فراموش کردم
رتبه کلی: 1828


درباره من
بیدارباش
سوره مبارکه یس
آیه شریفه 60
أَلَم أَعهَد إِلَیکُم یَا بَنِی آدَمَ أَن لَّا تَعبُدُوا الشَّیطَانَ إِنَّهُ لَکُم عَدُوٌّ مُّبِینٌ
معنای آیه:
آیا از شما انسان، پیمان نگرفتیم که از شیطان پیروی نکنید؟! زیرا بدون شک او دشمن آشکار شما است.
پیام آیه:
وسوسه ی شیطان این است که زشتی ها را زیبا جلوه می دهد، اما هر اندیشه ی سالم در می یابد که خود را آلوده به زشتی ها نکند. آفریدگار به ما اندیشه و وجدان پاک داده است، آیا این ابزار، همان تعهدی نیست که خداوند از ما گرفته است؟
نقطه سر خط (MEYSAM74 )    

اما چه چیزهایی میتواند موجب از دست رفتن فرصتها شود؟

درج شده در تاریخ ۹۴/۰۱/۱۱ ساعت 18:15 بازدید کل: 157 بازدید امروز: 157
 
 
اما چه چیز­هایی می­تواند موجب از دست رفتن فرصت­ها شود؟
‌أ)         فقر
شخصی که دچار فقر گشته، به دلیل نداشتن بسیاری از امکانات، نمی­تواند آن­چنان که بایسته و شایسته است به وظایف خود عمل کند و در آرزوی انجام بسیاری از کار­های نیکی که می­توانست انجام دهد می­ماند، تاچه رسد به اینکه بخواهد در آنها پیش­گام نیز باشد. کار­های خوبی از قبیل کمک به نیازمندان، از جهت مالی محتاج داشتن دارایی کافی است.
 
‌ب)         ثروت
گاه پیش می­آید که انسانی در اثر به دست آوردن مال و ثروت فراوان، روحیه­ی مال­اندوزی و حرص و طمع در او به وجود می­آید، که حاضر نیست به راحتی از سرمایه­ی فروانی که به دست آورده به دیگران ببخشد و در راه خیر و خوبی گامی بردارد.
این ثروت طغیان­آور لذّت مشارکت در کار­های خوب و حتی شرینی عبادت پروردگار را نیز از انسان می­گیرد.[13] حضرت عیسی­(ع) فرمود:
«به حق به شما می‏گویم: هم­چنان که مریض به غذا نگاه می­کند، ولی از آن لذّتی نمی­برد، هم­چنین صاحب دنیا از عبادتش لذت نخواهد برد و تا وقتی که دنیا در ذایقه‏اش شیرینی می‏کند، از شیرینی عبادت بهره‏ای نصیبش نمی‏گردد»[14]
 
‌ج)  پیری
دوران پیری، دوران کاستی­های جسمی است. اگر انسان در زمانی که جوان است و از توانایی جسمی خوبی برخوردار است، از فرصت­ها به خوبی بهره نبرده و در انجام کار­های نیکی که نیاز به توانایی جسمی دارد، کوتاهی کند، دیگر پیری این اجازه را به او نخواهد داد تا به آن کار­ها مبادرت ورزد. شتاب در انجام کار­های نیک در جوانی این امکان را به انسان می­دهد که بهترین بهره را از این دوران ببرد.
 
‌د)             رخداد­های ناگوار
بعضی از حوادث اجتماعی و سیاسی نیز می­تواند از عواملی باشد که فرصت ­های مناسب را از انسان بگیرد. انجام بسیاری از کار­ها نیازمند فضای مناسب اجتماعی و سیاسی است. اگر شخصی از فضای آرام اجتماعی، سیاسی و اعتقادی بهره­برداری مناسب را نکند و با پیش­تازی در امور خیر شخصیّت خوبی را برای خود ساخته و پرداخته نسازد، در معرض انحرافات اخلاقی و اعتقادی قرار دارد. رسول خدا­(ص) فرمود:
«سوی کارهای نیک، پیش از آنکه فتنه‏هایی چون پاره‏های شب­های تاریک ظاهر شوند، پیشی گیرید؛ در آن هنگام انسان صبح مؤمن است و شب کافر می‏شود؛ شب مومن است و روز کافر می‏شود و دین خود را به کالای ناچیز دنیا معامله می­کند.»[15]
 
‌ه)         مرگ
از میان علل و عواملی که موجب از دست رفتن تمامی فرصت­ها می­شود، مرگ را می­توان بزرگ­ترین عامل دانست. پس از مرگ تنها کار­های خوبی که هرکس پیش از مرگ انجام داده باقی می­ماند و بس. بنابراین تا فرصت هست و تا این عمر کوتاه از دست نرفته، انسان باید در ذخیره­ی اعمال برای روز واپسین بکوشد.
 
