فراموش کردم
لطفا تایپ کنید...
رتبه کلی: 1405


درباره من
بیر پاییز گونونون سون گئجه سی، مییانا شهرینده بو دونیایا گؤز آچدیم و سویوق بیر قیشین ایلک گونویله قارشیلاندیم
الیم ده دئییل دیر بورادا دوغولماق
الیم ده دئییل دیر تورک ديللي اولماق
آمما الیم ده دیر، الیم ده دیر، من بیر اینسان اولاجاغام
اینسان کیمی یاشایان اینسان کیمی اینسان ...
ائلشن مییانالی (Elshen )    

وجه تسمیه اسم میانه و معرفی یک کتاب

درج شده در تاریخ ۸۸/۱۱/۲۴ ساعت 18:09 بازدید کل: 1191 بازدید امروز: 187
 

از نظر لغوی "میانا" اسمی مرکب می باشد که از واژه های "می" و "آنا" تشکیل شده است. در کتاب میانه اثر آقای محمد صادق نائبی این واژه بصورت مایانا و ترکیب مای و آنا به معنای مادر بزرگ و یا ماد مادر بکار رفته شده است. آزربایجان شناس بزرگ میرعلی سیداف معتقد است که در بین خلق های تورک قدیم به الهه ی حامی و حافظ بچه ها  "مایانا" می گفته اند. با توجه به اینکه در زمان های قدیم گذاشتن نام الهه به روی مکانهای زندگی و آبادیها و کوه ها و ... مرسوم بوده است، نامگذاری اسم میانای امروزی به نام الهه حامی و حافظ بچه ها، محتمل تر است.

البته با مطالعه اتیمولوژی نیز می شود به نتایج مهمی رسید. اگر دقت کنیم می بینیم که هنوز در تورکیه امروزی که دارای زبان تورکی قدیم (اسکی تورکجه) است بجای حرف "م" حرف "ب" بکار می رود. برای مثال "بین" به معنای -هزار- هم اکنون در زبان تورکی ما بصورت "مین" خوانده می شود یا مثال دیگر "بن" بجای "من" بکار می رود. نام میانا در قدیم بصورت "بایانا" یا بای+آنا (بی آنا) خوانده می شده که معنی مادر بزرگ می دهد.

حال نتیجه گیری از این نام بصورت مادر بزرگی که حافظ بچه هاست بسیار نزدیک است. شاید در زمانهای قدیم این مکان محل نگهداری و پرورش کودکان بوده است. خلاصه آن چیزی که مهم است این است که میانا به معنای کلمه "میانه" یا بین نیست که این تحریف و جعلی سازی در نام تمامی شهرهای آزربایجان و دهات و مکان های آن مرسوم است!!!

زبان شناسان! محترم می فرمایند که نام این شهر به دلیل جایگیری در بین تهران و تبریز، میانه (بین دو شهر) بوده است که اگر اینگونه بود نام زنگان بایستی میانه بود!!!

آیا می خواهید که نام اصلی و تحریف نشده روستاها و مکان های میانه را بدانید؟

آقای دکتر فیروز سیمین فر در راستای این مهم، پس از سالها تلاش، کتابی با نام "نگاهی نوین به اسامی کهن در شهرستان میانه" آماده کرده اند که برای مطالعه بسیار لذت بخش می باشد و بسیار توصیه می کنم که خریداری بفرمائید. این کتاب می تواند بصورت مرجع در گوشه کتابخانه های شما موجود باشد.

این کتاب حاوی تلفظ دقیق، مفهوم لغوی،  بررسی اتیمولوژیک و وجه تسمیه اسامی بخش ها، آبادیها، کوهها  و رودهای  مهم و تعداد دیگری از اسامی مورد استفاده در شهرستان میانه و حومه  و بسیاری از اسامی هم ریشه و مشترک با  اسامی مورد  بحث،  در 35۰ صفحه، قطع  وزیری و با همکاری  نشر اختر تبریز، در سال 78 منتشر ودر دسترس علاقمندان قرار گرفته است .

 

 

 

تاریخ آخرین ویرایش مطلب: تاریخ آخرین ویرایش: ۹۰/۱۲/۱۹ - ۱۱:۳۶
اشتراک گذاری: تلگرام فیسبوک تویتر
برچسب ها:

1
1


لوگین شوید تا بتوانید نظر درج کنید. اگر ثبت نام نکرده اید. ثبت نام کنید تا بتوانید لوگین شوید و علاوه بر آن شما نیز بتوانید مطالب خودتان را در سایت قرار دهید.
فراموش کردم
تبلیغات
کاربران آنلاین (0)