سیستان سرزمینی وسیع در جنوب شرق ایران است ،سیستان را زمانی انبار غله ایران می نامیدند . منطقه ای سر سبز و حاصلخیز که حدود نیمی از گندم ساکنان شرق و مرکز ایران را تامین می کرد .
حال چه اتفاقی افتاد که انبار غله ایران به حال و روز کنونی اش افتاد؟
در سال 1316 رضاخان با کشور های همسایه ایران شامل ترکیه ،افغانستان و عراق قرارداد مرزی می بندد،قراردادی که به پیمان سعد آباد معروف شد بر اساس پیمان سعد آباد منطقه مورد اختلاف هیرمند که رود خانه هیرمند نیز در آن جریان داشت ،به طور کامل به افغانستان واگذار گردید ،مدتی بعد افغانها رود هیرمند را بسته و اجازه ورود آب هیرمند به در یاچه هامون را ندادند.
در عرض چند سال هامون که دومین دریاچه بزرگ ایران بعد از دریاچه اورمیه بود ،خشک شد.
در پی خشک شدن دریاچه ،آب وهوای سرزمین سرسبز سیستان تغییر کرد .حرکت شن های روان و گرد و غبار آغاز شد و در پی آن باد های 120 روزه سیستان پدید آمد که امروز تا 170 روز نیز تداوم دارند .این باد ها خشکسالی ناشی از خشک شدن دریاچه هامون را تشدید کردند و به سرعت باعث نابودی زمینهای کشاورزی و باغات منطقه وسیع سیستان گردیدند ،در کمتر از یک دهه سرزمین سرسبز سیستان به بیابانی بی آب و علف تبدیل شد.طی 50 سال گذشته جمعیت زیادی از سیستان وبلوچستان به استان های دیگر بخصوص استان های گلستان ،خراسان ،کرمان و اصفهان مهاجرت نموده اند .
اینک سیستانی که زمانی به انبار غله ایران معروف بود به منطقه ای لم یزرع و کویری تبدیل شده است . سرزمینی که سکونت در آن بسیار مشکل بوده و در نیمی از سال تقریبا غیر ممکن است.
آیا آذربایجان نیز با خشك شدن دریاچه اورمیه سیستانی دیگر می شود؟
منتظر نظرات صمیمانه شما عزیزان هستم.
باتشکرTURK OGLi