شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی (SPGC) (سهامی خاص) بمنظور بهره برداری از فازهای توسعه ای میدان گازی پارس جنوبی بعنوان یکی از شرکتهای فرعی شرکت ملی گاز ایران در تاریخ 28/7/1377 تاسیس گردید. این شرکت مسئولیت بهره برداری از تاسیسات خشکی فاز 1 الی 10 پارس جنوبی را عهده دار می باشد. طرح توسعه فازهای 10 گانه میدان گازی پارس جنوبی توسط شرکت نفت و گاز پارس (POGC) که یکی از شرکتهای فرعی شرکت ملی نفت ایران است با واگذاری قراردادهای توسعه فازهای مختلف پارس جنوبی بصورت EPSCE به پیمانکاران داخلی و خارجی که عمدتا با جلب سرمایه گذاری خارجی بوده است انجام گرفته و می گیرد.
موقعیت و مشخصات میدان گازی پارس جنوبی
میدان گازی پارس جنوبی، یکی از بزرگترین منابع گازی جهان است که بر روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در عمق حدود 3000 متری زیر کف خلیج فارس و حدود 105 کیلومتری سواحل ایران قرار دارد و یکی از اصلیترین منابع انرژی کشور به شمار میرود. مساحت این میدان 9700 کیلومتر مربع است که سهم متعلق به ایران 3700 کیلومتر مربع وسعت دارد. ذخیره گاز این بخش از میدان 14 تریلیون متر مکعب گاز به همراه 18 میلیارد بشکه میعانات گازی است که حدود 8 درصد از کل گاز دنیا و نزدیک به نیمی از ذخائر گاز کشور را شامل میشود.
![](http://www.spgc.ir/images/Pal-02.jpg)
موقعیت پالایشگاه های پارس جنوبی
تولید و فراورش گاز فازهای 10 گانه پارس جنوبی در 5 پالایشگاه مستقل در مجاورت یکدیگر در دو کیلومتری ساحل خلیج فارس در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در بندر عسلویه واقع در استان بوشهر و در فاصله 270 کیلومتری شرق شهر بوشهر قرار گرفته است.
موقعیت منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس نسبت به بندر امام 500 کیلومتر به دریای آزاد نزدیکتر بوده و این نزدیکی به دریای آزاد و تاسیس منطقه ویژه این امکان را میدهد که با کاهش هزینه های حمل و نقل دریایی، بیمه و ریسک، مزیت نسبی قابل ملاحظه ای برای محصولات پالایشگاهها ایجاد گردد.
![](http://www.spgc.ir/images/mor14.jpg)
اهداف توسعه ای مخزن پارس جنوبی
*پاسخگویی به نیاز روزافزون مصرف گاز کشور
*جایگزین نمودن گاز طبیعی به جای نفت و فر آورد ه های آن و افزایش سهم گاز در سبد انرژی مصرف داخلی به منظور صرفه جوئی انرژی
*صادرات گاز ، میعانات گازی و گاز مایع ( LPG )
*ارائه میعانات گازی بعنوان خوراک و منبعی پایدار و ارزان به صنایع پتروشیمی
*تحویل اتان موجود در گاز منطقه که حدود 5/5 درصد بر آورد شده است به پتروشیمی برای تولید اتیلن و مشتقات آن
![](http://www.spgc.ir/images/pal04.jpg)
ایمنی
سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت و محیط زیست (HSE) طبق استاداردهای نوین جهانی در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی در حال اجرا می باشد.
در این سیستم عوامل ناایمن محیط کار در فرمهای خاص (Anamaly) گزارش می شود.وسپس نسبت به برطرف شدن پتانسیل خطر اقدام لازم انجام می گیرد. آنالیز حوادث بصورت هفتگی و ماهیانه انجام می شود. در این سیستم تمام حوادث شامل، حوادث منجر به آسیبهای انسانی، آسیب به اموال و دستگاها و همچنین محیط زیست در یک نرم افزار کامپیوتری ثبت و در پایان هر ماه بصورت نمودار برای مدیریت ارسال مشود. بر اساس این آمارها تاکنون شاخصهای بدست آمده ، از استاندارد بین المللی (OGP) نیز پاین تر میباشد. ثبت و کنترل مواد زاید جامد و اندازه گیری گازهای آلاینده هوای محیط نیز از وظایف این سیستم است.
مدیریت تعمیرات
این مدیریت با استفاده از خدمات پیمانکاری و شرکتهای خصوصی انجام کلیه امور تعمیراتی، خدماتی و پشتیبانی پالایشگاه های 10 فاز را بر عهده دارد .
در این مدیریت با استفاده از سیستم جامع مکانیزه تعمیرات و نگهداری(CMMS) به بهترین شیوه ممکن اقدام به برنامه ریزی تعمیرات ، تعمیرات اساسی و ایجاد هماهنگی میان واحدهای کالا و تعمیرات نموده است.
اهداف سیستم:
*افزایش توانمندی
*بالابردن سطح بهره وری
*تسهیل برنامه ریزی تعمیرات
مشخصات سیستم:
استفاده از نرم افزارهای متناسب کامپیوتری و مدرن در جهت برنامه ریزی تعمیرات و کنترل تعمیرات.
قسمتهای سیستم:
1. واحد روشها (CAMS) – وظیفه کنترل سیستم و به روزرسانی سیستم مکانیزه و رفع موانع موجود در مسیر تسهیل برنامه ریزی تعمیرات.
2. واحد مهندسی – مسئول تعریف استانداردهای تعمیرات و کنترل مدارک تجهیزات و همچنین ارتباط با تهیه کنندگان تجهیزات جهت دریافت اطلاعات.
3. واحد برنامه ریزی – تهیه و کنترل برنامه های تعمیراتی ، ایجاد هماهنگی بین واحدهای مختلف تعمیراتی.