کارگاه تخصصی بین المللی زیباشناسی و ادراک معماری
کارگاه تخصصی بین المللی زیباشناسی و ادراک معماری در شهر با حضور دکتر یورگ گروتر، دکتر داراب دیبا و دکتر جهانشاه پاکزاد در برج میلاد، برگزار شد…..
به گزارش آرک پدیا از روابط عمومی سازمان زیباسازی شهر تهران، این کارگاه تخصصی که در دو پنل، موضوع «فضا و انسان» و «تاریخ فضا» را از منظر ادراک معماری در شهرسازی بررسی می کرد با همکاری ”موسسه عالی معماران ایران” و به دبیری یاسر جعفری در سالن سعدی برج میلاد برگزار شد.
این کارگاه که در ادامه برگزاری کارگاه های تخصصی بین المللی با محوریت تعاریف و تجربه های زیباشناسانه معماری هنر و شهر بود؛ در این گام مباحث کاربردی زیباشناسی و ادراک محیط و فضای مرتبط با معماری، شهر و مقایسه آن به منظور بهره گیری از تجارب جهانی را مدنظر قرار داشت. این کارگاه فرصتی را فراهم کرد تا از دریچه ای نو به گسترش دامنه ادراک و شناخت فضا و زیبایی در حوزه های تخصصی مرتبط بپردازد.
در این نشست مسئله «ادراک فضا» توسط یورگ گروتر، داراب دیبا و جهانشاه پاکزاد به بحث و گفت و گو قرار داده شد. در این مبحث مسئله معماری به عنوان رشته ای از علوم دقیق که جزئی از هنر نیز به شمار می رود مورد بررسی قرار گرفت و مطرح شد:« هر چند می توان جنبه های عقلانی معماری را سنجد؛ اما جنبه های غیر عقلانی و احساسی ساخت و ساز را که بیشتر به حوزه زیباشناسی و ادراک فضا مربوط است، نه قابل اندازه گیری و نه قابلیت تعریف پذیری دقیق دارد. زیرا تجربه معماری و ادراک آن به ندرت کمیت پذیر است. چون عوامل ذهنی همیشه فراتر از جنبه های عینی و قابل اندازه گیری و محاسبه است؛ ولی مخاطب آن را یعنی انسان را به عنوان حامل ذهنیت نمی توان یکسان فرض کرد. امروزه عوامل تاثیرپذیر جنبی بر ادراک از قبیل وضع جسمانی، پیش آگاهی ها، تجربه و…. مشخص است؛ ولی این عوامل از شخصی به شخصی دیگر چنان متفاوت است که عملا نمی توان فرایند ادراک را در رابطه با حالات و وضعیت های مختلف ادراکی تعمیم پذیر دانست.»
در ادامه این میزگرد مطرح شد:« از شرایط بیرونی به عنوان عامل سوم در کنار ساختمان به عنوان عینیت و انسان به مثابه ذهنیت باید نام برد، داده های که نه وابسته به ناظر و نه به منظور هستند، ولی تاثیر مهمی بر فرآیند ادراک دارند. ایجاد یک نظریه کامل و جامع راجع به زیباشناختی و ادراک فضا به دلایل فوق الذکر امکان پذیر نیست. حتی پیش بینی آنچه که چگونه طراحی و ساخته شود، تا یک معماری خوب عرضه گردد نیز میسر نیست. بنابراین با توجه به پیچیدگی فرایند ادراک معماری، بحث و پژوهش در مورد مبانی آن فرصتی برای شناخت این فرآنید است و از سوی دیگر با گسترش بحث های پیرامون محیط و شهر، بررسی ادراک فضا در مقیاس های مختلف از خرد تا فضاهای شهری و جمعی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.»
لازم به یادآوری است در این نشست دکتر یورگ گروتر سوئیسی، نویسنده کتاب « زیبایی شناسی معماری» که توسط دکتر پاکزاد به فارسی ترجمه شده و یکی از منابع اصلی معماری است در مورد فضا و انسان توضیحاتی ارائه دادند. این محقق که تحقیقاتی نیز بر زیباشناسی معماری ایرانی داشته است هم اکنون استاد دانشگاه علوم کاربردی برن سوئیس است. همچنین دکتر داراب دیبا که مولف کتاب های «طبیعت و هنر»، «معماری مساجد کشورهای اسلامی»، «نگاهی به مهندسی و معماری ایران» و «خانه های سنتی اصفهان» به همراه دکتر پاکزاد مولف کتاب های «سیر اندیشه ها در شهر سازی»، «مبانی نظری و فرآیند طراحی شهری»، «تاریخ شهر اروپا تا انقلاب صنعتی» و…. در مورد موضوع «فضا و انسان» و همچنین «تاریخ فضا» به بحث و گفتگو نشستند.
حقوق عکسها متعلق به سازمان زیباسازی شهر تهران میباشد
دکتر یورگ گروتر معمار و محقق ارشد که در حاضر به عنوان محقق بر موضوع زیبایی شناسی معماری ایرانی برای مدت کوتاهی در ایران فعالیت های پژوهشی دارد، در این نشست حضور داشث.
او در سوئیس متولد شده و معماری را در موسسه فدرال تکنولوژی سوئیس (ETH) در زوریخ، سوئیس و در دانشگاه کیوتو در ژاپن آموخت؛ پیشینه فعالیت دکتر گروتر به زیبایی شناسی وادراک محیط وتئوری های معماری است. او در حال حاضر استاد دانشگاه علوم کاربردی برن سوئیس است و هدایت دفتر معماری خود را در برن، عهده دار است. علاوه بر فعالیتهای حرفه ای او در دانشگاههای متعدد در کشورهای مختلف اروپایی از جمله در دانشگاه اروپایی ( SCI-ARC موسسه معماری کالیفرنیا جنوبی) به عنوان استاد مهمان مشغول به انجام فعالیتهای دانشگاهی است.
دکتر گروتر کتابهای مختلفی را تالیف کرده که معروف ترین کتاب او تحت عنوان «زیبایی شناسی معماری» به فارسی نیز ترجمه شده است و جزو منابع اصلی تحقیقی در حوزه زیباشناسی معماری و هنر است. زمینه فعالیت کنونی این استاد دانشگاه در حوزه زیبایی شناسی و تئوری های معماری بوده که از طرف سازمانهای مختلف نیز حمایت مادی و معنوی می گردد.