1) هویت فردی
«هویت» همان حقیقت شخص است که مشتمل بر صفات جوهری او می باشد و این همان مقوله ای است که در «خود شناسی» به دنبال دست یافتن به آن می کوشیم. لذا می توان گفت که با تحقق خود شناسی، بخش عمده ای از هویت فردی نیز محقق می شود.
شناخت آدمی از شخصیت خویشتن، همچون منشور کثیر الاضلاعی است که شامل جلوه ها و منظره های متنوع و متعددی می باشد. اگر چه احاطه فرد به همه جوانب خویشتن خود، مقدور نیست ولی برخی از مهمترین جنبه های خود شناسی عبارتند از:
الف) معرفت نسبت به توانایی ها و قابلیت ها و استعداد های درونی؛
ب) معرفت نسبت به ویژگی های رشد و تحول (خصائص سنی)؛
ج) معرفت نسبت به نیازهای اساسی روانی؛ شامل نیاز های اولیه یا فیزیولوژیک (زیستی) که عبارتند از نیاز به آب، غذا، اکسیژن، استراحت، خواب و برخی نیازهای غریزی دیگر، که معمولاً میان انسان و حیوان، مشترک می باشد و نیاز های ثانویه، شامل نیاز به ایمنی (امنیت خاطر)، نیاز به ابراز وجود، نیاز به داد و ستد عاطفی، نیاز به پیشرفت و موفقیت، نیاز به معناجویی، نیاز به تعلق (وابستگی) و در نهایت نیاز به خود شکوفایی یا تحقق خویشتن.
د) معرفت نسبت به ضعف ها و ناتوانی ها و محدودیت های وجود خویشتن
2)بحران هویت
این مقدمه را گفتم تا نظرتان را به یک موضوع نسبتا مهم در جامعه خودمان معطوف نمایم و آن وجود یک نوع بحران هویت است.كسانی كه ایمانی به خود ندارند، خود را باور نکرده و ارزشهایشان را نشناختهاند و نمیدانند كیستند، كجایند و چه میكنند، به «بحران هویت» مبتلا میشوند. میخواهند تصمیمی بگیرند اما چون معیارهای موردقبولِ خود را روشن نكردهاند، برای اتخاذ كوچكترین تصمیمی، ناتواناند واضطراب، سراپای وجودشان را فرامیگیرد. آنان در وادی تردید زندگی میكنند.شاید بسط این موضوع در حوصله بحث نگنجد و چندان هم به نتیجه گیری نهایی بحث مرتبط نباشد اما نکته مهم این است که ما چقدر دارای هویت فردی قوی هستیم بطوری که نیازهای خود رابشناسیم و آن را در چهارچوب های قانونی اجتماع به درستی دنبال کنیم؟ ما چقدر در انتخابهایمان مسایل را از بعد این هویت کنکاش میکنیم و وابسته به فضای حاکم نمی شویم ( به عبارتی جو گیر نمی شویم). ما چقدر در تصمیم گیری هایمان همه جانبه می اندیشیم و اعتقاد راسخ به نتیجه گیری فردی خود داریم و آن را به راحتی با حرف دیگران تغییر نمی دهیم؟ ما تا چه مقدار پای تصمیم خود هزینه می دهیم؟ اصلا آیا نیازهای خود را به درستی می شناسیم؟ آیا ارزشها و ضد ارزشها برایمان کاملا روشن است؟
3 ) انتخابات
حالا این مطلب را به بحث انتخابات مرتبط می کنیم:
آیا شما تنها با این دیدگاه به یک کاندیدا رای می دهید که همه از او حمایت می کنند و به احتمال نزدیک به یقین پیروز خواهد شد؟
اگر جواب شما بله باشد، متاسفانه باید گفت که هیچگونه هویت فردی در شما شکل نگرفته است. به عبارتی هنوز فله ای زندگی میکنید.
اما من مطمئن هستم که همه شهروندانمان جوابشان به این سوال "نه" است.
پیروز وسربلند باشید.