5 راه درمان بزرگی پروستات
بزرگ شدن غده پروستات در مردان پس از سن 50 سالگی شایع می باشد که فرد را با مشکلاتی مانند تکرر ادرار، ادرار خونی و عفونت ادراری روبرو می کند.
اولین و مهم ترین نکته برای درمان این بیماری آن است که همه مردان بالای 50 سال باید با علایم این بیماری آشنا باشند تا به محض مواجهه با این مشکل، سریعا به متخصص اورولوژیست مراجعه کنند، زیرا هرچه زودتر بیماری تشخیص داده شود، پروسه درمانی راحت تر و بهتر صورت می گیرد و نتیجه آن هم بهتر خواهد بود و متأسفانه هر چه فرد با تأخیر به پزشک مراجعه کند و علایم بیماری حادتر و عمیقتر شود، پروسه درمانی طولانی تر خواهد بود و احتمال سرطانی شدن پروستات هم وجود خواهد داشت.
در این مطلب با برخی روشهای درمان بزرگی پروستات آشنا می شویم.
1- مسدودکنندههای آلفا (آلفا بلوکرها)
این مسدود کنندهها در ابتدا برای درمان فشار خون بالا استفاده میشدند. این داروها علایم مربوط به مشکل در ادرار کردن را درمان میکنند و سبب میشوند تا فرد بیمار حین ادرار کردن با مشکلات کمتری مواجه شود. برخی از این نوع بلوکرها شامل موارد زیر می باشند: ترازوسین، تامسولوسین، دوکسازوسین و آلفا زوسین.
2- آنزیمهای بازدارنده
این ترکیبات در واقع میتوانند بزرگی پروستات را از طریق کوچک کردن آن درمان کنند، طوری که سایز پروستات را به شکل اولیه برمی گردانند. این آنزیمها شامل فیناستراید یا دوتاستراید می باشند. این آنزیمها در صورتی استفاده میشوند که سایز پروستات واقعا بزرگ باشد.
گاهی برای درمان این مشکل، کل غده پروستات توسط عمل جراحی برداشته می شود که اغلب هم فرد از علایم بیماری رهایی می یابد، اما این عمل می تواند فرد را دچار ناتوانی جنسی کند. بنابراین بهتر است عمل جراحی آخرین راه حل باشد و از روش های درمانی دیگر کمک گرفت
3- میکروویو درمانی
در این شیوه درمانی، آنتن مایکروویو از طریق مجرای خروج ادرار وارد بدن میشود تا انرژی حاصله از امواج مایکروویو، قسمت داخلی پروستات بزرگ شده را تخریب کند. این روش برای بزرگی متوسط پروستات به کار می رود و اگر بزرگی پروستات از حدی بیشتر شود، این روش موثر نیست. مراجعه به پزشک متخصص ماهر برای این روش بسیار ضروری است، زیرا این روش تا حدی تهاجمی محسوب میشود.
4- Needle Ablation
این روش درمانی با استفاده از گرمایی است که از امواج رادیویی ایجاد می شود. وسیلهای به نام سیتوسکوپ را مجرای مثانه میکنند تا بخشی از غده پروستات که بزرگ شده است را تخریب کند و مشکلاتی مانند مشکلات دفع ادرار در بیمار تا حدی هموار شود.
5- عمل جراحی
درمان بزرگی پروستات توسط عمل جراحی جزو آخرین روشهای درمانی محسوب میشود و در موارد بسیار شدید و حاد صورت میگیرد. این جراحی به چند بخش تقسیم می شود و در آن قسمت داخلی پروستات حذف میشود (پروستاتکتومی).
تذکر
انواع درمانهای جراحی و غیر جراحی برای درمان بزرگی غده پروستات وجود دارد که در بسیاری از آنها سعی می شود تا بافت اضافی غده پروستات توسط امواج میکرو و یا امواج رادیویی و یا از طریق لیزر برداشته شود تا از طریق حذف بافت اضافی پروستات، فرد بتواند به راحتی ادرار کند و یا کمتر با چنین مشکلاتی مواجه شود.
اگر بزرگی پروستات در مراحل ابتدایی باشد، با روشهای کم تهاجمی این کار صورت می گیرد، اما اگر بزرگ شدن پروستات پیشرفته باشد، روشهای تهاجمی (با صلاحدید متخصص اورولوژیست) استفاده می شوند.
۱۲توصیه به آقایان مبتلا به بزرگی پروستات
1- برخی پزشکان توصیه میکنند که اگر فرد در مراحل ابتدایی این بیماری قرار دارد، از گیاه دارویی به نام Palmetto استفاده کند. این گیاه برای حفظ سلامت غده پروستات مفید میباشد. در سالهای اخیر عصاره این گیاه را به شکل کپسول تولید کرده اند که بیماران میتوانند بنا به صلاحدید پزشک، آن را مصرف کنند.
2- برای این دسته از بیماران، مصرف مکمل روی توصیه می شود. کمبود روی می تواند منجر به اختلالات پروستات از جمله بزرگی پروستات شود.
3- گاهی برای درمان این مشکل، کل غده پروستات توسط عمل جراحی برداشته می شود که اغلب هم فرد از علایم بیماری رهایی می یابد، اما این عمل می تواند فرد را دچار ناتوانی جنسی کند. بنابراین بهتر است عمل جراحی آخرین راه حل باشد و از روش های درمانی دیگر کمک گرفت.
4- تحقیقات نشان می دهد آقایانی که از میوه و سبزیجات فراوان در برنامه غذایی روزانه خود استفاده می کنند، کمتر دچار بزرگی پروستات می شوند. خوردن گوجه فرنگی نیز بسیار مفید است. در واقع خوردن گوجه فرنگی احتمال ابتلا به سرطان پروستات را کاهش می دهد.
5- به این دسته از بیماران توصیه می شود تا از مصرف هر گونه مایعات، حداقل دو ساعت قبل از خواب خودداری کنند تا دچار شب ادراری و مشکلاتی مانند برخاستن از رختخواب برای دفع ادرار نشوند.
6- مصرف الکل و کافئین در این بیماران باید قطع شود تا تحریکات مثانه کم شده و علایم بیماری بدتر نشود.
7- به این بیماران توصیه میشود تا حداقل 30 دقیقه در روز پیاده روی کنند تا علایم این بیماری کمتر شود.
8- به این دسته از بیماران توصیه می شود که هر چند ساعت یک بار (مثلا دو ساعت یکبار) به دستشویی بروند، حتی اگر احساس تخلیه ادرار ندارند.
9- برای تقویت ماهیچههای لگن جهت جلوگیری از تکرر ادرار، تمرینات ورزشی کگل (Kegel) را یاد بگیرید و آن را در طول شبانه روز انجام دهید.
10- هر گونه استرس و عصبانیت سبب تکرر ادرار و تشدید علایم بزرگی پروستات میشود. بنابراین ایجاد فضای آرام برای این دسته از بیماران بسیار ضروری و لازم میباشد.
11- دوری از هوای سرد که سبب تحریک مثانه و تکرر ادرار میشود به این بیماران توصیه میشود. قرار گرفتن در محیط گرم برای آنها بسیار مناسب میباشد.
12- استفاده از داروهای آنتی هیستامین و ضد احتقان ها به این بیماران توصیه نمیشود، زیرا علایم بیماریشان حادتر میشود