سه روز تا برگزاری انتخابات ریاستجمهوری باقی مانده است. قطعا در این چند روز تحولات مهمیدر عرصه سیاسی کشور شکل میگیرد که شاید سرنوشت انتخاب رئیس جمهور آینده را دستخوش تغییر و تحول کند. یکی از گروههایی که از ماهها پیش وارد پازل انتخابات شد جبهه پایداری بود که ابتدا لنکرانی را گزینه مطلوب و اصلح دانست و پس از کنارهگیری وی، سعید جلیلی را به عنوان کاندید اصلح معرفی کردند.
در گفتوگوی قانون با دو تن از اعضای شورای مرکزی جبهه پایداری، آنان سخنان جالب و بعضا عجیبی را اظهار داشته اند که بسیار خواندنی و شنیدنی بود.
عضو شورای مرکزی جبهه پایداری اعلام کرد: تنها گفت وگویی که گفتمان حکومت اسلامیناب را مطرح میکند گفتمان دکتر سعید جلیلی است، اما بقیه کاندیداها در پازل آیت ا...هاشمیقرار دارند و وی در این انتخابات یک بازی برد_برد را شروع کرده که یا کاندیدای حداکثری اش میبرد یا کاندیدای حداقلی اش پس کسانی که دلشان برأی گفتمان اصول گرأیان میسوزد، باید به وحدت برسند.
حجت الاسلام حسین جلالی، عضو شورای مرکزی جبهه پایداری با تاکید براین نکته کههاشمیدر انتخابات یازدهم هم کاندیدای حداکثری دارد و هم کاندیدای حداقلی گفت: آقایهاشمینظر به آقای روحانی و عارف ندارد و ما نباید از این دو فرد بترسیم چرا که خود اصلاحطلبان اعلام کردهاند که کاندیدا ندارند و آقای تابش خواهر زاده آقای خاتمیرسماً اعلام کرد که ما اصلاح طلبان در این انتخابات کاندیدا نداریم. این نشان میدهد که آقایهاشمی میخواهد پشت سر یکی از کاندیدایی برود که حداکثر خواستههای اصلاحطلبان را تأمین میکند.
وی ادامه داد: آقای مرعشی معتقد است که هاشمی با برگههای محدودی نیامده که بخواهیم فکر کنیم تمام برگههایش را رو کرده است. ایشان برگههای زیادی در این انتخابات دارند که هنوز بسیاری از آنها را رو نکرده است، گفتمان آقایهاشمیرا ما در اکثر کاندیداها میبینیم. بنابراین اصلاح طلبان امید دارند تا دکتر عارف و آقای روحانی انتقادات و اشکالاتی را از نظام مطرح کرده و عملکرد نظام را تخریب کنند و در نهایت انصراف دهند تا بتوانند رأی واقعی شان را در سبد آن اصولگرای مد نظر حداکثری یا حداقلی آقایهاشمیهدایت کنند.
جلالی تصریح کرد: معتقدم کسانی که دلشان برای گفتمان اصولگرایان میسوزد، باید به وحدت برسند و توصیه میکنم اگر که دکتر ولایتی میخواهند در دام خطرناکی قرار نگیرند تصمیم واحدی را با دکتر جلیلی بگیرند چرا که قالیباف کاندیدای خطرناکهاشمیو اصلاح طلبان است.
وی با اشاره به کناره گیری حدادعادل و با تاکید بر اینکه اجماع دکتر جلیلی، دکتر حداد عادل و دکتر ولایتی میتواند کمک بزرگی به جریان اصولگرایی و گفتمان انقلاب کند گفت: گزینه اصلی آقایهاشمی و اصلاحطلبان، دکتر قالیباف است و دستهای مخفی اصلاحات پشت سر دکتر قالیباف سنگر گرفته اند و بنا دارند تا رأی اصلاحطلبان را به سبد قالیباف هدایت کنند چون معتقدند که قالیباف حداکثر خواستههای اصلاح طلبان و هاشمیرا تأمین میکند، عملش عمل کارگزارانی است، تئوری و نظری را قبول ندارد و یک فرد پراگماتیسم و تکنوکرات است؛ بنابراین معتقدند که بهترین روش برای تعامل با نظام، قالیباف است.
جلالی با بیان این احتمال که در روزهای پایانی، دکتر عارف کناره گیری کرده و روحانی نیز معترضانه کنار رود تأکید کرد: ما احتمال قوی میدهیم که این دو یکی میشوند و آن یکی نیز انصراف دهد تا بتوانند رأی آوری قالیباف را به عنوان کسی که خواستههایهاشمی و اصلاح طلبان را تأمین میکند تضمین کنند.
