فراموش کردم
رتبه کلی: 729


درباره من

آنقدرها هم نبود آسان، در آمد پیر ما

تا چه سان با ما کند تا، دولت تدبیر ما

مشکل ما آن مسائل بوده از عهد قدیم

نیست هرگز حول و حوش این مسائل گیر ما

هشت سالی رفت بر ما آن چه بر ایشان نرفت

زان زمان جز لطف و خوبی نیست در تفسیر ما!



چون خطا می رفت هر تیری که میانداختند

لاجرم گاهی شکایت داشتند از تیر ما

با صدای بم کسی آوازِ بد میخواند اگر

رو میآمد بعد از آن خواندن صدای زیر ما

چون صدا بود آن زمان، تصویر و اینها هم نبود

گشته نایاب این زمان از آن زمان تصویر ما

جاده هامان گر چه آسفالت است اما خوب نیست

تا که میآید هنوز از چین ملات و قیرما



یا اگر چیزی و جایی بازسازی میشود

باز هم میآید از چین نقشه تعمیر ما

میروم با پای خود بالای هر برجی که هست

تا نیفتد بار دیگر دست چین تقدیر ما

گر بیفتد دستِ چین تقدیر ما با این حساب

بیتعارف! این گناهی نیست جز تقصیر ما

تا مسیر گفتوگو باز است، در هر مشکلی

نیست وقف بستن از رو بعد از این شمشیر ما



لاجرم از سیر میماند گرسنه بیخبر

از گرسنه با خبر وقتی نباشد سیر ما

فیالمثل با کفش چرمش سیر در گِل می دود

با همان باران اول، رفته کفش جیر ما

گر نباشد همزبانی چیست فرق دیر و زود!؟

منتها با همدلی زود است حتی دیر ما

ما که بر اموال خود تنها نظارت میکنیم

بر تهِ دیگ کسی کی میخورد کفگیر ما!؟

نیست در قاموس ما چون قصد آزار کسی

پس تشکر میکنیم از آه بیتاثیر ما

هیچکس خوابی نمیبیند به جای هیچ کس

چیست بعد از این مصیبت خواب بیتعبیر ما

مهدی.... (MEHDIMM )    

اجتهاد در دین خدا هست، در اندیشه امام، نه؟!

منبع : http://vista.ir/news/10971851/%D8%A7%D8%AC%D8%AA%D
درج شده در تاریخ ۹۲/۰۷/۱۸ ساعت 23:19 بازدید کل: 98 بازدید امروز: 73
 

اندیشه‌ای که نتواند راه گشایی کند و بن بست‌های نظری و اقتضائات اجرایی را حل کند، ناچار به ناکارآمدی و حتی شکست متهم خواهد شد. اگر اندیشه امام بدون تاریخ مصرف و نقشه راهی برای همه ادوار انقلاب است و قرار است این انقلاب در اعصار آینده بماند، آیا ما می‌توانیم با تک واژه‌ها و جملات بریده و بدون فهم نظاممند، از اندیشه امام راه و مسیر و اهداف استراتژیکمان را تنظیم کنیم یا خیر؟

با وجود آنکه اجتهاد در متون مقدس دینی و بهره گیری از آن‌ها و تعیین تکالیف دینی مردم بر اساس شرایط زمان و مکان، از اصول مسلم تفکر شیعی است، برخی درباره سخنان امام خمینی که در ذیل دین قرار داشته و قطعا اهمیتش از آیات قرآن و جملات امامان معصوم (ع) کمتر است، این موضوع را نمی‌پذیرند و همواره تلاش می‌کنند برخی سخنان رهبر کبیر انقلاب که در هر مقطع به ذائقه سیاسیشان می‌خورد را بزرگ کرده و بر سر رقبا بزنند؛ امری که باعث خلل در دستیابی به افکار و اندیشه امام خمینی است. 

