راهنمای کمک به فردی دچار ایست قلبی
آموزش احیای قلبی، ریوی ( طرح بها)
هرروز قلب تعدادی از انسانها بدلیل حادثه یا بیماری در منزل ، محیط کار ویا در جاده از طپش باز می ایستد .. قلب بسیاری از این افراد سالمتر از آن است که بمیرد. در صورتی که در لحظات اولیه تلاشهایی جهت احیای قلبی، ریوی صورت گیرد قبل از اینکه مغز دچار آسیب شود می توان فعالیت خود بخودی را به قلب آنان باز گرداند.
احیای قلبی ریوی یک مانور حیات بخش است که به کمک آن تنفس و گردش خون فرد مصدوم حفظ می شود تا از نرسیدن موادغذایی و اکسیژن به مغز و مرگ مغزی فرد جلوگیری شود.این مانور حیاتی می تواند بدون احتیاج به هیچ وسیله اضافی نیز انجام گیرد و انجام صحیح و به موقع آن جان انسانهای زیادی را از مرگ حتمی نجات بخشد .
در مواردی مثل ایست قلبی ,تشنج، غرق شدن , خفگی، ورود جسم خارجی به حلق و غیره, احیای قلبی ریوی می تواند فرد را به زندگی عادی برگرداند.
جهت شروع احیای قلبی ریوی ابتدا باید مطمئن شوید که فرد مورد نظر شما به احیای قلبی ریوی نیاز دارد بدین منظور:او را صدا زده و به آرامی تکان می دهید .
به دقت به چهره فرد و حرکات قفسه سینه او بنگرید . ((چهره کبود و زرد و لبهای تیره رنگ و کبود نشانگر نارسایی گردش خون فرد است )).با دیدن این علایم بی درنگ از کسانی که در محل حادثه حضور دارند بخواهید تا با تلفن اورژانس 115 تماس بگیرند
اگر می خواهید احیا’ قلبی ریوی را انجام دهید هرگز به بهانه تماس با اورژانس مصدوم را رها نکنید .
امانباید فرصت را از دست بدهید .شما هم می توانید با احیای قلبی ریوی زندگی این فرد را نجات دهید پس مراحل احیای ریوی را آغاز کنید.
ایست قلبی:
توقف ناگهانی قلب یکی از فوریتهای امدادی بوده که اگر در همان موقع بتوان بیمار را نجات داد، حیات او تجدید میگرد
علل:
بیماریهای قلبی و عروقی، ضربه به قلب، داروهای محرک، غرقشدگی، خفگی، برخی بیماریها، بیهوشی، شوک، خونریزی، برقگرفتگی و … از علل ایست قلبی میباشند.
علایم:
مردمکهای گشاد، اختلال تنفسی یا قطع تنفس و نبض، خاکستری رنگ شدن پوست، عدم وجود نبض در ناحیه گردن
روش تشخیص:
برای این کار از نبض ناحیه گردن استفاده میشود. ۵-۱۰ ثانیه برای یافتن نبض تلاش کنید، اگر نبضی احساس نکردید به معنای ایست قلبی است.
کمکهای اولیه: ماساژ قلبی
ماساژ قلبی عبارت است از فشار منظم و موزونی که بوسیله کف دو دست در بزرگسالان، کف یک دست در کودکان و دو انگشت در نوزادان روی دیواره جلویی قفسه سینه وارد میشود.
نحوه انجام ماساژ قلبی:
۱. محل ماساژ را معین کنید.
در بالغین و اطفال دو انگشت بالاتر از انتهای استخوان جناغ سینه و در شیرخواران زیر یک سال یک سانتیمتر پایینتر از خطی که دو نوک سینه را به هم وصل میکند روی استخوان جناغ سینه.
۲. پاشنه یک دست را در محل مشخص شده جهت انجام ماساژ قرار داده و دست دیگر را روی دست اول قرار دهید، سپس انگشتانتان را در هم فرو کنید. نباید نوک انگشتانتان با سینه مصدوم در تماس باشد.
۳. در حالیکه دستها کاملاً عمود بر بدن مصدوم بوده و آرنجها کاملاً صاف میباشد قفسه سینه او را به نرمی و آرامی به سمت داخل فشار دهید. از فشارهای تیز و سریع بپرهیزید.
احیا قلبی و ریوی (C.P.R) Cardio Pulmonary Resuscitation
در صورت ایست قلبی و تنفسی، همزمان اقدام به انجام تنفس مصنوعی و ماساژ قلبی همراه با هم میکنیم که به این عمل CPR گویند.
