ناوهاي آمريکايي طعم مينهاي دریایی ايراني را چشيدهاند
موسسه آمريکايي تحليلي "امور نظامي خليج(فارس) و خاور نزديک" ENEGMA که تخصص آن ارزيابي وضعيت نظامي منطقه خليج فارس است ، در گزارشي ويژه به مينگذاري منطقه تنگه هرمز توسط نيروي دريايي ايران به طور مفصل اشاره کرده است.
به گزارش اين موسسه، مينهاي دريايي ايران کارايي بسيار بالايي داشته، مقرون بهصرفه هستند و ميتوانند خسارات جبرانناپذيري به دشمن وارد کنند.
سال 67 چه اتفاقی برای ناو ساموئل آمریکایی افتاد؟
14 آوریل 1988، در جریان یکی از عملیاتهای اسکورت ، ناو "USS Samuel B roberts" در حال اسکورت کشتی کویتی از مسیری در مرکز خلیج فارس بود که ناگهان متوجه میشود وارد یک منطقهی مینگذاری شده است. ناو بسرعت تغییر مسیر میدهد تا از منطقه خارج شود، اما دیگر دیر شده بود. یک مین تماسی درست در زیر ناو منفجر میشود و یک حفره 25 فوتی (8 متر) در بدنهی ناو ایجاد میکند.
کل موتورخانهی ناو پر از آب شده و دو توربین گازی ناو از کار میافتند، صدمه به ساختار ناو در این حد معمولا به غرق ناو میانجامد، اما ملوانان موفق شدند ناو را نجات دهند، در نتیجه این اصابت مین، 10 نفر صدمه دیده و حدود صد میلیون دلار خسارت به ناو وارد شد.
ناو آمريکايي که بر اثر برخورد با مين ايراني فلج شد
در سال 1998 يا سال 1367، اين ناو به ميني برخورد ميکند که کشتي "ايران عجر" Iran Ajr، در جنگ ايران و عراق در آن منطقه مستقر کرده بود. موسسه آمريکايي اذعان ميکند مينهاي 25 سال پيش ايران در برابر مينهاي کنوني اين کشور بسيار ناچيز هستند. بر اثر برخورد ناو ساموئل با مین M-8 ایران سوراخی به بزرگی 8 متر در موتورخانه این کشتی جنگی بوجود آمد.
کشتي ايران عجر
به خاطر عمق کم تنگه هرمز، مینهای ايراني به راحتي در اين منطقه قرار ميگيرند.
منابع اطلاعاتی آمریکا تخمین زدهاند که ایران حدود دو هزار مین دریایی داشته باشد، گرچه مقدار واقعی آن به 5 هزار مین هم میرسد. ایران یکی از کشورهایی است که میتواند مین دریایی تولید کند. همچنین براسا گزارش INEGMA، ایران میتواند مینهایي با مواد غیر مغناظیسی تولید کند که شناسایی آنها با سنسورهای پیشرفته نیز بسیار مشکل است.
این موسسه همچنین به قدرت ایران در ساخت زیر دریاییهای پیشرفتهای از قبیل غدیر و کلاس نهنگ اشاره کرده است که بسیار هوشمندانه ساخته شدهاند. این زیردریاییها میتوانند در هر بار ورود به آب حدود 16 مین دریایی را در بستر خلیج فارس نصب کنند. گفته میشود که زیردریایی نهنگ بزرگتر و سنگینتر از کلاس غدیر بوده و میتواند مینهای بزرگی و بیشتری را حمل کند.
زيردريايي غدير
enegma، اذعان ميکند که نیروهای ایران حتی از پلت فرمهای غیر معمولی مانند ناوچههای تبدیلی کوچک( یکی از سریعترین ناوچههای دنیا) و حتی کشتیهای تجاری براي اسقرار مينها استفاده میکند. بنا به گزارشهای تایید نشده، ایران بیش از 3 هزار نوع از این ناوچهها در اختیار دارد.
