اما بهنظر میرسد این ادعا حداقل برای کاربران ایرانی رد شده است، زیرا طی روزهای اخیر در گروههای تلگرامی متنی بههمراه لینک وبسایت چت تلگرام انتشار یافته مبنیبر اینکه: «با توجه به اینکه گفته شده بود تلگرام محیطی امن نسبت به سایر رقبا برای کاربرانش ایجاد کرده است، لازم میدانم به اطلاع برسانم چت کلیه گروهها در سایت تلگرام قابل مشاهده است».
آدرس لینکی که در این متن به آن اشاره شده، www.telegramchats.com نام دارد. حال، کاربران با مشاهده چنین پیامی در گروههایی که عضو شدند، نگران شبکه ارتباطی خود مبنی بر رصد مطالب هستند.
تا پیش از این مسئله، تلگرام به یکی از ابزارهای موبایلی کاربران ایرانی تبدیل شده بود. به دلیل انتشار برخی اخبار مبنی بر عدم امنیت در شبکههایی مانند وایبر و واتساپ و رصد اطلاعات، شاهد هجوم قابلتوجهی از کاربران بهمنظور استفاده از شبکه اجتماعی تلگرام بودیم. به نحوی که با بررسیهای صورتگرفته شمار کاربران اپل از بارگذاری این برنامه کاربردی به بیش از هزار نفر میرسد که با احتساب شمار مشترکان فقط برنامههای کاربردی اندروید، بهنظر میرسد بالغ بر , میلیون ایرانی عضو این شبکههای اجتماعی هستند.
همین مسئله موجب شده تا براساس رتبهبندی صورتگرفته توسط الکسا و طبق میزان ترافیک ورودی- خروجی به سرور تلگرام، آمریکا با درصد اول و با اختلاف زیادی ایران با . درصد دوم قرار گیرد. اما امنیت مورد ادعای تلگرام چیز بیشتری از اپلیکیشنها و صفحههایی که از SSL استفاده میکنند، نیست.
اگر از تلگرام برای افزایش امنیت و حفظ حریم خصوصی استفاده میکنید، باید بدانید که درحالحاضر، هکرهای کاربلد میتوانند پیامهای شما خوانده یا حتی متن پیامهای شما را بازیابی کنند. اما چالش اصلی پیشآمده در گروههای فارسی چیست؟ بهنظر میرسد آنچه تحت عنوان متن پیام یادشده بههمراه لینک وبسایت چتتلگرام انتشار یافته، یک کرم - worm- بوده که این اکانت ممکن است برای نخستین بار توسط یک کاربر در یک گروه انتشار یافته باشد.
بنابراین هر کاربر دیگر –درحالیکه نیت خیر دارد- اقدام به انتشار آن در گروههای دیگر بهمنظور هشدار به کاربران میکند، در حالی که او خود تبدیل به عامل تکثیر آن میشود. این حالت ممکن است حتی توسط یک ربات که در قالب یک کاربر خود را معرفی کرده، صورت گیرد.
بنابراین بهترین حالت این است که ادمین –مدیر- گروه بهمحض مشاهده این پیام آن را حذف کند. از طرفی کاربران باید به این مسئله توجه کنند که با وجود ادعاهایی که مدیران شرکتهای تولیدکننده اپلیکیشنهای موبایلی نسبت به حریم خصوصی افراد مطرح میکنند، اما با وجود این نهادهای امنیتی میتوانند با یکسری تکنیکهای خاص اطلاعات و محتوای گروهها را رصد کنند.
محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، گفته بود سازمان تنظیم مقررات وزارت ارتباطات نظارت کاملی بر تمام شبکههای اجتماعی داشته که دراینمیان با منتشرکنندگان محتواهای غیراخلاقی و شبکههایی که به انتشار مسائل امنیتی اقدام میکنند، برخورد میکنیم.
اما توصیهای که میتوان حداقل به کاربران تلگرام داشت، این است که برای چتکردن میتوانند از بخش secret chat استفاده کنند، زیرا در این بخش علاوه بر اینکه از پروتکل https استفاده شده، کاربران میتوانند برای نمایش متن ارسالی، زمان تعیین کنند تا پس از ارسال هر متنی، پس از خواندهشدن، آن متن بهصورت خودکار حذف شود.