هفته پيش از انسولين، كاربرد آن در بيماران ديابتي و عوارض و تداخلات آن گفته شد. اين هفته به مسموميت ناشي از انسولينها و نكات كاربردي پرداخته ميشود.
افت شديد قند خون يكي از مخاطرهآميزترين عوارض دارو بوده كه با تشخيص به موقع و سريع به راحتي قابل درمان است. افت قند خون به زماني اطلاق ميشود كه قند خون به كمتر از 60 ـ50 ميليگرم در دسي ليتر رسيده و ايجاد علائم كند كه به تجويز قند پاسخ ميدهد. بدن در پاسخ به افت قند شروع به ترشح موادي در خون ميكند كه موجب ايجاد علايمي همچون تعريق، اضطراب، تهوع و تپش قلب ميشود. چون مغز، فقط از قند خون براي تامين انرژي خود استفاده ميكند، يافتههاي باليني متعاقب افت قند خون بيشتر علائم مغزي همچون سياهي رفتن چشمها، كاهش قدرت تمركز، سردرد، دو بيني، گيجي، اختلال كلام، تشنج، كما و حتي تقليد از علائم سكته مغزي است.
اگر احتمال افت قند خون وجود دارد و بيمار توانايي و تحمل خوردن دارد، خوراندن مواد قندي (شربت، آب قند) شروع ميشود. در بيماران با هوشياري پايين نبايد جبران افت قند را با مواد خوراكي كرد، چراكه ممكن است وارد راههاي هوايي شده و بيمار در معرض خفگي قرار گيرد.
يكي از درمانهاي كاربردي در بيماران مبتلا به ديابت نوع1 استفاده از گلوكاگن است. گلوكاگن مخصوصا براي بيماراني كه نميتوان از آنها رگگيري كرد بسيار كارآمد و عملي است. دقت شود كه اين دارو در شرايط خاص و طبق نظر پزشك بسته به شرايط بيمار كاربردي است و نبايد خودسرانه استفاده شود.
نكات كاربردي در بيماران
ـ بيماران نبايد نوع، ميزان و شركت سازنده انسولين مصرفي خود را تغيير دهند. براي هرگونه تغيير بايد با پزشك مسوول مشورت كرد.
ـ موارد مورد نياز براي مراجعه به پزشك شامل عفونتي كه بهبود نمييابد، مشكل در بينايي، افزايش ادرار و تشنگي بيش از حد است. ممكن است لازم باشد كه ميزان مصرف دارو تغيير داده شود.
ـ دارو را بايد زماني مصرف كرد كه بتوان غذا خورد وگرنه افت قند خون بروز ميكند.
ـ با مشاهده علائمي از لرزش اندامها، تپش قلب، سياهي رفتن چشمها، كاهش قدرت تمركز، سردرد، دوبيني، گيجي، اختلال كلام، تشنج، افت هوشياري يا علائم سكته مغزي، لازم است كه قند خون بيمار مورد سنجش قرار گيرد و در صورتي كه قند خون كمتر از 60 (ميليگرم در دسيليتر) باشد، مواد قندي مصرف كرده و به اورژانس 115 اطلاع بدهند. اغلب بيماران با علائم آشنا بوده و در مراحل اوليه افت قند خون سريعا اقدام به مصرف قند ميكنند. اگر امكان انجام اين كار وجود ندارد بهتر است مواد قندي به بيمار داده شود و سريعا به بيمارستان منتقل شود.
ـ بيماران بايد مواد قندي با خود داشته باشند.