بعضی متخصصان معتقدند، سن سکته مغزی در ایران 10 سال از میانگین جهانی پایینتر است. فشارهای عصبی ناشی از سختی تامین معیشت و بهطور کلی فشارهای ناشی از مسایل اقتصادی یکی از دلایل اصلی خرابی رتبه ایران در حوزه وقوع سکته مغزی است.
پزشکان میگویند اطرافیان با پرسیدن 4 سؤال ساده میتوانند سکته مغزی را تشخیص دهند:
1- از بیمار بخواهید که لبخند بزند( در صورت سکته قادر نیست لبخند بزند)
2- از بیمار بخواهید یک جمله ساده را بهطور پیوسته بگوید مثلاً، امروز هوا آفتابی است(درصورت سکته تکرار به سختی یا اساسا امکانپذیر نیست)
3- از او بخواهید که هر دو دستش را بلند کند.( درصورت سکته این توانایی در بیمار تحلیل میرود)
4- از بیمار بخواهید زبانش را بیرون بیاورد، اگر زبانش کج و معوج بود و یا به طرفین دهان متمایل شد نشانه سکته مغزی است.
دکتر پاکدامن رییس انجمن علوم اعصاب ایران گفته است حدود 5 درصد موارد سکته مغزی در جوانان و افراد بین 20 تا 40 سال رخ میدهد و با افزایش سن میزان بروز آن افزایش مییابد.
در عین حال به گزارش ایونا نتیجه تحقیق مشترک بین ایران و استرالیا مشخص کرد که میزان شیوع سکته های مغزی بین زنان و مردان در کشور ایران یکسان است.
محققان در این تحقیق مشترک همچنین به این نتیجه دست یافته اند که فشار خون بالاو دیابت به عنوان دو عامل موثر در سکته های مغزی در ایران قلمداد میشود.
ارشناسان میگویند که 30 دقیقه پیادهروی در روز احتمال سکته مغزی را کاهش میدهد. از این رو پیاده روی در هوای سالم میتواند منجر به کاهش خطر سکته مغزی شود. علاوه براین فشارهای عصبی که میتواند منجر به افزایش فشار خون شود در افزایش سکته مغزی بهویژه در سنین 50 به بالا موثر است.
این فشارها با توجه به مشکلات اقتصادی بی تردید منجر به افزایش مرگ و میر ناشی از سکته مغزی و ....خواهد شد.
سکته مغزی در آمریکا سومین علت مرگو میر است. توقف جریان خون به قسمتی از مغز منجر به مرگ سلولهای عصبی مغز میشود. این توقف معمولا در اثر لخته خون یا پارگی است. فعالیت ورزشی منجر بهکاهش لخته خون و کاهش تصلب شریانها میشود. شایان ذکر است که بحران اقتصادی اخیر مرگ ناشی از سکته مغزی را در این کشور افزایش داد.