فراموش کردم
اعضای انجمن(447) شعری تکان دهنده درباره امام زمان حضرت مهدی عدالت و لطف خدا پیامبر اکرم : توبه زیباست ولی در جوانی زیباتر قدرت بدنی حضرت امیرالمومنین علی علیه السلام در جوانی بی حسین احساس پیری میکنم ارتباط با مدیریت انجمن مذهبی
جستجوی انجمن

آرزوی بزرگ، مانع بندگی

منبع : http://www.sahebeamr.org/akhlagh/jalasat-akhlagh/a
درج شده در تاریخ ۹۳/۱۰/۱۲ ساعت 03:05 بازدید کل: 289 بازدید امروز: 285
 

آرزوی بزرگ، مانع بندگی

 قرائت[1] آیات مبارکه سوره هود(84-86)

  أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّیطَانِ الرَّجِیمِ  بِسمِ اللَّهِ الرَّحمنِ الرَّحِیمِ    

   وَ إِلَی مَدیَنَ أَخَاهُم شُعَیباً قَالَ یَا قَومِ اعبُدُوا اللَّهَ مَا لَکُم مِن إِلهٍ غَیرُهُ وَ لاَ تَنقُصُوا المِکیَالَ وَ المِیزَانَ إِنِّی أَرَاکُم بِخَیرٍ وَ إِنِّی أَخَافُ عَلَیکُم عَذَابَ یَومٍ مُحِیطٍ * وَ یَا قَومِ أَوفُوا المِکیَالَ وَ المِیزَانَ بِالقِسطِ وَ لاَ تَبخَسُوا النَّاسَ أَشیَاءَهُم وَ لاَ تَعثَوا فِی الأَرضِ مُفسِدِینَ * بَقِیَّةُ اللَّهِ خَیرٌ لَکُم إِن کُنتُم مُؤمِنِینَ وَ مَا أَنَا عَلَیکُم بِحَفِیظٍ *

موضوع بحث : آرزوی بزرگ، مانع بندگی                    

بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین و هو خیرُموفق و معین؛ ثم الصلاة و السلام علی أشرف الأنبیاء و المرسلین، حبیب إله العالمین،  أبی­القاسم محمد صلی الله علیه و علی أهل بیته الطاهرین المعصومین، من الآن إلی قیام یوم الدین؛ سیّما بقیة الله فی الأرضین.

 قال علی علیه الصلاة والسلام: «أَلَا إِنَّ أَخوَفَ مَا أَخَافُ عَلَیکُم خَلَّتَانِ‏ اتِّبَاعُ الهَوَی وَ طُولُ‏ الأَمَلِ‏ أَمَّا اتِّبَاعُ الهَوَی فَیَصُدُّ عَنِ الحَقِّ وَ أَمَّا طُولُ‏ الأَمَلِ‏ فَیُنسِی الآخِرَةَ»[2].

تجربه­ها، سرمنشأ آرزوها

آدم در اثر پیشرفت در عمر و تجربه کردن و بهره­مند شدن از اشیاء اطرافش به یک چیزهایی علاقه‌مند می­شود و از اشیاء خوشش می­آید، بعضی شیرین است؛ بعضی خوشمزه است؛ بوی خوبی دارد. این‌ها در زندگی پیش می­آید. هم پیش می­آید و انسان استفاده می­کند و هم جزء تجربیات انسان می­شود. درون فهرست ذهنش این را می­نویسد که فلان غذا خیلی خوشمزه است،‌ فلان مایع خیلی خوشمزه است، این شیرین است آن ترش است این‌ها در فهرست ذخائر ذهن بایگانی می­شود و آدم می­فهمد کدام درشت­تر است کدام ریز­تر است، این‌ها که مشخص ­شد. آدم می­رود دنبال آن درشت‌ها که خیلی خیلی خوشمزه است و فوائدش زیاد است، علاقه پیدا می­کند. انسان سرش نمی­شود این رواست، یا نارواست،‌ این ضرر هم دارد یا صرفاً منفعت است، در این فکرها نیست چون ذائقه خوشش می­آید، عقل هم طرفش می­رود، انسان کم کم که در زندگی بدن انسان رشد می­کند و نیازش بیشتر می­شود آن فهرست خودنمایی می­کند، چه بخوریم؟ آن را، چه بپوشیم؟ این را، درشت‌ها آنجا رژه می­روند، خوب آدم دلش می­خواهد، دلش می­خواهد یعنی هوای نفس، فعلاً دلش می­خواهد، از اینها که دلش می­خواهد بعضی­هایش را خدا تحریم کرده است، آدم دلش می­خواهد اما خدا گفته نباید بخوری، اینجا امتحان ما با خداست، ‌نفس تجربه کرده است که این مورد خیلی خوشمزه و شیرین است، پست، ریاست و امثال این‌هاست. اما بعضی­هایش را خدا گفته که نه حرام است.   