وب سایت دفاعی Aol Defence، نیز به قدرت دریایی ایران اذعان کرده و مقالهای با عنوان "نیروی دریایی آمریکا از مین دریای ایران هراس دارد" مينويسد. این پایگاه نظامی اینترنتی در گزارش میافزاید خطر مینهای دریایی ایران، نیروی دریایی آمریکا را بر آن داشته تا ناوگان ضد مین خود را بازیابی کند.
"اسکات تروور" Scat Terover، نویسنده و تحلیلگر نیروی دریایی آمریکا در این رابطه میگوید؛ جنب و جوش اخیر نیروی دریایی آمریکا برای بازسازی ناوگان ضدمین دریایی من را متحیر کرده است. همه این اقدامات به خاطر مینهای ایرانی است.
وبگاه "نشنال اینترست" National Interest، نیز در در گزارشی جامع به خطر مینهای نیروی دریایی ایران اشاره کرده و در باب چگونه دفاع در برابر این مینها مینویسد: اگر ایران تنگه هرمز را ببندد، واشنگتن در مخمصه بزرگی خواهد افتاد.
ایران با مینهای دریایی که در اختیار دارد، بدون اینکه تلفات و خساراتی به نیروهای خودی وارد کند، به راحتی میتواند صدامت جبران ناپذیری به آمریکا وارد کند.
به گزارش وب سایت wired، آمریکا در منطقه خاور میانه با مشکلی با نام مینهای دریایی ایران مواجه است. فرستادن نیروی دریایی آمریکا به آبهای خارجی و مانورهای جنگی در منطقه خلیج فارس و اینکه نيروهاي آمريکايي از دست مینهای ایران جان سالم به در ببرند یک نگرانی بزرگ برای نیروی دریایی است. به گزارش این وب سایت، مینهای دریایی ایران قدرت کشندگی و تخریب بالایی دارند.
مينهاي دريايي ايران خاري در چشم نيروي دريايي آمريکا
پايگاه تحليلي Lowyinterpreter،در گزارشي مينهاي ايراني را به خارهاي بزرگي در منطقه خليج فارس تشبيه کرده است که سد راه نيروي دريايي آمريکا خواهد شد. اين پايگاه به قدرت نيروي دريايي ايران اشاره کرده و مينويسد، از لحاظ استانداردهاي جهاني نيروي دريايي ايران قدرت ساحلي بسيار بالايي دارد که ميتواند خسارات بسيار بالايي به کساني که خيال حمله به مرزهاي آبي اين کشور داشته باشند وارد کند. زيردرياييهاي ايران به سختي قابل رديابي هستند، به علاوه زماني بسيار طولاني براي جمعآوري مينهاي اين کشور نياز است، قايقهاي تندروي اين کشور بويژه هنگامي که تعدادشان زياد بوده و به شکلهاي مختلف در آب پخش ميشوند، اگر به کشتيها نزديک شوند موشکهايي دارند که حتي براي ناوهاي بسيار يشرفته خطرناک هستند.
اين پايگاه آمريکايي در پايان گزارش با اشاره به توانايي غير قابل انکار دريايي ايران اشاره کرده و اين نيرو را ابزاري بسيار مناسب براي به حاشيه بردن حضور آمريکا در منطقه ميداند.
مينهاي کف به سطح ايران
بنياد آمريکايي WashingtonInstituteبه چالش مينهاي دريايي ايران و مشکلات جمعآوري اين مينها در صورت وقوع جنگ بستن تنگه هرمز توسط ايران پرداخته است. اين موسسه تحليلي به روشهاي گوناگوني که ايران ميتواند مينها را به سرعت در منطقه استقرار کند اشاره کرده است. همچنين به مينهاي يشرفتهMDM06 لنگردار و مينهاي دريابستر EM-52را در اختيار دارد که داراي راکتي است که از بستر دريا به سمت کف آب پرتاب ميشود.
