گاهي اوقات غذاهايي كه در ظاهر بسيار خوشمزه و هوسانگيز هستند، ممكن است واقعا براي بدن شما خطر آفرين باشند، حتي جذابترين و خوشايندترين غذاها هم ممكن است باعث مسموميت شما شود ولي متاسفانه اغلب افراد خيلي دير اين مسئله را متوجه ميشوند.
شستوشو قبل از پوست كندن
-
هندوانه و ميوههايي از خانواده آن
هندوانهها و ميوههايي كه در اين خانواده دستهبندي ميشوند (خربزه، طالبي و...) سطحي سخت و ناهموار دارند و اين سطح سخت و ناهموار ميتواند محيط مناسبي براي رشد باكتريها باشد. علاوه بر اينها، اغلب افراد فراموش ميكنند، اين ميوههاي بزرگ را قبل از مصرف خوب شستوشو دهند و بنابراين با مصرف آنها باكتريهاي زيادي را وارد بدن خود ميكنند.
چه كنيم تا بيمار نشويم:
وقتي كه هندوانه را قبل از شستن با چاقو نصف كنيم، باكتريها همراه با چاقو از سطح اين ميوهها به داخل آنها وارد ميشوند و بنابراين پس از مصرف نيز به راحتي وارد بدن ما خواهند شد. فراموش نكنيد كه حتما اين ميوهها را قبل از مصرف بهطور كامل شستوشو دهيد و از تميز شدن سطح بيروني آنها كاملا مطمئن شويد.
وقتي خودتان باعث بيماري خودتان ميشويد
سالانه تقريبا 20 درصد افراد يك جامعه دچار مسموميت غذايي ميشوند. مسموميت غذايي معمولا وقتي اتفاق ميافتد كه شما ماده غذايي را استفاده كنيد كه به يكي از باكتريهاي مضر براي بدن انسان (پاتوژنهاي مضري كه در روده حيوانات زندگي ميكنند)، انگل (موجودات زنده ميكروسكوپي كه ممكن است در غذاي ما زندگي كنند) يا ويروسها (مثل برخي انواع هپاتيت كه از طريق غذا به بدن انسان منتقل ميشود) آلوده شده باشد. باكتريها اغلب در گوشت خام، مرغ و تخممرغ يافت ميشوند اما ميتوانند به هر نوع غذايي سرايت كنند. همچنين ميتوانند در غذايي كه مدتي بيرون از يخچال مانده يا مدت زيادي قبل از خوردن فريز شده باشد هم رشد كنند. گاهي مسموميت غذايي بهخاطر نَشستن يا شستن ناكافي دستها قبل از غذاخوردن اتفاق ميافتد و بيشتر اوقات نيز اشتباهاتي در نوع طبخ و نحوه نگهداري موادغذايي موجب بروز مسموميت و آلودگي ميشود. در بسياري از اوقات، مسموميت غذايي جزئي است و پس از چند روز از بين ميرود اما برخي از انواع مسموميتها ممكن است جدي باشد و شما نياز به پزشك پيدا كنيد. براي جلوگيري از مشكلات گوارشي، ببينيد چه غذاهايي براي شما خطرآفرين هستند و ممكن است مسمومتان كنند و حتما راههاي مقابله با مسموميت را ياد بگيريد.
اين فهرستي از 5 ماده غذايي است كه به راحتي ميتوانند به محيط مناسبي براي رشد باكتريها تبديل شوند.
گوجه فرنگي را دستمال بكشيد
اين ميوه قرمز رنگ آبدار برخلاف تصور بسياري از افراد، با باكتريهاي ميكروسكوپي زيادي در ارتباط است و محققان هم هنوز دليلي براي اين ارتباط پيدا نكردهاند.پزشكان معتقدند، به جاي حذف اين ماده غذايي مقوي از وعدههاي غذايي خود، بهتر است بهدنبال راهكارهايي براي جلوگيري از بروز بيماريها باشيم.