وی با رد سخنان قالیباف مبنی بر تعهد نسبت به جریان اصولگرایی گفت: امروز به واسطه آنکه گفتمان اصولگرایی گفتمان محبوب و مطلوب مردم است و سکه رایج شده، نسخه بدل و تقلبی زیاد پیدا کرده است اما ما اصولگرایی را به رفتار میدانیم نه به گفتار؛ امروز مدعی اصولگرایی زیاد است اما در عمل میبینیم که گفتارشان با رفتارشان تناقض دارد. بنابراین ما نمیتوانیم یک پراگماتیسم و یا یک تکنوکرات را یک اصولگرا بنامیم. رفتار ایشان هم رفتار تجملاتی و اشرافیگری است. خود قالیباف نیز معتقد است که من آدم امروزی هستم. بنابراین با مبانی ساده زیستی و پرهیز از اشرافیت سازگار نیست. ایشان خط سازش و خط مذاکره با آمریکا را دنبال میکند و معتقد نیست که باید مقاومت کنیم. ایشان صحبت از تعامل و هم زیستی مسالمت آمیز با دنیا را میدهد که منظورش همان راضی کردن آمریکا و هم پالگیهایش است.
وی دکتر ولایتی را نیز یکی از مهرههای پازلهاشمیخواند و گفت: ولایتی نیز گفتمان خود را گفتمان اصلاحطلبان قرار داده و مشکلات کشور را ناشی از انزوای کشور میداند و معتقد است که ما باید با دنیا آشتی کنیم، این همان حرفی است کههاشمیمیزند؛ اما مگر ما هستیم که با دنیا قهر کرده ایم؟ دنیا با ما قهر کرده است، آنها میخواهند تا ما دست از حمایت از فلسطین و مبارزه با اسراییل برداریم. دنیا به هیچ عنوان از ما راضی نمیشود، مگر آنکه ما دست از دینمان برداریم.
جلالی با طرح این سوال که آیا ولایتی حاضر است دست از دینش بردارد تا دنیا با ما آشتی کند، گفت: کسی که هشت سال سکاندار وزارت کشور در دورههاشمیبوده و بعد هم سکانداری وزارت خارجه را داشته، تعجب است که این خطای استراتژیک را میکند، زیرا این خطای کوچکی نیست، بنابراین اصولگرایان اعتماد نمیکنند تا سکان کشور را به دست ولایتی بسپارند.
عضو شورای مرکزی جبهه پایداری با بیان اینکه درحال حاضر رقابت تنگاتنگ میان جلیلی و قالیباف است و هر دو در صدر نظرسنجیها قرار دارند اعلام کرد: ما باید به تکلیف خودمان عمل کنیم و با رأی به جلیلی به تکلیف اصلی خود عمل کرده ایم.
وی با پیش بینی این که انتخابات به دور دوم کشیده خواهد شد گفت: در دور دوم، آرا به نفع جلیلی خواهد بود؛ چرا که در این دوره دست اصلاح طلبان رو خواهد شد و جریان اصلاح طلبان و اصولگرایان برجسته تر و متمایزتر میشود و انتخاب تنها میان قالیباف و جلیلی خواهد بود و اصولگرایان به وحدت بیشتری برای انتخاب جلیلی میرسند.
حسین جلالی در پاسخ به این سوال که اگر نظر سنجیها آراء را به سمت کسی غیر از دکتر جلیلی هدایت کند آیا جبهه پایداری باز هم از دکتر جلیلی حمایت خواهد کرد گفت: ما باید بر اساس تکلیف عمل کرده و در مسیر انتخاب اصلح اقدامکنیم نه بر اساس نظرسنجی. ما اصلاً این نظرسنجیها را قبول نداریم، نظرسنجی وقتی برای ما موضوعیت مییابد که کاندیداها با هم برابر باشند. ما گفتمان انقلاب و اسلام و دفاع مقدس و گفتمان 3 تیر 88 را در مسیر دکتر جلیلی میبینیم، بنابراین وظیفه داریم تا این گفتمان را تقویت و شبکه سازی کرده و معرفی نماییم.
