
انسان عاشق رفتار نمادین دارد: دو دلداده یکدیگر را میبوسند، درآغوش میکشند و سپس قفلی را به نشانه پیوند جاودانهاشان بر نرده یک پل میبندند و کلید را در آب میاندازند. مشکل از آنجا آغاز میشود که هزاران نفر دیگر هم همین عمل نمادین را اجرا کنند. بعد از گذشت چند سال، وزن دهها تن قفل بر روی پل سنگینی میکند که باید برای آن چارهای اندیشید.

ریشه تاریخی بستن قفل به نرده پلها نامعلوم است. احتمال میرود که سنت قفل زدن دانشجویان آکادمی خدمات پزشکی "سن جورجیو" در فلورانس به هنگام پایان تحصیل ریشه این نماد باشد. بعدها عشاق در شهر رم از این سنت استفاده کردند و به نشانه جاودانگی عشقشان نخستین قفلها را بر روی پل "میلویو" (Ponte Milvio) نصب کردند.

در شهر فارنجاکا بانیا در صربستان نیز پل عشقی وجود دارد که گفته میشود از هنگام جنگ اول جهانی بر روی آن "قفل عشق" بسته میشده است. (عکس: در مجارستان هم در شهر پکس قفلهای عشق بر روی یک پل از دهه ۸۰ میلادی ظاهر شدهاند.)

بستن "قفل عشق" اما وقتی شهرت جهانی یافت که در رمان "سه متر بر روی آسمان" (Tre metri sopra il cielo) اثر فدریکو موکیا در سال ۱۹۹۲ به آن اشاره شد و این رمان بر پرده سینما رفت.

با شهرت یافتن قفلهای عشق، شهرهایی چون پاریس که به شهر عشاق شهرت دارند به سرعت شاهد افزایش قفلهای عشق بر روی پلها شدند. اولین قفلها بر روی پل هنر (Pont des Arts) در سال ۲۰۰۹ دیده شدند.

با گذشت پنج سال حالا قفلهای عشاق ۵۰۰ کیلو بر وزن هر نرده مشبک پل هنر پاریس که در سال ۱۸۰۳ ساخته شد افزودهاند و کار به جایی رسید که چند ماه پیش عبور و مرور از پل به علت انحنا برداشتن آن، ممنوع شد.

شهرداری پاریس حال به دنبال راه حلی برای این مشکل است. از آنجایی گردشگران بسیاری به شهر میآیند و شهرداری هم نمیخواهد عشاق را فراری دهد، ایده "عشق بدون قفل" کلید خورد و سایت رسمی "lovewithoutlocks.paris.fr" راهاندازی شد تا عشاق عکسهای "سلفی" خود را بر روی این سایت قرار دهند. چند صد نفر هم این کار را کردند ولی در مجموع سایت با استقبال زیادی روبرو نشد.

شهرداری پاریس به فکر برداشتن چند قطعه از نردهها افتاد و تعدادی را با تخته جایگزین کرد که چند روز نگذشته به تخته سیاهی برای گرافیتیکاران تبدیل شد. حال قرار است بهجای آن بصورت آزمایشی شیشههای ضخیم نصب شوند تا رودخانه هم دید داشته باشد.

مشکل پاریس در شهرهای دیگر هم وجود دارد. بر روی نردههای پلی در روی رودخانه راین در شهر کلن آلمان نیز عشاق از سال ۲۰۰۸ به این سو هزاران قطعه قفل نصب کردهاند. از روی این پل قطارهای باری و مسافربری هم عبور میکنند. مهندسین آلمانی پس از بررسی اعلام کردند که فعلا خطری پل را تهدید نمیکند.

در شهرهای فلورانس و رم ایتالیا اما زدن قفل به پلها ممنوع اعلام و برای این کار حتی جریمه نیز درنظر گرفته شده است. در مسکو یک درخت فلزی در جلوی پل نصب شده تا عشاق قفلهای خود را بر روی درخت نصب کنند. (عکس: قفل عشق در ونیز)

قفلها در رنگها و اندازهها و اشکال مختلف بر روی پلها دیده میشوند. معمولا نام دو دلداده بر روی قفل نوشته و یا حک شده که برخی با یک تاریخ همراه است.

به نظر میرسد پل بهعنوان نماد "ارتباط" از سوی عشاق برگزیده شده باشد. البته در سالهای اخیر مکانهای بسیار دیگری نیز شاهد "قفل عشق" بودهاند. (عکس: قفل عشق بر روی دیوار چین)

قفل عشق در برجتلویزیون سئول، پایتخت کره جنوبی.

در کنار پلها مناطق و اماکن رمانتیک نیز به محلی برای نصب قفلهای عشق تبدیل شدهاند. (عکس: قفل عشق در جزیره مایورکا در اسپانیا)

بسیاری از عشاق زحمت سفر راه دور به شهرهایی چون پاریس و ونیز را به خود نمیدهند و در همان محل سکونتشان قفلعشق را بر روی پل نصب میکنند. (عکس: قفل عشق در هانوفر آلمان)

قفل عشق در شهر روستوک آلمان