چه كنيم تا بيمار نشويم:
اگر شما عادت داريد از گوجهفرنگي خام استفاده كنيد، دقت كنيد كه حتما قبل از استفاده آن را در آب بهصورت كامل شستوشو دهيد و سپس با يك دستمال تميز سطح آن را بهخوبي پاك كنيد تا مطمئن شويد كه سطح گوجهفرنگي كاملا تميز شده. از خريدن گوجهفرنگيهاي نصفه يا له شده جدا خودداري كنيد. وقتي سطح هريك از سبزيها يا حتي ميوهها آسيبي ميبيند، فرصت بيشتري براي باكتريها فراهم ميشود كه به راحتي وارد محصول شوند و در آن رشد كنند. در اين حالت هيچ راهي براي از بين بردن آنها وجود ندارد مگر اينكه ماده غذايي را كاملا بپزيم تا باكتريها در اثر دماي زياد از بين بروند.
اين گروه از سبزيها ميتوانند در بعضي موارد رابطه بسيار نزديكي با باكتريهاي مختلف مسموميتزا داشته باشند و بنابراين عامل خطرناكي براي توليد بيماريهاي مختلف خواهند بود. نوعي از باكتريها در محيطهاي مرطوب رشد بيشتري پيدا ميكنند و بنابراين سطح مرطوب جوانههاي گياهي ميتواند محيطي براي رشد آنها باشد. هرچه ميزان باكتريها در جوانههاي گياهي بيشتر باشد، خطر ابتلا به بيماريها نيز در بدن افزايش مييابد.
چه كنيم تا بيمار نشويم:
آبكشي و شستن فراوان جوانهها و بهطور كلي همه سبزيها ميزان باكتريهاي موجود را كم ميكند اما تاثيري بر توقف رشد آنها نخواهد داشت. اگر سيستم دفاعي بدن شما كاملا سالم باشد، دستگاه ايمني بهطور خودكار از بدن در مقابل باكتريها دفاع ميكند.
يكي از متخصصان تغذيه طي گزارشي اعلام كرد، افراد مستعد ابتلا به بيماريهاي قابل انتقال از طريق موادغذايي، مانند كودكان زير 8 سال، افراد بالاي 65 سال، زنان باردار و افرادي كه سيستم ايمني ضعيفي دارند، بايد كمتر از جوانههاي گياهي استفاده كنند يا براي مهار رشد باكتريها در آنها، جوانهها را در دماي 35 تا 40 درجه بهصورت منجمد نگه دارند.
عامل وبا
كاهو بهدليل سطح ناصاف خود در مقايسه با سبزيهايي كه سطح صاف دارند مانند كلم، بيشتر در معرض باكتريهاي بيماريزا قرار دارد.
چه كنيم تا بيمار نشويم:
برگهاي بيروني كاهو را قبل از استفاده كاملا از آن جدا كنيد و سپس با دقت شستوشو دهيد در ضمن حتي اگر زمان شيوع بيماري خطرناكي مثل وبا هم نباشد بهتر است كاهو براي مدتي در يك ظرف آب قرار بگيرد و خيس بخورد، اين كار باعث پاك شدن آلودگيها و باكتريها از سطح كاهو ميشود.
شستوشو، خشك كردن و پختن
-
اسفناج و سبزيهاي هم خانواده آن
اين دسته از سبزيها هم مانند كاهوها سطحي ناصاف داشته و ميتوانند محيط مناسبي براي رشد باكتريها باشند. همچنين بهدليل نزديكي به زمين هنگام رشد، احتمال برخورد حيوانات با اين سبزيها نيز بسيار بالاست.
چه كنيم تا بيمار نشويم:
براي شستوشوي اسفناج، آن را بهطور كامل در آب فرو برده و سپس برگهاي آن را با دستمال تميز و سپس بهطور كامل خشك كنيد اما براي اطمينان بيشتر بهتر است كه اسفناج را هم مانند ساير سبزيها بهصورت پخته شده استفاده كنيد.
منبع:http://www.bartarinha.ir/fa/news/11129/پرهیز-از-غذاهای-کشنده