مدیر کل منابع طبیعی آذربایجان شرقی در گفت و گو با نصر نیوز:
آذربایجان شرقی برای زمین خواران ناامن است/آب هزار سال مان را در 30 سال مصرف کرده ایم
مدیر کل مناطع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی گفت: با اتخاذ سیاست های پیشگیرانه آذربایجان شرقی برای زمین خواران ناامن شده است.
به گزارش نصر نیوز، سیروس داودی با حضور در تحریریه نصر نیوز ضمن آشنایی با فعالیت های اولین رسانه دیجیتال شمال غرب کشور (نصر نیوز) به تشریح فعالیت ها و اقدامات انجام شده در اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان پرداخت.
وی با بیان اینکه منابع طبیعی ثروتی ملی است متعلق به آیندگان ، اظهار داشت: همانطوری که در بندهای 45، 48 و 50 قانونی اساسی نیز تاکید شده است، حفظ و نگهداری منابع طبیعی از اهمیت خاصی برخوردار است.
داودی حفظ، احیا ، اصلاح ، توسعه و بهره برداری از منابع طبیعی را از جمله اهداف اصلی این اداره کل خواند و افزود: در میان این وظایف و اهداف، حفاظت از منابع طبیعی مهمترین و اصلی ترین رویکرد اداره کل مناطع طبیعی و آبخیزداری استان به شمار می رود.
وی وسعت ذخیره گاه جنگلی آذربایجان شرقی را 188 هزار هکتار خواند و گفت: علاوه بر ذخیره گاه جنگلی ارسباران در برخی نقاط دیگر استان نیز به صورت ذخیره گاه های لکه ای جنگل داریم.
مدیر کل منابع طبیعی آذربایجان شرقی در ادامه با اشاره به برخی اقدامات این اداره کل در حفظ و توسعه جنگل های استان گفت: توسعه سالانه تا یک هزار هکتار جنگل در برنامه این اداره کل قرار دارد علاوه بر این توانمندسازی مناطق طبیعی و تامین معیشت مردم مناطق جنگلی از دیگر اقدامات این اداره کل است.
داودی با بیان اینکه مردم بهترین حافظان جنگل ها هستند، افزود: یکی از استراتژی های اداره کل مناطع طبیعی و آبخیزداری استان استفاده و به کارگیری نیروهای بومی در بحث حفاظت از جنگل ها است،همچنین تلاش داریم تا در مناطق جنگلی کشت سماق را افزایش دهیم چرا که این نوع کشت در مناطق جنگلی بازده مناسبی دارد همچنین میزان اشتغالزایی بالایی نیز دارد.
کمربند سبز دور دریاچه ارومیه
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی در ادامه با اشاره به مخاطراتی که خشک شدن حوزه آبخیزداری دریاچه ارومیه با آن مواجه خواهد شد گفت: به منظور کاهش میزان مخاطرات خشک شدن دریاچه ارومیه کمربند سبزی دور حاشیه دریاچه ارومیه طراحی شده است که در صورت تامین اعتبارات لازم امکان عملیاتی شدن دارد.
وی ادامه داد: در مقابل طوفان های نمکی احتمالی این منطقه ایجاد پوشش گیاهی متناسب با اقلیم منطقه می تواند عامل بازدارنده بسیار تاثیرگذاری باشد.
داودی در خصوص ویژگی های این کمربند سبز نیز اظهار داشت: طول این مسیر 220 کیلومتر به عرض 500 مار طراحی شده است که 11 هزار هکتار را شامل می شود.
وی نوع پوشش گیاهی را نیز "گز" عنوان کرد و گفت: بر اساس تحقیقات انجام شده هر هکتار جنگل قابلیت مهار 68 تن گرد و غبار و ذرات معلق در هوا را دارد.
وی میزان اعتبارات پیش بینی شده برای این طرح را نیز 300 میلیارد تومان خواند و مدت زمان عملیاتی شدن آن را نیز پنج ساله عنوان کرد.
احداث جاده آتش بر در مراتع ارسباران
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی در ادامه به احداث جاده آتش بر در مراتع حاشیه ای جنگل های ارسباران اشاره کرد و گفت: بعد از وقوع آتش سوزی در جنگل های ارسباران که بیش از 100 هکتار از این مراتع را نابود کرد ، تصمیم بر آن شد تا جاده های آتش بر را با هدف مهار سریع آتش سوزی های احتمالی احداث شود.
وی ادامه داد: با وجود اینکه در دو دهه گذشته 10 کیلومتر از این جاده ها احداث شده بود ولی با تصویب کمیته فنی راه های جدیدی نیز در مراتع حاشیه ای جنگل های ارسباران تعریف شد به گونه ای که حتی یک اصل درخت هم از بین نرود.
داودی گفت: امسال 22 کیلومتر جاده مرتعی در دسترس طراحی و اجرا شده است.
برخورد با زمین خواران
به گفته داودی از 4.5 میلیون هکتار اراضی آذربایجان شرقی 2.5 میلیون هکتار آن جزو اراضی ملی کشور به حساب می آید.
وی دست اندازی به اراضی ملی به ویژه در حاشیه شهرها و روستای استان را یکی از چالشی ترین موضوعات مطروحه در این اداره کل خواند و افزود: در طول سال گذشته ارزش 200 میلیارد ریال از متخلفان جریمه دریافت و به خزانه واریز شده است.
وی تاکید کرد: برخورد با زمین خواران و ایجاد بسترهای حفاظتی از جمله مهترین اقدامات اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان به شمار می آید، در طول دو سال گذشته بیش از 500 هکتار از این اراضی را از دست زمین خواران بازپس گرفته ایم.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی افزود: سال گذشته از سه هزار و 735 پرونده دخل و تصرف تشکیل شده بیش از دو هزار و 917 مورد رای به نفع دولت صادر شده است.
داودی در ادامه با اشاره به حمایت های دستگاه قضایی و نظارتی استان در برخورد با متخلفان و زمین خواران اظهار داشت: خوشبختانه تعامل و همکاری بسیار مناسبی بین مسئولان دستگاه های قضایی و نظارتی استان در برخورد با متخلفان در حوزه منابع طبیعی وجود دارد که این امر موجب شده است آذربایجان شرقی برای زمین خواران ناامن شود.
اقدامات جزیره ای برخی دستگاه های دولتی
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی در ادامه از برخی حرکت های جزیره ای در دستگاه های اجرایی اشاره کرد و گفت: در حوزه معدن سازمان صنعت ، معدن و تجارت در حالی نسبت به صدور پروانه بهره برداری از معادن استان اقدام می کند که این امر بر اساس قوانین مناطف طبیعی امکان پذیر نیست.
وی با بیان اینکه ما به هیچ وجه با سرمایه گذاری و فعالیت های اقتصادی و توسعه ای در استان مخالف نیستیم اظهار داشت: بدون تردید هیچ کسی در کشور راضی نمی شود جنگل های زیبای و منحصر بفرد ارسباران به دلیل برخی حفاری های معدنی تخریب شوند.
داودی در ادامه روند استفاده از منابع آب زیر زمینی در استان را نیز بسیار هشداردهنده خواند و گفت: بر اساس آمار رسمی اعلام شده ما در طول 30 سال گذشته به اندازه هزار ساله گذشته از منابع آب زیرزمینی کشور استفاده کرده این که این رقن در آذربایجان شرقی بیش از این ها است.