فراموش کردم
رتبه کلی: 3001


درباره من
آلپای ماهنشانلی (alpay70 )    

کشف سندی جدید از نسل کشی مسلمانان تورک آذربایجان

منبع : http://salariyan.blogfa.com/post-1109.aspx
درج شده در تاریخ ۹۱/۰۸/۰۱ ساعت 03:15 بازدید کل: 437 بازدید امروز: 131
 

 

 

قره صاندیق، سند زنده نسل کشی مسلمانان آذربایجان

کشور ایران به ویژه شمالغرب آن و به طور اخص شهرهای اورمیه و سلماس در طول جنگ جهانی اول و پس از آن متحمل خسارت های جانی و مالی فراوانی از جانب کشورهای غربی بویژه آمریکا، انگلیس، فرانسه و روسیه شد که حاصل ان کشته شدن صدها هزار مسلمان آزربایجانی در پی دسیسه های این کشورهای استعمارگر با بازیگردانی عناصر فتنه گریچون مستر شد و پاکارد آمریکایی، دکتر گوژل فرانسوی،کاپیتان گراسی و گرد انگلیسی، کوزمین و نیکتین روس و عوامل دیگری چون پتروس . آندرانیک و ... بود که شاهد زنده آن جدای از صدها سند دست اول و کتب نوشته شده گورستان های فراوان دو شهر «اورمیه وسلماس» می باشد که در آن برهه زمانی « 1297 ـ 1296» شمسی بصورت دفن دسته جمعی اجساد مسلمانان غرب آذربایجان بوجود آمد که از مهمترین این گورستان های دسته جمعی می توان به گور دسته جمعی حاجی خان اورمیه که هم اکنون ساختمان اداره آگاهی، کتابخانه باهنر اورمیه و اداره تبلیغات اسلامی اورمیه بر روی آن قرار دارد اشاره کرد و همچنین گورستانهای خطیب، شرف، آغداش، خزران، قوچ محمد، و مهمتر از همه گورستان قره صاندیق اشاره کرد «محل دبیرستان مهر یا 15 خرداد» که اخیرا با خاک برداریهای انجام گرفته توسط اداره نوسازی مدارس آذربایجان غربی، گور دسته جمعی متعلق به فاجعه جیلولوق آشکار شد.

پنجشنبه 27 مهرماه در پی تماس تلفنی طاهر شفیع پور کارشناس ارشد تاریخ با اینجانب مبنی بر مشاهداتش از گور دسته جمعی در محل گورستان قره صاندیق اورمیه به محل خاک برداریهای انجام گرفته رفته و گورهای دسته جمعی مسلمانان اورمیه ای به قتل رسیده در فاجعه جیلولوق اورمیه را به تصویر کشیدم که مشاهده می فرمایید.

 
 
این گورستان قدیمی از سه لایه تشکیل شده است، که بنا به گفته رضاحیدری کارشناس میراث فرهنگی آذربایجان غربی درلایه های زیرین آن آثار آتش سوزی عظیمی مشاهده می شود که از فاجعه ای بزرگ سخن می گوید، به نحوی که حتی درون سفال های لعاب دار و استخوان ها نیز سوخته است،  عمق محل گود برداری شده متر است و بقایای اجسادی که در لایه دوم و سوم بصورت دسته جمعی دفن شده اند به وضوح مشخص است.
 
 

در قره صاندیق نیز به مانند گورستان حاجی خان با حفر چاله های عمیق کشته شدگان فجایع جیلولوق به صورت دسته جمعی دفن شده اند.

خوشبختانه با هماهنگی های انجام گرفته با مدیران میراث فرهنگی آذربایجان غربی کار حفاری و خاک برداری محوطه اگر چه بسیار دیرهنگام ولی در نهایت متوقف و یگان حفاظت میراث در محل این گور دسته جمعی حاضر شد.

لازم به توضیح است که در پی سخنان رئیس جمهوری محترم مبنی برخسارت های جانی و مالی وارده از دولت های متفقین در طول و پس از جنگ جهانی اول بر علیه مردم ایران و تاکید بر پیگیری خسارت های وارده در دادگاههای بین المللی، «گور دسته جمعی قره صاندیق اورمیه» سندی زنده و آشکار از دخالت های کشورهای غربی و نسل کشی مسلمانان شمالغرب ایران می باشد.

 

مرحوم رحمت ال.. توفیق که خود از نزدیک شاهد این فجایع بوده در مقطعی با سفارش میرزا محمود آقای مجتهد مسئولیت دفن دسته جمعی جنازه ها را بر عهده گرفته بود در صفحه 24 ـ 23 تاریخچه اورمیه می نویسد:

جنازه های بلا صاحب را از خانه ها و کوچه ها جمع کرده و در جلو مسجد حاجی خان گودال خیلی بزرگی بود در آن جا روی هم چیده و به خاک می سپردیم. توفیق تعداد کشته شدگان را تنها در روز سوم جنگ یعنی یکشنبه پنجم اسفند 1296 شمسی را ده هزار نفر ذکر می کند. «عده تلفات مسلمانان در واقعه روز یکشنبه با زن و بچه و مرد پیر و جوان به ده هزار نفر بالغ گردید» «۱»

معتمدالوزاره کارگزار وقت وزارت خارجه ایران در اورمیه نیز در یادداشت هایش با اشاره به فجایع جنگ از خسارات وارده سخن گفته و می نویسد:این ولایت خراب «اورمی» که طولا بیست فرسخ و عرضا هشت فرسخ و چندین محالات بزرگ و آباد و حاصل خیز و خوش آب و هوا را دارا بود و موافق تخمین صحیح سیصدهزار نفر نفوس در عرض این مسافت سکونت داشت، فعلا بطور مسلم پنجاه هزار نفر باقی نمانده ...خسارات مادی و معنوی تا یک صد میلیون تومان تخمین می شود «2»

 

جدای از اجساد دسته جمعی مسلمانان اورمیه در قره صاندیق، به گفته رضا حیدری کارشناس میراث فرهنگی آذربایجان غربی در لایه های زیرین این گورستان آثاری از تمدن اسلامی و خمره ها و سفال های لعاب دار و شیشه های هفت رنگ به چشم می خورد در ضلع شرقی این محوطه به هنگام حفر گودی توسط بیل مکانیکی، بقایای آثار سفالینه و ظروف لعابدار دارای نقش و نگار زیبای دوره اسلامی به دست آمد. همچنین در این محل تونلی نیز دیده شد که نشان از وجود یک قنات تاریخی در این محل دارد.

پی نوشت:

1 ـ توفیق، رحمت الـله ـ تاریخچه ارومیه، «یادداشت های از سال های جنگ جهانی اول جهانی و آشوب بعد از آن» ص 24 ـ23 ، نشر شیرازه، چاپ اول 1389

2 ـ معتمدالوزاره، رحمت الـله خان ـ ارومیه در محاربه عالم سوز، ص 201  ـ نشر شیرازه، چاپ اول 1379 .

منبع : سایت آیین شایین

محمدعلی ارجمندی

تاریخ آخرین ویرایش مطلب: تاریخ آخرین ویرایش: ۹۱/۰۸/۰۱ - ۰۳:۱۵
اشتراک گذاری: تلگرام فیسبوک تویتر
برچسب ها:

1
1


لوگین شوید تا بتوانید نظر درج کنید. اگر ثبت نام نکرده اید. ثبت نام کنید تا بتوانید لوگین شوید و علاوه بر آن شما نیز بتوانید مطالب خودتان را در سایت قرار دهید.
فراموش کردم
تبلیغات
کاربران آنلاین (0)