وقتی رابطه جنسی در دوران بارداری ممنوع می شود یکی از سوالاتی که برای اغلب زوجها به وجود میآید، این است که آیا نزدیکی و روابط جنسی در دوران بارداری ممنوع است؟ پاسخ روشن است: البته که نه.
اگرچه جنین در رحم تشکیل و به زندگی خود ادامه میدهد، اما درواقع جنین در کیسه حاملگی قرار دارد که از جنس خاصی است که کاملا از جنین حمایت میکند و از طرفی در اطراف جنین مایع آمنیوتیک قرار دارد که نقش ضربه گیر دارد و اجازه نمیدهد ضربههایی که به شکم مادر وارد میآید، به جنین آسیبی برساند. همین طور دیواره گوشتی رحم مقاومت زیادی در برابر محیط ایجاد میکند. بنابراین انجام نزدیکی هیچ آسیبی به جنین نمیرساند.
از طرفی بسیاری از مادران باردار و برخی مردان به دلیل همین ترسها دچار کاهش میل جنسی میشوند و برخی در کل دوران بارداری نزدیکی نمیکنند؛ در حالی که این عمل موجب سست شدن بنیاد زندگی آنان میشود و کاملا بدون علت است.
البته در برخی موارد به دلیل خطرات خاص، نزدیکی از سوی پزشک ممنوع میشود، از جمله در کسانی که خونریزی دارند یا سابقه سقط مکرر دارند یا کسانی که در سه ماهه سوم بارداری دچار جفت سرراهی هستند و جفت پایین قرار دارد، همین طور کسانی که دچار نارسایی دهانه رحم و کوتاهی سرویکس هستند، نباید نزدیکی داشته باشند و بخصوص کسانی که در معرض زایمان زودرس هستند، مثل کسانی که دچار انقباضات رحمی شدهاند یا سابقه زایمان زودرس دارند، نباید نزدیکی کنند.
گاهی به دنبال نزدیکی، خونریزی از واژن اتفاق میافتد که در این موارد باید تا چند روزی از نزدیکی اجتناب کرد تا خونریزی قطع شود. به طور کلی تمایل به روابط جنسی به علتهای فوق کمتر میشود، اما در مواردی نیز مادر به دلیل نداشتن نگرانی بابت بارداری و افزایش هورمونهای جنسی دچار افزایش میل جنسی میشود. در مردان هم به همین ترتیب برخی دچار افزایش و برخی کاهش این میل میشوند.
از موارد دیگری که باید به آن توجه کرد، مساله خونرسانی به جنین بخصوص در سه ماهه آخر است. در این زمان چنانچه مادر به مدت طولانی به پشت (طاقباز) بخوابد، احتمال کاهش خونرسانی به جنین وجود دارد که به این مساله حین نزدیکی باید دقت کرد. از موارد دیگر ممنوعیت نزدیکی در زمانهایی است که مرد دچار تبخال تناسلی شده است زیرا این بیماری در صورت انتقال به مادر برای جنین خطرناک است.
از موارد دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد، شرایط مادر پس از زایمان است. در این زمان به علت افت شدید هورمونهای جنسی، بافت داخلی بدن مادر مثل افراد یائسه خشک میشود و در نتیجه نزدیکی دردناک خواهد شد. از طرفی در این زمان به دلیل افسردگی خفیف پس از زایمان، همین طور کم خونی و کم خوابی دوران شیردهی و پس از زایمان، میل جنسی در زنان بشدت افت میکند، اما با کمی ملاحظه، صبر و تحمل، وضع مادر به حالت عادی برمی گردد.
همچنین باید دانست در مادرانی که زایمان طبیعی دارند، تا شش هفته امکان نزدیکی وجود ندارد و در افرادی که سزارین شدهاند، این مدت به دو هفته تقلیل مییابد، اما در تمام موارد باید به تمایل مادر به روابط جنسی اهمیت داده شود و توجه ویژه به این موضوع معطوف شود.