مخالفت با هوای نفس، ابتدای بندگی

 ما باید از این بعض که دلمان می­خواهد صرف نظر کنیم. اگر توانستیم صرف نظر کنیم و از آن حلال‌ها استفاده کنیم کار خیلی اصلاح می­شود و مشکل پیش نمی­آید. اگر نتوانستیم و او بر ما غلبه کرد، ما در برابر او ضعیف و ضعیف­تر خواهیم شد، به طوری که از هیچ حرامی نمی­توانیم صرف نظر کنیم. می­گوییم دلم می­خواهد اما نمی­توانم؛ بنابراین از اول که انسان مکلف شد از آن چیزهایی که حرام شده صرف نظر کند کار آسان­تر است. اگر مدتی صرف نظر نکرد مشکل ریشه­دار می­شود قوی­تر   می­شود و دیگر انسان نمی­تواند ترکش کند گرفتار درشت­ترهایش هم می­شود، ‌لذا حضرت علیه السلام فرمودند که دو چیز است که خیلی من می­ترسم از اینکه شما دچار آن دو چیز بشوید، یکی به دنبال خواسته­های نفس رفتن، آدم هر چه دلش می­خواهد لباس خوب، غذای خوب، خانه خوب، زن خوب، آن خوب‌هایی که آدم دلش می­خواهد، در این خوب‌ها گاهی حرام هم هست دیگر، اگر نتوانیم از حرام بگذریم نگذشتن در انسان قوی‌تر می‌شود، بعد دیگر انسان عاجز می­شود و از دم حرام و حلال را درو می­کند جلو می­رود، لذا مظنه ترس است، هم دنیا را خراب می­کند و هم آخرت را، و هم صفات بد در انسان تولید می­کند و هم گرفتاری عقوبت در آخرت را. حضرت علیه السلام فرمودند من از این دو تا خیلی می­ترسم، مردم گرفتار این دو تا هستند. یکی متابعت هوی، لذا خدای متعال هم بحثش را در قرآن آورده است «وَ نَهَی النَّفسَ عَنِ الهَوَی، فَإِنَّ الجَنَّةَ هِیَ المَأوَی»[3]، اگر از هوای حرام خودداری کردیم بهشت جایگاه ما خواهد بود. این قدر مسأله مهم است. غالباً افراد نمی­توانند، چون عادت محکم شده است فشار زیاد می­آید آدم نمی­تواند و گرفتار می­شود روز به روز هم فشار سنگین‌تر می­شود تا اینکه آدم از کار می­افتد.

