به گزارش گروه فرهنگی - فرهنگ نیوز، در مورد نمایش چهرههای حضرت عباس (ع) و فرزندان معصوم امام حسین (ع) و تحریف واقعه کربلا در فیلم سینمایی “رستاخیز” که بر خلاف سنت معهود در کشور صورت گرفته است، واکنشهای مختلفی از سوی مراجع، علماء و شخصیتهای مذهبی و سیاسی کشورمان صورت گرفته است.
آیت الله علوی گرگانی: همه مسئولین باید خود را برای جوابگویی در روز حساب آماده کنند
در یکی از این واکنش ها « آیةالله علوی گرگانی» از مراجع تقلید با انتشار بیانیهای ضمن محکوم کردن این اقدام تأکید کردهاند که اینگونه رفتارها در سایه سهلانگاری وزارت ارشاد محقق شده است و باعث سوء استفاده برخی فیلمسازان شده است. ایشان همچنین گفتهاند که کم رنگ شدن عظمت امامزادگان موجب توبیخ و بلکه عقاب الهی در قیامت خواهد شد و همه مسؤولین باید خود را برای جوابگویی در روز حساب آماده کنند.
واکنش آقای وزیر و تکذیب یک خبر!
هرچند خبرگزاری نسیم با انتشار خبری مدعی شد که وزیر ارشاد گفته: «فیلمنامه «رستاخیز» با شخصیتهای حوزوی هماهنگ شده و مشکل تاریخی ندارد و کامل منطبق با تاریخ صحیح عاشورا است. بسیاری از مراجع همچون آیتالله سیستانی آن را تائید کردند» اما چندی بعد این اظهارات از سوی مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تکذیب شد تا وضعیت «رستاخیز» همچنان در هاله ای از ابهام باقی بماند.
عدم اطلاع آیت الله سیستانی از روند فیلمنامه «رستاخیز»
برخی رسانه های در این بین مدعی شده بودند که فیلمنامه رستاخیز مورد تأیید آیت الله سیستانی قرار گرفته و حتی مبلغی نیز از سوی ایشان برای تولید این پروژه پرداخت شده بود. اما موسسه فرهنگ تماشا از سرمایه گذاران فیلم «رستاخیز» با انتشار متنی صراحتاً اعلام کرد که هیچ یک از مراجع بزرگوار تقلید، بویژه حضرت آیت الله سیستانی در جریان این فیلمنامه قرار نداشته اند.
واکنش دفتر آیت الله وحید خراسانی به رستاخیز
خبرنامه دانشجویان ایران، در تماس با دفتر آیت الله وحید خراسانی یکی از مراجع تقلید در خصوص این عمل و نگاه کردن این فیلم سؤال های خود را مطرح کرد. دفتر آیت الله وحید خراسانی ضمن ابراز ناراحتی از نشان دادن تمثال و تصاویر مربوط به چهره حضرت عباس (ع) و تکرار آن، دیدن این فیلم را توسط مقلدانشان جایز ندانست. گفتنی است دفتر آیت الله وحید از احتمال واکنش گسترده این مرجع تقلید در روزهای آینده به این فیلم سینمایی خبر داد.
نامه آیت الله مکارم شیرازی به ایوبی در رابطه با رستاخیز
آیت الله مکارم شیرازی از مراجع عظام تقلید نیز در نامه ای به حجت الله ایوبی رییس سازمان سینمایی کشور نسبت به برخی مارد در رستاخیز انتقاد کردند. ایشان در نامه خود خطاب به ایوبی آورده اند: « عده قابل توجهی به دفتر ما شکایت کردهاند که چرا در فیلم رستاخیز چهره حضرت قمر بنی هاشم و جمعی دیگر از شهدای کربلا(ع) به طور مشخص نشان داده شده و میدانیم این کار آثار نامطلوبی دارد و نیز به بعضی از وقایع تاریخی آن ایراد کردهاند. آیا بنا بر این است که سازمان سینمایی قداست مقدّسات را بشکند و از خطوط قرمز بگذرد!»