به گزارش آینده، علی توسی کجانی در یادداشتی در این زمینه نوشت: 

در روزهای اخیر فضای سیاسی کشور تحت تاثیر دیدگاه امام در خصوص رابطه با آمریکا دچار تشتت گردیده است. برخی با تنسک و تمسک به برخی از بیانات امام این رابطه را قبیح ذاتی می‌دانند و حکمی برای همه تاریخ صادر می‌کنند. گروه دیگر به نکات دیگری اشاره می‌کنند و معتقدند منافع دینی و ملی متغیر اصلی است و این رابطه دارای حرمت ذاتی نیست و می‌توان با تمسک به نمونه‌های تاریخی به انجام آن اقدام نمود. 

اما نکاتی را باید به برای دو طرف این اندیشه یاد آور شد که به صورت کوتاه اشاره می‌کنم: 


۱. بدون تردید امام خمینی متفکر و رهبری بودند که در شرایط انتزاعی و تجریدی و بریده از واقعیت‌های عینی و شرایط داخلی و بین المللی جبهه اسلام و ایران سخن نمی‌گفتند. بلکه شرایط اجتماعی سیاسی و اهداف عالیه انقلاب و اسلام بود که به عنوان متغیر اصلی برای ایشان طرح می‌شد و امام را به موضعگیری وا می‌داشت. ایشان علاوه بر حفظ آرمان، دست یابی به آن‌ها را با عبور از محدودیت‌ها و امکانات مادی و امداد الهی امکان پذیر می‌دانست. 

۲. اندیشه‌ای که نتواند راه گشایی کند و بن بست‌های نظری و اقتضائات اجرایی را حل کند، ناچار به ناکارآمدی و حتی شکست متهم خواهد شد. اگر اندیشه امام بدون تاریخ مصرف و نقشه راهی برای همه ادوار انقلاب است و قرار است این انقلاب در اعصار آینده بماند، آیا ما می‌توانیم با تک واژه‌ها و جملات بریده و بدون فهم نظاممند، از اندیشه امام راه و مسیر و اهداف استراتژیکمان را تنظیم کنیم یا خیر؟ باید بدانیم که امام در شرایط آینده با ما نیست. پس چه باید کرد؟ راه حل چیست؟ 

۳. به نظر می‌رسد یگانه راه حل، ضرورت اجتهاد روشمند در اندیشه‌های امام خمینی است که از نیازهای امروز و آینده ماست و عدم توجه به این مسئله، مشکلات بی‌شماری را برای حال و آینده انقلاب پدید می‌آورد و این اجتهاد و بازخوانی و بازنگری باید با تکیه به برخی قوانین باشد که عبارت است از: 

الف) بازبینی درشیوه استناد
 وقتی می‌خواهیم به یک اندیشمند نظری را نسبت دهیم، باید روش استناد دهی را مشخص کنیم. یعنی نمی‌توان صرفا با استناد به یک جمله آن را اندیشه وی نامید. و الا در تعارضات عمل اجتماعی یا گفته‌ها که در طول زمان اجتناب ناپذیر است و درباره امام هم اتفاق افتاده، مجبور به حذف برخی از جملات _که مطابق سلیقه ما نیست_ می‌شویم. لذا فهم نظاممند که در آن طبقه بندی مفاهیم، نسبت‌ها، اولویت‌ها و اولیت‌ها حفظ گردیده باشد، از اهمیت بالایی برخوردار است. برای مثال در اندیشه امام آزادی وجود دارد و در نظام‌های لیبرالی هم این مفهوم وجود دارد. ولی آزادی که در نظام اندیشه امام مطرح می‌شود، در نسبت‌های متفاوت با دیگر مفاهیم است و بریده از مفاهیم دیگر نیست و آزادی که در اندیشه لیبرالی مطرح می‌شود، با نسبت‌های متفاوت است. پس در تحلیل اندیشه‌ها باید عناصر و مفاهیم را در یک مجموعه ملاحظه نمود. 

