محصولات دستکاری شده ژنتیکی مفید هستند یا مضر؟
امروزه محصولات تراریخته تا حد زیادی وارد زنجیره غذایی بشر شدهاند. با این حال نگاهی به گذشتهای نه چندان دور و زمانی که غذا بسیار سادهتر و سالمتر بود امر چندان دشواری نیست. اما چه عواملی سبب شده است که محصولات تراریخته تا این حد به زنجیره غذایی و سایر بخشهای زندگی بشر نفوذ کنند؟
به گزارش سلامت نیوز به نقل از میزان،سال 1935، دیانای کشف میشود. و در سال 1973 یک ترکیب نوساخته از دیانای توسط بشر ساخته میشود. ایده دیانای ساخت بشر، یا دیانای با ترکیب جدید، توسط یک دانشجوی تحصیلات تکمیلی دانشکده پزشکی دانشگاه استنفورد مطرح میشود. پرفسور هربرت بویر و چندی از همکاران زیستشناسش امر مذکور را مطرح نمودند. سال 1975 و در کنفرانس آسیلوما، گروهی از زیستشناسان با چند وکیل و گروهی از پزشکان گرد هم میآیند تا راهکارهایی را برای استفاده امن و ایمن از دیانای حاصل مهندسی ژنتیک فراهم آورند. سال 1980 نخستین اختراع در زمینه محصولات تراریخته به ثبت میرسد. محصول این اختراع یک باکتری است که کارکرد اصلی آن بلعیدن نفت خام است، و قادر به بلعیدن نشتیات نفتی است. سال 1982، سازمان غذا و دارو با عرضه و فروش نخستین محصول تراریخته موافقت میکند. هومولین، انسولین تولید شده توسط باکتری ایکولی، که یک باکتری با ژنتیک مهندسی شده است، در بازار عرضه میشود. سال 1994، محصولات تراریخته به شکلی گسترده مطرح میشوند. افزون بر موارد فوق، سازمان غذا و داروی آمریکا با عرضه و فروش گوجه فرنگی تراریخته در بازار موافقت میکند. گوجهای دیررس و مقاوم در برابر که میتواند مدت زمان بیشتری را در مقایسه با گوجههای معمولی در سبد فروش میوه فروشیها باقی بماند. سال 1966، علفهای هرز مقاوم دربرابر گلیفوسیت، علفکش مخصوص استفاده کشاورزان محصولات تراریخته در استرالیا کشف میشود.
سال 1997، اتحادیه اروپا قوانینی را وضع مینماید که باید روی محصولات غذایی تراریخته، و همچنین غذای حیوانات، برچسب تراریخته (GM) نصب شود.
سال 1999 کاشت و تولید محصولات تراریخته به نقطهی اوج خود میرسند. بیش از صد میلیون جریب زمین در سطح جهان زیر کشت بذرهای تراریخته قرار میگیرند. در این سال در سطحی خطرناک و هشدار دهنده از فناوری تولید و کشت محصولات تراریخته استقبال میشود.
اما سال 2003 نقطهی شروع اتفاقات منفی برای صنعت تولید محصولات تراریخته است. آفات و حشراتی مقاوم در برابر سموم خاص مصرف شده در مزارع گیاهان تراریخته دیده میشوند، آفاتی که از محصول پنبهی تراریخته در جنوب آمریکا تغذیه میکنند. در کمتر از یک دهه، حشرات و آفات نیز خود را با سموم خاص مصرف شده در مزارع تراریختی مطابقت داده و سازگار نمودهاند.
سال 2011، تحقیقات انجام شده در کبک شرقی ثابت میکند که که سموم مصرف شده در مزارع کشت محصولات تراریختی در خون زنان حامله وجود دارند و شواهدی را مبنی بر این ارائه مینمایند که این سموم به جنین هم ورود پیدا کردهاند و زنگ هشدار برای بشر روشن میشود.
سال 2012، پل فرانکویس، کشاورز فرانسوی علیه شرکت موسانتو، اصلیترین شرکت تولید کننده محصولات تراریخته در آمریکا، به دلیل مسمومیت شیمیایی ایجاد شده توسط حشرهکش لِسو شکایت میکند. او در این پرونده برنده میشود و زمینه را برای شکایتها و پروندههای بعدی فراهم می آورد
کانال تلگرامی : https://telegram.me/bestfp-miyaneh