آیات اعظام نوری همدانی و مقتدایی نیز در گفتارهای جداگانه ای به بخش هایی از «رستاخیز» انتقاد کرده اند.
واکنش مداحان به «رستاخیز»
اما در این بین سید مجید بنی فاطمه اولین فردی بود که تولید «رستاخیز» و انحرافات موجود در آن منتقد شد. پس از آن عبدالرضا هلالی، حاج منصور ارضی و وحید یوسفی نیز به روند فیلم «رستاخیز» واکنش نشان دادند.
مجتبی بنی فاطمه با انتشار یادداشتی با حمله به احمد رضا درویش کارگردان فیلم نوشت: «وقتی نمیتوانیم اثری در خور شأن واقعه عاشورا بسازیم، بیاییم و برای امامحسین(ع) فیلم نسازیم! چه اصراری داریم تصورات مردمی که از کودکی با امامحسین(ع) خو گرفتهاند را با تخیلات خود تخریب کنیم؟ چطور جرات کردید تصویر حضرتعباس(ع)، حضرتعلیاکبر(ع) و... را در فیلم خود نشان دهید؟ بالاتر از همه اینها چطور این حق را به خود دادید که صدای حضرتزینب(س) را شبیهسازی کنید؟ گستاخی تا کجا؟»
چند روز بعد نیز حاج منصور ارضی در مراسم دعای کمیل با انتقاد شدید از این فیلم و مسئولان سینمایی کشور گفت: «مراجع تقلید درباره حرام بودن نشان دادن تصویر معصومان(ع) فتوا داده اند. اما نشان دادن عکس و صورت اینها تنها بخشی از مشکلات این فیلم است؛ حالا هر چقدر هم می خواهند به طراح و سازنده و هنرپیشه های داخلی و رقاصان خارجی آن جایزه بدهند.»
عبدالرضا هلالی نیز در مراسم هفتگی خود حمله شدیدی را علیه فیلم رستاخیر و کارگردان آن صورت داد. این مداح گفت: «شما می خواهید مثال بزنید و از تخیلتان استفاده کنید، خب این همه سوژه تاریخی! اما شما حق ندارید در مورد مبدا تاریخی و تعامل و تعالی بشر نظر بدهید. چرا گیر دادید به امام حسین(ع)؟ آنقدر قشنگ به این مسائل وارد می شوند و تحریف می کنند!»
او خطاب به کارگردان فیلم گفت "آقای درویش مبنای تاریخی ساخت این فیلم کجاست؟ و از کجا در آمده است؟ شما یک سند آوردی که پسر حر در شام و کوفه بوده من دست شما را می بوسم!"
انتقاد از نقدهای مخرب به «رستاخیز»
اما از سوی دیگر برخی از هم صنفان احمدرضا درویش کارگردان «رستاخیز» با اشاره به حجم انتقادها از تازه ترین اثر درویش خواستار این شدند که فضا به گونه ای نشود که هیچ فردی جرئت نکند به سراغ چنین سوژه هایی برود.
ایراهیم حاتمی کیا که با «چ» در جشنواره سی و دوم خوش درخشید در این باره معتقد است که « کسی نمیتواند منکر این باشد که فیلم رستاخیز به قصد قربت ساخته شده است و نباید این مسیر سرکوب شود تا کسی جرات ورود به این عرصه را نداشته باشد.»
مجتبی راعی کارگردان و داور جشنواره سی و دوم فیلم فجر در این باره می گوید: « آقای احمدرضا درویش میتوانست به جای 10 سال دنبال ساخت «رستاخیز» رفتن، پنج فیلم دختر و پسری خوب بسازد و هیچکس هم به آن معترض نمیشد. به نظرم کسی که 10 سال برای ساخت فیلمی دربارهی امام حسین(ع) زمان میگذارد باید به آن احترام گذاشت. من 10 سال فکر کردم که دربارهی بعثت پیامبر فیلم بسازم که اگر قرار است، این صحبتها بوجود بیاید آیا باید آن را بسازم یا اینکه بهتر است فیلمی دربارهی دختر و پسری بسازم؟!»