بوميسازي مينهاي دريايي
به گزارش موسسه تحقيقاتي NTi، ايران از دهه 90 ميلادي تکنولوژي توليد بومي مينهاي دريايي بزرگ و اژدرها را بدست آورده است. به گزارش اين موسسه، زرادخانه مينهاي دريايي بومي ساخت ايران نيز بينظير است. ايران مينهايي نظير "صدف" يک و دو، "Mc52"، MDM-UDM"" و بسياري انواع ديگر را در اختيار دارد.
مرکز مطالعات استراتژيک و بينالملل آمريکا (CSIS) در گزارشي 200 صفحهاي به مقايسه تسليحاتي ميان کشورهاي خليج فارس و ايران پرداخته است که نشان از قدرت نيروهاي نظامي ايران در منطقه دارد.
قسمتي از اين گزارش به قدرت نفوذ مينهاي دريايي ايران اختصاص دارد. بنا به اين گزارش، مينهاي دريايي انواع گوناگوني دارند، از مينهاي شناور آزاد و پراکنده گرفته که انواع هوشمند آن در اختيار ايران است. ايران ميتواند از هر نوع شناوري از ناو گرفته تا کشتيهاي تجاري براي استقرار مينها استفاده کند. بنا به اين گزارش ايران ظرفيت عظيمي براي استقرار مينها دارد. حتي برخي منابع از وجود بيش از 20 هزار مين در اختيار نيروهاي نظامي اين کشور خبر دادهاند.
ايران در زمان جنگ هشت ساله خود با عراق حدود 1500 مين دريايي در اختيار داشت که اکنون بسيار افزايش يافته است.
نگاهي به برخي مشخصات مينهاي دريايي ايران :
" MDM-6"
اين يک مين پيچيده است که در واکنش به مغناطيس، فشار و صدايي که در شعاع 50 متري خود احساس کند منفجر ميشود. MDM-6 يک نوع مين لنگري است که کلاهک انفجاري اژدر مانند خود را در زمان حضور کشتي شليک ميکند. اين کلاهک داراي 1100 کيلوگرم مواد منفجره قوي است.
نوع: دريابستر
کلاهک: 1100 کيلوگرم
عمق عملياتي: 12 تا 120 متر
حساسيت: فشار، صدا، مغناطيسي
EM-52""، ميني که ميتواند ناو هواپيمابر آمريکايي را به اعماق خليج فارس بفرستد
نوع: خيزشي، دريابستر
کلاهک: 300 کيلوگرم
عمق عملياتي: 4 تا 183 متر
حساسيت: صدا
گفته ميشود اين مين قدرتمند ترين مين ايراني است و براساس برخي گزارشات، ميتواند سطح زيرين ناو هواپيمابر آمريکا را نابود کند.
مينهايي مانند EM-52 و MDM-6 مانند ديگر مينهاي هوشمند ايران ميتواند چند هدف را همزمان تعقيب کنند و به خاطر اينکه در کف دريا قرار دارند، شناسايي و جمعآوري آنها بيار مشکل است.
CSiS، در ادامه گزارش خود به قدرت منطقهاي نيروي دريايي جمهوري اسلامي ايران اشاره کرده که در جداول زير نمايان است.
اقتدار نيروي دريايي ايران در جنگافزارهاي نامتقارن
برتري بلامنازع موشکهاي ناوشکن ايران نسبت به همسايگان خليج فارس
تاریخ آخرین ویرایش مطلب: تاریخ آخرین ویرایش: ۹۱/۱۱/۱۲ - ۱۷:۱۷
لوگین شوید تا بتوانید نظر درج کنید. اگر ثبت نام نکرده اید.
ثبت نام کنید تا بتوانید لوگین شوید و علاوه بر آن شما نیز بتوانید مطالب خودتان را در سایت قرار دهید.