امام بخاری [ از بزران علما سنی ها ]حدیث غدیر را کتمان کرده و آنرا ـ به رغم صحت سند و تواتر نقل ـ در کتاب خود نیاورده؟ و علّت آن همان احساس کینه و بغض نسبت به حضرت علی(علیه السلام) بوده؟
اینک چند اعتراف از علماء سنی ها بر صحت حدیث:
1 ـ ابن حجر می گوید: حدیث غدیر بلاشک صحیح است و جمعی از محدثان آنرا آورده اند. همانند ترمذی و نسائی و احمد. و اسناد و طرق آن بسیار زیاد است، ولذا شانزده صحابی، آنرا از پیامبر نقل کرده اند. و احمد بن حنبل می گوید: سی نفر از صحابه این حدیث را از پیامبر شنیده و در زمان خلافت حضرت علی(رضی الله عنه)بر این حدیث شهادت دادند ـ چون اختلافات داخلی روی داد ـ و بسیاری از أسناد آن صحیح و حسن است، و لذا هیچ اعتنائی که به قول کسی که در صحت آن قدح و اشکال کند نمی شود.([116])
2 ـ ذهبی می گوید: أمّا حدیث «من کنت مولاه» اسناد خوبی دارد. و من در این زمینه کتابی نوشته ام([117]).
3 ـ همو گوید: طبری اسناد و طرق حدیث غدیر خم را در مجموعه چهار جلدی جمع و گردآوری کرده است و من بخشی از آن را دیده و از گستردگی دامنه این روایات مبهوت شدم و به محقق شدن واقعه غدیر جزم و قطع پیدا کردم.([118])
4 ـ همو گوید: این حدیث ـ من کنت مولاه ـ حسن و بسیار عالی السند است و متن و مضمون آن نیز متواتر است([119]).
5 ـ شمس الدین شافعی می گوید: این حدیث از امیر المؤمنین به تواتر رسیده، البته خود این حدیث نیز از پیامبر متواتر است و جمع زیادی از محدثان آنرا نقل کرده اند. ولذا تلاش بعضی برای تضعیف آن ـ از کسانی که در این علم تخصصی ندارند ـ بی فائده است.([120])
6 ـ قرطبی: حدیث مؤاخاة و روایت خیبر، و حدیث غدیر، تماماً از احادیث و آثار ثابت و مسلّم است.([121])
و با این همه چرا توجیه می کنیم، و اصرار میورزیم که این حدیث دلالتی بر جانشینی و خلافت حضرت علی(رضی الله عنه)ندارد؟ راستی اگر این حدیث درباره ابوبکر(رضی الله عنه) بود، بازهم همین برخورد را داشتیم؟!.
اینا همش از کتابهای سنی هاست
___________________________________________
[116] . الصواعق المحرقة: 64: «انه حدیث صحیح لامریة فیه. وقد أخرجه جماعة کالترمذی والنسائی و احمد، وطرقه کثیرة جداً، ومن ثم رواه ستة عشر صحابیّاً، وفی روایة أحمد أنه سمعه من النبی ثلاثون صحابیاً وشهدوا به لعلی لما توزع أیام خلافته، وکثیراً من أسانیدها صحاح و حسان، ولا إلتفات لمن قدح فی صحته.
[117] . تذکرة الحفاظ 3: 231 ـ أما حدیث «من کنت مولاه» فله طرق جیدة وقد أفردت ذلک ایضاً.
[118] . سیر اعلام النبلاء ج 14 ص 277، «جمع الطبری طرق حدیث غدیر خم، فی أربعة أجزاء، رأیت شطره فبهرنی سعة روایاته، وجزمت بوقوع ذلک.
[119] . سیر اعلام النبلاء 8: 335، هذا حدیث حسن عال جداً ومتنه فمتواتر. به همین مضمون درج 14: 207 شرح ابن أبی الحدید آمده است.
[120] . اسنی المطالب: 47 «تواتر عن امیر المؤمنین وهو متواتر أیضاً عن النبی ـ صلی الله علیه و سلّم ـ، رواه الجم الغفیر ولا عبرة بمن حاول تضعیفه ممن لا اطلاع له فی هذا العلم.
[121] . الاستیعاب 2: 373 «حدیث المواخاة وروایة خیبر والغدیر هذه کلها آثار ثابتة.