یکی از مسائل مهم در زندگی انسان برقراری وحدت و دوستی و اخوت میان مسلمانان است . واین عاملی اساسی برای شکوفایی تمدن اسلامی است.
دستیابی به ارزشها و تعالیم الهی از عوامل ایجاد اتحاد بین جوامع و امت اسلامی است . . هدف تمام تعالیم الهی نزدیک تر ساختن انسانها به خداوند و رسیدن به مقاصد الهی است .
در قرآن آمده است :
یا اَیُّهَا النَّاسُ اِنَّا خَلَقْناکُمْ مِنْ ذَکَرٍ وَ اُنْثی وَ جَعَلْناکُمْ شُعُوباً وَ قَبائِلَ لِتَعارَفُوا اِنَّ اَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ اَتْقاکُمْ، ای مردم، ما شما را از مردی و زنی آفریدیم و شما را تیرهها و قبایلی قرار دادیم تا همدیگر را درک کنید و زندگی هماهنگ داشته باشید بافضیلت ترین شما در نزد خداوند باتقواترین شماست. ( آیه ۱۳ سوره حجرات )
واعتصموا بحبل الله جمیعا و لا تفرقوا .
فرد فرد به ریسمان خدا چنگ زدند . ( آل عمران آیه ۱۰۳ )
قرآن مجید برای رفاه و سعادت انسان یک خط و یک رشته پیوند به نام خدا ( حبل الله ) نشان می دهد . حبل الله که کتاب و سنت است واسطه ارتباط و تشکل و تکامل فردی و اجتماعی است . و چنگ زدن به کتاب خدا و رسول الله ( ص ) تفکر و احساس فرد را در فردیت خویش نظام می بخشد . و اشخاصی که بدان چنگ می زنند نظام محکم اجتماعی پیدا می کنند . و با وحدت و یکپارچگی گامهای مفیدی در جهت ساختن و پیشرفت خود و اجتماع بر می دارند .
اتحاد بین مسلمین از زمان پیامبر اسلام حضرت محمد ( ص ) در تعالیم دینی جایگاه ویژه ای داشت و از اولین اقداماتی که رسول گرامی اسلام(ص) بعد از تشکیل حکومت اسلامی در شهر مدینه انجام داد و به وسیله آن دین خود را تقویت کرد، همبستگی مسلمانان در ظاهر و باطن بود.
آن حضرت مسلمانان را همچنان که در ظاهر به گرد پرچم اسلام جمع شده بودند و همه آنان "لا اله الا الله" گویان در اطراف پیامبر حلقه می زدند، دل ها و باورهایشان نیز با اسلام و کلمه توحید به هم نزدیک شد و روح برادری و همدلی را بر وجود آنان دمید و به این ترتیب از سویی همبستگی ملی مسلمانان کامل شد و از سوی دیگر خطر تفرقه، یکی از مهمترین خطراتی که این آیین جهانی را تهدید می کرد و بیم آن می رفت که جمعیت نوپای مسلمانان را پراکنده کند، از میان برداشته شد.
اعلام همبستگی میان مسلمانان با اجرای برنامه عقد اخوت از سوی پیامبر عظیم الشان اسلام(ص) که از سوی خداوند متعال ماموریت یافته بود به نحو شایسته ای پایان پذیرفت. آن حضرت به این وسیله میان یاران و هواداران خویش پیمان برادری جاری کرد و در محفل انسی که تشکیل یافته بود، به مسلمانان فرمود: هر یک از شما با یک نفر از مسلمانان پیمان اخوت ببندد و به این ترتیب، پیام قرآنی همبستگی را در قالب "انما المومنون اخوه" به مناسبت اهمیت این پیام قرآنی و ضرورت همبستگی مسلمانان عالم به ویژه امت اسلامی ایران، شیوه های حفظ همبستگی در پرتو قرآن را به کار گرفته اند.
با توجه به تعالیم ویژه قرآن درباره وحدت می توان گفت نامگذاری امسال به نام اتحاد ملی و انسجام اسلامی از سوی رهبر فرزانه انقلاب براساس آیات قرآنی انجام شده است چرا که ضرورت ایجاد اتحاد و انسجام در دین مبیین اسلام همواره مورد توجه و از دغدغههای مهم انبیا و امامان بوده است.
توجه به جلوه های اتحاد ملی و انسجام اسلامی نیز بنابر همان ضرورت تاریخی دین اسلام برای ایجاد وحدت بیشتر میان مسلمانان بوده و نامگذاری شایستهای است و تمامی مسلمانان جهان باید به پیروی از رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در ایجاد وحدت بیشتر بکوشند و از هرگونه اختلاف و تفرقه پرهیز کنند.
دشمنان اسلام همواره در طول تاریخ به دنبال ایجاد اختلاف در میان مسلمانان بودند و تنها راه شکست این دین آسمانی را در ایجاد اختلاف میان پیروان این دین میدانستند و این رویه هم اکنون نیز توسط دشمنان دنبال میشود.
استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا هم اکنون برای ایجاد اختلاف میان مسلمانان به شیوههای مختلف اقدام میکند اما از آن جاکه مسلمانان اتحاد و انسجام داشتهاند هر بار در اجرای نقشههای شوم خود با شکست مواجه شدهاند.