وزیر ارشاد: درباره نشان دادن چهره معصومین در بین فقها آرای مختلفی وجود دارد
علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره حاشیههای اخیر درباره «رستاخیزمی گوید: درباره نشان دادن چهره معصومین یا کسانی که منتسب به آنها هستند آرای مختلفی وجود دارد، حتی در بین فقها نیز آرای مختلفی وجود دارد. برخی فقها نشان دادن تصاویر منتسبین به ائمه را در صورتی که حرمت آنها حفظ شود و توهینی صورت نگیرد، جایز میدانند. بعضی از بزرگان دین هم معتقد هستند که باید قداست ائمه و کسانی که مانند حضرت ابوالفضل (ع) منسوب به ائمه هستند، حفظ کرد و نباید چهره ایشان را نشان داد.
وی تاکید می کند که « «رستاخیز» در مجموع فیلمی است که تا اندازه زیادی میتواند منعکسکننده حماسه عاشورا باشد. ما باید هنرمندان و سینماگران خودمان را تشویق کنیم که در این وادی وارد شوند تا بتوانند آثار تاریخی دینی و عمیقی را که داریم، منعکس کنند. در عین حال با توجه به واکنشی که مراجع عظام تقلید قم نشان دادند دغدغه ها و نگرانیهایی مطرح شده که طبیعتا اگر این فیلم بخواهد اکران شود باید به نحوی باشد که بتواند این نگرانی ها را مرتفع کند.»
ایوبی: عوامل "رستاخیز" انتقادات را به دیده منت می پذیرند
رئیس سازمان سینمایی کشور در خصوص انتقادات وارده به فیلم "رستاخیز" گفت: عوامل فیلم "رستاخیز" انتقادات را به دیده منت پذیرفته و آن را انجام خواهند داد و بنده هم به عنوان رئیس سازمان سینمایی این ملاحظات را در نظر میگیرم.
احمدرضا درویش: سکوت می کنم!
شاید احمدرضا درویش بعنوان متولی این اثر بهترین فردی باشد که بتواند در رابطه با «رستاخیز» و حواشی آن اظهار نظر کند اما وی معتقد است «شرایط کنونی به گونهای است که بهتر است سکوت کنم و پاسخی به اعتراضات ندهم. من میدانم که باید به عنوان کارگردان فیلم پاسخی دهم یا صحبتی کنم اما بگذارید فعلا دوستان نظرشان را بدهند. اعتراضات اشکالی ندارد، من فعلا در این خصوص پاسخی نمیدهم.»
بر اساس این گزارش، حواشی بوجود آمده پیرامون «رستاخیز» در حالی است که سه سال پیش مسأله تصویر کردن چهره حضرت عباس(ع) در سریال مختارنامه و بازی یک هنرپیشه به جای ایشان، جامعه متدینین را بشدت نگران کرد و سرانجام با مواضع محکم مراجع عظام تقلید حضرات آیات عظام صافی گلپایگانی، وحید خراسانی، مکارم شیرازی، مظاهری اصفهانی، علوی گرگانی، محمدصادق روحانی، موسوی اردبیلی، ملکوتی تبریزی و حسینی شاهرودی این کار صورت نگرفت و پس از اتفاقات سه سال گذتشه این توقع بجاست که برای ساخت و تولید آثار مذهبی در رابطه با معصومین، به نظرات مراجع عظام تقلید توجه شود و زمینه التهاب در چنین حوزه هایی فراهم نگردد.
باید منتظر ماند و دید سرانجام چه سرنوشتی در انتظار «رستاخیز» است. آیا درویش می تواند با اصلاحات نظر مثبت مراجع را برای اکران عمومی جلب کند یا این پروژه میلیاردی در صف اکران باقی خواهد ماند؟