80 نفری که "آذری ها" را به فراتر از مرز جنون برده اند!
اسماعیل صیامی*
یکسال درس خوانده ای برای اینکه رشته مورد علاقه خود را در دانشگاه ادامه دهی و برای آن برنامهریزی میکنی، اطلاعات وآمار در میآوری تا بدانی برای اینکه در دوره روزانه و یا شبانه رشته مورد علاقهات قبول شوی باید چه رتبه ای بدست آوری.
برای 161500 نفر شرکت کننده در رشته علوم انسانی در سال 95 این رشته ها اغلب حول و حوش رشته های حقوق، مدیریت، حسابداری و روانشناسی و علوم قضایی می چرخد و به جرات می توان گفت که بیش از 80 درصد شرکت کنندگان در این رشته علاقمند هستند در یکی از این رشتهها ادامه تحصیل دهند چرا که ساختارهای اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی کشور مسیرهای شغلی بهتری را فعلاً برای این رشتهها رقم زده است. و کمتر از 20 درصد به دهها رشته ی دیگر علوم انسانی از جمله جامعه شناسی، علوم سیاسی، ادبیات (زبان هایی که از علوم انسانی پذیرش می شوند) ، تاریخ، جغرافی می اندیشند.
از میان 161500 نفر حدود 15 درصد متعلق به استان های آزربایجان شرقی و غربی، اردبیل، زنجان، قزوین و همدان هستند. یعنی تقریبا 24000 نفر. و از این 24 هزار نفر حدوداً 85 درصد مجاز به انتخاب رشته روزانه و شبانه هستند یعنی یعنی حدود 20500 نفر. که اکثر آنها برای آینده خود برنامه ریزی کرده اند و تمایل دارند به رشتههایی بروند که برایش برنامهریزی کردهاند. ولی به ناگهان در بحبوبه انتخاب رشته، رشته ای بنام زبان و ادربیات ترکی آذری در دفترچه انتخاب رشته دیده میشود ولی هرچقدر دفترچه را با دقت بیشتر می گردی هیچ کد رشته ای برای آن پیدا نمیکنی، انتخاب رشته در حال اتمام هست که دانشگاه تبریز اعلام مینماید آمادگی پذیرش برای 40 نفر در این رشته را دارد و اصلاحیهای برای دفترچه منتشر می شود و دو سه روز زمان انتخاب رشته تمدید میشود. در این میان حمله از طرف بداندیشان به هر نحوی به این رشته دانشگاهی به اوج رسیده است. محفل آذریها روزنامه شرق را به تصرف خود آورده اند و به این رشته و سرفصل های آن می تازند شاید بتوانند دولت را از این اقدام هرچند بسیار ناچیز خود در قبال ملت تورک منصرف نمایند. حتی منسوبین دولتی نیز از آنهمه رشته انسانی و غیرانسانی فقط به آینده شغلی این رشته به دیده شک و تردید می نگردد شاید فضای شک و تردید را بین متقاضیان پررنگ تر نمایند، نه تنها آینده شغلی حتی نحوه تحصیل این رشته را تاریک و مبهم نشان می دهند، به هر حال در این شرایط حساس و تصمیمی که تاثیر مستقیم بر آینده فرد دارد، آزربایجان موفق می شود 80 نفر را در روزهای آخر انتخاب رشته به انتخاب این مسیر ترغیب نماید. در حالی که تنها 40 نفر لازم بود یعنی دوبرابر ظرفیت. 80 نفر می خواهند شروع کننده باشند، 80 نفر مسیر زندگی خود و برنامه خود را تغییر می دهند و گام در الویت های آزربایجان می گذارند. اما سیستم آموزشی به شدت خسیس کشور فقط و فقط 40 صندلی را برای الویت آزربایجان اختصاص داده است. آزربایجان در مدیریت بحران به خوبی موفق میشود.
محفل آذریها پیش خود به خوبی می دانند 80 نفر تحت شرایط فوق رقم بسیار بالایی است و قطعاً این رقم در سال های بعد بیشتر خواهد شد از اینرو تلاش احمقانه خود را برای کوچک نشان دادن آن پیش گرفته اند. و دایه مهربانتر از مادر برای بودجه کشور شده اند و نگران رقم بسیار ناچیزی هستندکه برای زبان مادری میلیونها شهروندش پس از نزدیک به یک قرن هزینه خواهد شد. آیا برای زبان و ادبیات فارسی با ظرفیت چندهزار نفری در دوره های روزانه و شبانه، آزاد، پیام نور و غیر انتفاعی نیز چنین اتفاقی میافتد و تعداد متقاضیان دوبرابر ظرفیت می شود؟ آیا نگران بودجه های صرف شده این صندلی های پرنشده هم هستند و یا مشکلشان صرفا با زبان تورکی است؟
--------------------------------------------
* کارشناس ارشد مدیریت، دانشگاه شهید بهشتی