آرزوهای بزرگ، نابود کننده ایمان

یکی هم طول امل است، آدم برود کوه‌های اطراف قم را بخرد به امید اینکه دویست سال دیگر قیمت پیدا می­کند، حالا می­گویند مثلاً متری یک شاهی دویست سال دیگر می­شود متری صد تومان، چقدر پول می­شود!؟ حساب‌های این جوری، فردا میفتد می­میرد در حالی که عمرش تلف شده و زمین‌ها به قیمت نرسیده است؛ لذا خطرناک است، اگر انسان می­خواهد سالم زندگی کند هم از هوای حرام باید اجتناب کند و هم از آرزوهای دور و درازی که در عمر ما نمی­گنجد اجتناب کنند و الّا یکی دو تا نیست، هر وقت آدم خلوت پیدا کرد به فکر می­رود که خانه بخرم شصت سال دیگر آن­جوری می­شود، آن کار را بکنم پنجاه سال دیگر این­جوری می­شود، هیچ چیز از آن در نمی­آید، خسته می­شود؛ بنابراین این دو مورد مظنّه ترس امیرالمؤمنین صلوات الله و سلامه علیه است، این هم راه علاجش شروع کردن از حالاست که هنوز عادت‌ها مستحکم نشده است و آدم راحت­تر می­تواند گذشت کند، اما وقتی ریشه پیدا کرد سخت است و نمی­شود. نوع مردم چون عادت کرده­اند، آن عادت محکم شده است، ریشه پیدا کرده است. از حرام نمی­توانند گذشت کنند؛ بنابراین حضرت علیه السلام به عنوان مسئول امت می­ترسیدند، ما هم باید به عنوان کسی که مرتکب می­شود بترسیم، اگر ما مرتکب شدیم باید بترسیم خطرناک است، عمر تلف می­شود و خیلی از وظایف از بین می‌رود، به جای اینکه ما به وظایف بپردازیم می­رویم در خط آروزهای دور و دراز،‌ نقشه می­کشیم هیچ چیز هم از آن در نمی­آید. هوا پرستی هم آدم را گرفتار ارتکاب حرام می­کند، ارتکاب حرام هم اسباب روسیاهی دنیا و آخرت خواهد بود. تا دیر نشده باید شروع کنیم، از حرام گذشت کنیم، آن وقت گذشت برایمان آسان می­شود، تمرین که شد برایمان آسان می­شود و دیگر هم آرزوهای دور و دراز نداریم، چون عمرهایمان کوتاه است، زمان زیادی را نمی­توانیم به آرزوها اختصاص بدهیم، آرزوی کم، عیب ندارد مشکلی نیست اما زیاد نه، مشکلات زیادی به بار می­آرود، عمر تلف می­شود. اگر این دو تا را ما توانستیم به توفیق الهی ان شاء الله مرتب کنیم، خیلی از مشکلاتی که موجب ترس و هراس امروز و فرداست از بین خواهد رفت. امیدواریم پروردگار متعال توفیق مرحمت کند بتوانیم این دو سه جمله را از امیرالمؤمنین صلوات الله و سلامه علیه یاد بگیریم و ایشان را خوشحال کنیم. ان شاء الله که ما گوش به حرف داده­ایم و این دو تا را هم نداریم، نثار ارواح طیبه خاتم انبیاء و حضرات معصومین علیهم السلام مخصوصاً امیرالمؤمنین علیه الصلاة والسلام و همه شهدای خط تشیّع و امام شهدا سه صلوات ختم کنید.

اللهم صل علی محمد و آل محمد

متن­ درس اخلاق عالم ربانی حضرت آیت الله خوشوقت تهرانی اعلی الله مقامه

مدرسه علمیه حضرت صاحب الأمر عجل الله فرجه

29/02/1390

این مطلب توسط اسماعیل مختاری بررسی شده است. تاریخ تایید: ۹۳/۱۰/۱۲ - ۱۹:۱۳
اشتراک گذاری: تلگرام فیسبوک تویتر
برچسب ها:

1
1


لوگین شوید تا بتوانید نظر درج کنید. اگر ثبت نام نکرده اید. ثبت نام کنید تا بتوانید لوگین شوید و علاوه بر آن شما نیز بتوانید مطالب خودتان را در سایت قرار دهید.
فراموش کردم
تبلیغات
کاربران آنلاین (1)