عملیات CPR در سه مرحله انجام میشود:
A: Air way ایجاد راه هوایی باز (1) :
B: Breathing برقراری تنفس مناسب (۲)
C: Circulation برقراری جریان خون مناسب (۳).
CPR در بزرگسالان به روش یک نفره و دو نفره انجام میگیرد به این صورت که بعد از تشخیص قطع تنفس و ایست قلب از طریق روشهای تشخیصی گفته شده، باید بلافاصله بعد از بازکردن راه هوایی (A) اقدام به تنفس مصنوعی (B) و ماساژ قلبی (C) توأم نمود.
CPR یک نفره:
خلاصه عملیات CPR توسط یک امدادگر به ترتیب زیر است:
۱. از بیهوش بودن مصدوم اطمینان حاصل کنید.
۲. درخواست کمک نمایید.
۳. راه هوایی را باز کنید.(A)
۴. تنفس مصدوم را برقرار کنید.(B)
۵. در صورت ایست تنفسی، دوبار تنفس مصنوعی بدهید.
۶. نبض سرخرگ کاروتید(گردنی) را کنترل کنید.
۷. در صورت ایست قلبی، 30 بار ماساژ قلبی بدهید.(C)
۸. سپس دو بار تنفس بدهید. این چرخه را بصورت دو بار تنفس مصنوعی
۹. در دقیقه اول و پس از آن، هر5 دقیقه یک بار نبض کاروتید را بررسی کنید. به محض برقراری ضربان قلب، ماساژ قلبی را متوقف کرده و تنها به تنفس مصنوعی با سرعت ۱۲ بار در دقیقه بپردازید.
۱۰. به محض برقراری تنفس طبیعی، تنفس مصنوعی را قطع کرده و مصدوم را در وضعیت بهبودی قرار دهید.
۱۱. اگر تنفس و ضربان قلب مصدوم برقرار نشد، CPR را تا رسیدن پزشک ادامه دهید.
CPR دو نفره:
نکته ۱) اگر مصدومی تنفس میکند ولی تنفس او دچار اشکال است، میتوانید به او تنفس مصنوعی بدهید اما تا زمانیکه قلب ضربان دارد هرچند ضعیف و، هرگز نباید اقدام به ماساژ قلبی کرد، چون این کار ممکن است ایست کامل قلب را در پی داشته باشد.
نکته ۲) برای اطمینان از ایست قلبی از نبض گردنی استفاده کنید. استفاده از نبض سرخرگهای محیطی در ناحیه مچ دست یا بازو میتواند باعث اشتباه شود، چون نبض این شریانها حتی در شرایطی که قلب هنوز میتپد، ضعیف و غیرقابل لمس میباشند.
نکته ۳) به دلیل اهمیت ماساژ قلبی، به صورت دو نفر همکار در صورت امکان ضرورتی ندارد که در حین تنفس مصنوعی، انجام ماساژ قلبی متوقف شود زیرا ماساژ قلبی تنها درصدی از کار قلب را ایجاد میکند.
نکته ۴) در بزرگسلان نسبت ماساژ به تنفس طبق جدیدترین گاید لاین که مطالعه نموده ام 30به2 است واین نسبت به صورت دونفره وتک نفره تفاوتی ندارد
.خطاها و عوارض CPR:
* ممکن است هنگام دادن تنفس، دهان امدادگر کاملاً دهان مصدوم را نپوشانده باشد و در نتیجه قسمت اعظم هوا به جای ورود به ریهها وارد محیط اطراف شود.
* به علت غفلت از وضعیت دادن به سر و چانه مصدوم مجاری هوایی بسته شوند و قسمت اعظم هوا وارد مری شود و اتساع معده عاملی جهت تحریک استفراغ و ورود آن به مجاری هوایی (آسپیراسیون) و مصدوم شود.
* اگر تنفس بیش از حد قوی و سریع باشد خود امدادگر دچار خستگی، سردرد و سرگیجه خواهد شد.
* شکستگی ترقوه، دندهها و جناغ سینه در اثر فشارهای تیز و خشن.
* پارگی کبد و خونریزی داخلی بر اثر زیاد پایین قراردادن کف دست، موقع ماساژ قلبی
تدکر مهم
خواهشمند است جهت اموزش کامل به مراکز آموزشی واقع در هلال احمرو سایر مراکز اموزشی هر شهرستان مراجعه فرمایید این مقاله تنها قسمتی از اموزش عملیات احیا قلبی ریوی میباشد
این مقاله به صورت ابتدایی بوده وتغیراتی در توالی عملیات طبق گاید لاین جدید به وقوع پیوسته است
مراحل از ABC بهCAB دچار تغیرات شده است