تپهی کاخ بهرام در«دِهبید»پارس(فارس)که ازیادمانهای ساسانی به شمارمیآید نه تنها مورد بیمهری و بیتوجهی قرارگرفته و روزگارش ناخوش است بلکه شهرداری درحریم درجه یک آن، بوستان(پارک)محلی ساخته و حریمش را خدشهدارکرده و چشم انداز آن را نیز بههم ریخته است. ازدیگر سو، به بخشی از مانده های(بقایای)کاخ ساسانی بهرام با ساخت کانون پرورشی فکری آسیب زده است.
از دیگردشواریهای این یادگار باارزش ملی که ارزش باستانشناسانهی فراوانی ازدید مطالعاتی دارد، ساخت وسازها و گسترش خانههای نشیمَن(:مسکونی) است که مانند قارچ روییده است و آیندهی آن را با خطر جدی روبهرو کرده است وبایسته(:ضروری)است هرچه زودتر سازمان میراث فرهنگی بازدار(:مانع)آن شود و اقدامات بایسته را انجام دهد تا زندگی این بازماندهی ارزشمنددرآینده با چالش بیشتر دچار نشود.
اگر مردم و مسوولان کشور هر کدام، این یادگارهای با ارزش را برگ زرینی از شناسنامه و هویت خود بدانند هرگز با آن چنین رفتار نابخردانه و قهرآمیزی نخواهندکرد و تا این مهم روی ندهد و همهی مردم به این باور نرسند ناشدنی(:محال)است بتوان کاری ازپیش برد. از سوی دیگر نهتنها نباید توانایی کُنشگران(:فعالان)میراث فرهنگی و گردشگری و سَمَنها(سازمان های مردم نهاد غیردولتی)را از یاد برد، بلکه میتوان بهدرستی از آنها بهره گرفت که دلسوزانه و با پشتکار فراوان یاریرسان و پشتیبان دولت هستند.
کاخ بهرام که بومیان به آن تَل خاکی هم میگویند در کنار بلوار اصلی شهردهبید و در میان بافت نِشیمن(:مسکونی) شهر بر روی تپهای جای گرفته است که ماندههای خشتی بزرگی به بلندی نزدیک هشت متر بر روی آن پدیدار شده است. چشمهای درنزدیکی تپه وجود داردکه به همین شوَند(:دلیل)، بازگفتهایی(روایتهایی) از مردم دربارهی کاخ بهرام و آب کنارآن گفته شده است.تپهای که سازهی خشتی بر روی آن ساخته شده وابسته(:مربوط)به دوران پیش از تاریخ است که سفالهایی مانند، سفالهای باکون ب 2 و الف برروی پهنهی(:سطح) آن دیده شده است.
از ویژگیهای این یادمان میتوان به وجود سفالهای پیش ازتاریخ و سازهی خشتی بلند آن اشاره کرد.
تپهی کاخ بهرام در25 اسفند 1379 با شمارهی 3275 درسیاههی یادمانهای ملی به ثبت رسیده است.