نظر سنجیها را قبول نداریم
همچنین قاسم روانبخش دیگر عضو جبهه پایداری به احتمال اجماع اصلاحطلبان اشاره کرد و گفت: آنطور که چینش اصلاح طلبان نشان میدهد، در روزهایپایانی عارف و غرضی به نفع حسن روحانی کنار میروند و احتمالاًهاشمیدر تیم روحانی نقش بازی خواهد کرد و حمایتهای خود را پشت سر روحانی میآورد ولی اینکه این موضوع چقدر بتواند موفقیت کسب کند، تهدیدی برای اصولگرایان نیست، زیرا روحانی شانسی در رأی آوری ندارد.
وی ادامه داد: جاذبه ای را که فرد کاندیدا باید در میان مردم داشته باشد در حسن روحانی نیست بویژه نوع ادبیات و سخنرانیهای ایشان که بیشتر به سیاه نمایی معروف است و همچنین نوع شگردهای وی مانند نشان دادن کلید و انتخاب رنگ ویژه تبلیغاتی، شبیه برخی کاندیداهای قبلی است. این رفتارها ایشان را سبک کرده و باعث شده تا رفتارهایش شبیه یک طنز انتخاباتی شود.
این عضو جبهه پایداری دو مرحله ای شدن انتخابات یازدهم را محتمل دانست و افزود: به عقیده ما با وجود وحدت اصلاحطلبان پیش بینی میکنیم که انتخابات به مرحله دوم راه پیدا کند و بین گزینه جبهه پایداری و یکی از اصولگرایان که احتمالاً قالیباف یا ولایتی باشد، مرحله دوم برگزار خواهد شد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است جبهه پایداری با توجه به آراء نظرسنجیها از شخص دیگری به غیر از جلیلی که آرای بیشتری دارد حمایت کند تأکید کرد: مبنای عقلی، دینی و شرعی ما و آنچه که مقام معظم رهبری روی آن تاکید دارند، انتخاب اصلح است. هیچ کجا مقام معظم رهبری بر صالح مطلوب تأکید نکرده اند. ایشان همیشه تاکید کردهاند که مردم به اصلح رأی دهند. مسئله دوم آن است که این نظرسنجیها برای ما اعتباری ندارد و بیشتر آنها نظرسازی است تا نظرسنجی. در کشور ما نظرسنجی علمی وجود ندارد.
حجت الاسلام روانبخش تصریح کرد: انتخاب اصلح وظیفه شرعی و عقلی است برای آنکه اگر اصلح را انتخاب کنیم ضریب خطا پایین تر میآید اما اگر صالح را به جای اصلح انتخاب کنیم ضریب خطا برای کل کشور بالاتر میرود. بنابراین چنین فرضی را قبول نداریم مگر آنکه خطر بزرگی نظام را تهدید کند.
روانبخش با تاکید بر این نکته که در حال حاضر تنها تهدید جبهه پایداری اصلاح طلبان است که آنها هم در میان مردم جایگاهی ندارندگفت: از سوی جبهه انحرافی و سایر گزینههای سد راه پیشرفت نظام خطری وجود ندارد و آنها که آمده بودند هم رد صلاحیت شده اند و امروز از سوی کسانی که اکنون وجود دارند نیز خطری اصولگرایان را تهدید نمیکند.
وی خاطرنشان کرد: اصلاح طلبان دیگر در میان مردم جایگاهی ندارند چرا که بعد از فتنه 88 آبرویی برای این جریان در میان مردم باقی نمانده است. برای جریان انحرافی هم نامزدی باقی نمانده است که بخواهد در این عرصه عرض اندام کند. دبیر سیاسی نشریه پرتو پیش بینی کرد:هاشمیهم اگر ببیند که نامزدشان رأی آوری دارد حضور پیدا میکند و از وی حمایت میکند اما اگر ببیند که نامزدشان رأی آوری ندارد تمایلی به حضور در انتخابات نخواهد داشت چرا که تمایل پیدا میکند تا تنور انتخابات سرد شود و این سردی را به نیامدن خود نسبت دهد.
قاسم روانبخش به انفعال رئیس جمهور دهم اشاره کرد و گفت: آقای احمدی نژاد هم سکوت پیشه کرده و حتی مردم را برای حضور در انتخابات تشویق نمیکند. این درحالی است که رئیسجمهور باید مردم را به حضور گسترده در انتخابات تشویق کند.وی بیشتر به دنبال سرد شدن صحنه انتخابات است تا آنکه بخواهد از کسی حمایت کند. او اکنون میخواهد اثبات کند حالا که نامزد ما رد صلاحیت شده است مردم در انتخابات شرکت نمیکنند.