ب) مشخص نمودن محکمات اندیشه امام از متشابهات
در نظام اندیشه امام خمینی به عنوان یک متفکر و فیلسوف سیاسی اجتماعی، ثابتات و متغیراتی وجود دارد و همین طور محکمات و متشابهاتی را قبول داشتند که هیچ‌گاه و در هیچ شرایط زمانی و مکانی از آن کوتاه نمی‌آیند و این محکمات حاکم بر شرایط بوده است. 

ج) راهیابی و توجه به مبادی و مبانی اندیشه تا نتایج
بی‌تردید دستگاه فکر ی هر اندیشمندی مبتنی بر مبادی و مبانی قابل پذیرش است که بر اساس آن موضوعات را تحلیل، طبقه بندی و نسبت دهی می‌کند. اگر به جای توجه به مبانی به نتایج توجه کنیم، به مواردی در اندیشه امام بر می‌خوریم که راهی برای تحلیل نمی‌بابیم. برای مثال امام در زمان خودشان برخی از استراتژی‌ها را بار‌ها مطرح نمودند، ولی در زمان خودشان از آن استراتژی باز گشتند یا بعد از رحلتشان این اتفاق افتاد. مثلا در قضیه ادامه جنگ امام بار‌ها بر اینکه اگر این جنگ بیست سال هم طول بکشد ما ایستاد‌هایم، تاکید کردند. ولی وقتی شرایط جنگی و اقتضائات اجتماعی و مناسبات آن تغییر کرد، امام آبروی خود را با خدا معامله می‌کند و قطعنامه را می‌پذیرد. درباره رابطه با عربستان هم جملات امام که «اگر از صدام بگذریم، از آل سعود نمی‌گذریم»، مشهور است. اما در اوان رهبری آیت الله خامنه‌ای به دلیل تغییر شرایط و مصالح مهم‌تر، روابط با عربستان اصلاح شد. 

د) در نظر گرفتن نقش زمان و مکان در بازخوانی اندیشه‌های امام خمینی
در اجتهاد مصطلح حوزوی در نظر گرفتن نقش زمان و مکان از اهمیت بالایی برخوردار است. بدون تردید اندیشه امام نیز از این امر مستثنا نیست. 

رهبر انقلاب در این خصوص در پاسخ برخی دانشجویان می‌گویند: 

 یکی از دوستان می‌پرسند که به نظرات امام چگونه دست پیدا کنیم؟ به نظر من این کاملاً روشن است. نظرات امام یک مجموعه است و خوشبختانه بیانات امام ثبت شده است و همین است که هست. مثل همه ی متونی که از آن‌ها می‌شود تفکر گوینده را استنباط کرد؛ منتها با شیوه ی درستِ استنباط. شیوه ی درستِ استنباط این است که همه حرف‌ها را ببینند، آن‌ها را در کنار هم قرار بدهند؛ توی آن‌ها عام هست، خاص هست؛ مطلق هست، مقید هست. حرف‌ها را باید با همدیگر سنجید، تطبیق کرد؛ مجموع این حرف‌ها، نظر امام است. البته کار خیلی ساده ای نیست، اما روشن است که باید چه کار کنیم: یک کار اجتهادی است؛ اجتهادی است که از عهده ی شما جوان‌ها برمی آید. بنشینند واقعاً گروه های کاری در زمینه های مختلف، نظر امام را استنباط کنند، از گفته های امام به دست بیاورند. (دیدار دانشجویان ۷/۰۷/۱۳۸۷)
تاریخ آخرین ویرایش مطلب: تاریخ آخرین ویرایش: ۹۲/۰۷/۱۸ - ۲۳:۱۹
اشتراک گذاری: تلگرام فیسبوک تویتر
برچسب ها:

1
1


لوگین شوید تا بتوانید نظر درج کنید. اگر ثبت نام نکرده اید. ثبت نام کنید تا بتوانید لوگین شوید و علاوه بر آن شما نیز بتوانید مطالب خودتان را در سایت قرار دهید.
فراموش کردم
تبلیغات
کاربران آنلاین (1)