موانع شتاب در کار خیر
بعضی از عواملی که به قهر و اجبار جلوی شتاب و سبقت در کارهای خیر را می­گیرد، به اختصار بیان گردید. اما علل و عوامل دیگری نیز در شخصیّت برخی از افراد وجود دارد که می­تواند موجب سستی انسان در انجام سریع و به موقع کارهای خوب گردد. از این عوامل می­توان به:
خودکم‏بینی، توقع بیش از حد از خود، کمال‏طلبی وسواس‏گونه، اشتیاق به لذت‏جویی کوتاه مدت، عدم اعتماد به نفس، عدم تسلط بر کار، نگرش منفی به کار، نگرش غیر واقع بینانه از دیگران، احساس عدم مسؤولیت در برابر خود و دیگران، لجبازی با دیگران و ... اشاره نمود.[16]
هرگاه کسی این نقصان شخصیّتی را در خود درمان کند و متوجه باشد که فرصت­ها همیشه باقی نیستند؛ بلکه بسیاری از علل و عوامل اختیاری و قهری موجب از دست رفتن آنها می­شوند، سعی و تلاشش در انجام کارها دو صد چندان خواهد شد. این تلاش با توجه به آثاری که شتاب و سبقت در کارهای نیک دربر دارد، سرعت بیشتری نیز به خود خواهد گرفت و چنین شخصی، با گذشت زمان جزء پیشگامان در کارهای خیر شناخته خواهد شد.
 
نتایج و ثمرات سبقت در خیرات
شتاب داشتن در کار­های خوب و پیشی­گرفتن از دیگران در انجام آن دو نوع ثمره و نتیجه را دربر دارد:
‌أ)     ثمره­ی دنیوی
1)        پیشرفت جامعه
از جمله نتایج دنیایی و مادی این کار می­توان به این موارد اشاره داشت: نخست آن که جامعه رو به پیشرفت می­نهد؛ چراکه پیشرفت جامعه در گرو انجام گرفتن به موقع کار­های خوب است. اگر روحیه­ی مسابقه در انجام کار­های نیک در جامعه نهادینه شود، کار­ها با شتاب بیشتری پیش می­رود.
2)        ایجاد انگیزه در دیگران
نتیجه دیگر مسابقه، آن است که جامعه به انجام کار­های خیر تشویق می­شود و هر کسی می­کوشد تا نخستین کسی باشد که کار خوبی را انجام می­دهد و در حقیقت جامعه با حالت عاطفی خاصی رو به رو می­شود که هرکسی در جست و جوی یافتن کار­های خوب است.
3)        ظهور و بروز کارهای خیر در جامعه
فایده دیگر مسابقه این خواهد بود که کار­های خیر علنی و آشکارا انجام و در چشم دیگران مطرح شود؛ زیرا در مسابقه، دست کم دو نفر مشارکت خواهند داشت و این گونه است که به صورت آشکار کار­های خیر مطرح و در جامعه منتشر و رقابت برای پیش تازی میان مردمان پدید می­آید.
 
‌ب)         نتایج معنوی و اخروی
در مورد نتایج معنوی و اخروی سبقت و شتاب در کار­های نیک نیز می­توان گفت: بسیاری از موارد تأخیر در انجام دادن کاری، موجب از دست رفتن فرصت­ها شده و ممکن است انسان دیگر آن میل اولیّه را برای انجام آن نداشته باشد. به همین سبب توصیه شده که هرگاه انسان خواهان انجام کار خوبی است، شتاب نموده و برعکس هرگاه قصد انجام کار ناپسندی را داشت، کمی درنگ کند.[17] بسیاری از موارد است که انجام یک کار خوب در زمانی مناسب، باعث عاقبت به خیری انسان می­شود.[18]
از دیگرسو، خداوند از کار­های نیک، آنی را دوست دارد که در انجام آن شتاب شود.[19]البته باید یادآور شد که، تنها کسانی به این توفیق دست می­یابند که به فرموده­ی خداوند متعال این­گونه باشند:
«و آنها که نهایت کوشش را در انجام طاعات به خرج می‏دهند و با این حال، دل­هایشان هراسناک است از اینکه سرانجام به سوی پروردگارشان بازمی‏گردند، (آری) چنین کسانی در خیرات سرعت می‏کنند و از دیگران پیشی می‏گیرند»[20]
 
 
تاریخ آخرین ویرایش مطلب: تاریخ آخرین ویرایش: ۹۴/۰۱/۱۱ - ۱۸:۱۵
اشتراک گذاری: تلگرام فیسبوک تویتر
برچسب ها:

1
1


لوگین شوید تا بتوانید نظر درج کنید. اگر ثبت نام نکرده اید. ثبت نام کنید تا بتوانید لوگین شوید و علاوه بر آن شما نیز بتوانید مطالب خودتان را در سایت قرار دهید.
فراموش کردم
تبلیغات
کاربران آنلاین (1)