم .
(بحار الانوار ، ج 43 ، ص 339
96. دوازده چیز از آداب غذا خوردن بوده و بر هر مسلمانی لازم است که از آنها اطلاع داشته باشد ، چهار چیز آن واجب ، و چهار چیز دیگر سنت ، و چهار مورد باقیمانده از ادب و اخلاق است . اما چهار امر لازم : شناسایی منعم ، خشنود بودن به آنچه روزی گردیده ، نام خدا را بر زبان جاری کردن و شکرگزاری در برابر نعمتی که عطا شده است .
و چهار امری که سنت است : وضو گرفتن پیش از شروع به غذا ، نشستن بر طرف چپ ، غذا خوردن با سه انگشت و لیسیدن انگشتان میباشد . و چهار امری که از آداب و اخلاق است : خوردن از غذاهای جلوی خودش ، کوچک برداشتن لقمه ، خوب جویدن غذا و کم نگاه کردن به صورت دیگران میباشد .
(من لا یحضره الفقیه ، ج 3 ، ص 227 ، ح 38)
97 . شوخی کردن حرمت و احترام را از بین میبرد .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 113)
98. کار نیک آن است که در انجامش درنگ نشود ، و بعد از انجام آن منت نگذارند .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 115)
99. قدر نعمتهای پروردگار تا موقعی که پابرجاست مجهول و ناشناخته است ، و زمانی شناخته میشود که از دست رفته باشد .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 115)
100. کسی که در دلش هوایی جز خشنودی خدا خطور نکند، من ضمانت میکنم که خداوند دعایش را مستجاب کند.
(کافی ، ج2 ، ص62 )