فراموش کردم
رتبه کلی: 4417


درباره من
حبیب تاری وردیان (habibtari )    

تبارشناسی تورکان اوغوز در آذربایجان و ترکیه

درج شده در تاریخ ۹۰/۰۹/۱۸ ساعت 23:53 بازدید کل: 1294 بازدید امروز: 507
 
شاید شما هم با شنیدن بعضی از نام خانوادگی ها مانند بیات ،افشار،بیگدلی،شاملو،سالور ،بهارلو و ... کنجکاو شده باشید که معنی و ریشه آنها را بدانید می دانیم تمام نام خانوادگی هایی که به ((لو)) یا ((لی)) ختم می شوندیا در آنها واژه هایی از قبیل ((بیگ)) ،((خان)) ، ((پاشا)) و(( قلی)) یا(( قلو)) هست منشا در تورکان اوغوز دارند البته در طی سیاست های ثبت و احوال پهلوی ها که به صورت تدریجی و نامحسوس اعمال میشد واژه ((لی ))به حرف(( ی)) تبدیل شد مثلا ((بهارلی)) به صورت ((بهاری)) ثبت شد همچچنین واژه ((اوغلو)) از انتهای اکثر قریب به اتفاق نام های خانوادگی حذف و واژه ((زاده)) جایگزین آن شد همین اتفاق برای واژه ((لو)) هم افتاد و واژه ((نیا)) جایگزین آن شد.
در این مورد سخن برای گفتن بسیار است اما بهتر است به موضوع اصلی بحث بپردازیم
این اوغوز خان که ریشه اکثر قریب به اتفاق تورکهای آذربایجان و آناتولی به او می رسد ،کیست و طایفه های مرتبط با آن کدام ها هستند؟
اوغوز خان از خاندان نوح

اگر بخواهیم تبار و ریشه اوغوز را از ویکی پدیای انگلیسی پیدا کنیم باید شاخه noah ، japheth , gomer , togarmah oghuz را طی کنیم سایر منابع نیز تایید می کنند اوغوز فرزند قره خان ( togarmah) که او نیز نوه یافث (japheth) فرزند نوح (noah ) است.
 
طبق این منبع به استناد به اسناد به دست آمده از خزر ها فرزند سوم Gomer یعنی قارا خان Togarmah جد تورکان دنیا معرفی شده است. محل سکونت او قفقاز جنوبی South Caucasus ذکر شده است.
Togarmah قراخان ده فرزند داشت که به شرح زیر نوشته شده اند :
the eldest was Ujur Agiôr - Uyghur
the second Tauris Tirôsz - Tauri
the third Avar Avôr - Avar
اوغوز the fourth Uauz Ugin - Oghuz
the fifth Bizal Bizel - Pecheneg
the sixth Tarna
the seventh Khazar Khazar
the eighth Janur Zagur
the ninth Bulgar Balgôr - Bulgar
the tenth Sawir Szavvir/Szabir - Sabir
بدین ترتیب اوغوز که جد تورکان ساکن آذربایجان و آناطولی هست طبق این منبع صاحب 6 فرزند به نامهای گون خان ،آی خان ، اولدوزخان ،گوی خان ،داغ خان و دنیز خان می باشد
 
که دقیقا با نوشته های جوامع التواریخ رشیدی مطابقت دارد
 
نگاهی مختصر زندگی اجتماعی اوغوزها
در آینده به طور مفصل در مورد حیات اجتماعی، فرهنگی ،سیاسی و هنری اوغوزها خواهم نوشت اما در اینجا بد نیست به صورت کلی و مختصر به این موضوع بپردازیم.
اوغوزها به طوری که در دیوان کاشغری و جوامع التواریخ رشیدی ذکر شده از 24 قبیله تشکیل شده بوده اند که در راس هر کدام یک بیگ بوده است بیگ ها خیلی ثروتمند بوده اند .فعالیت اصلی اوغوز های دامداری بود. اوغوزها با همسایگان خود روابط تجاری نزدیکی داشتند
مهمترین متاع تجاری اوغوز ها گوسفند بوده است اهالی خراسان و ماوراءالنهر احتیاج گوشت خود را از اوغوزها و قارلوقها تامین می کردند به علاوه نمد (گئچه) ترک مشهور بود.
مذهب اصلی تورکان اوغوز ((گوک تانری)) به معنی خدای آسمان بوده است که بعدا به اسلام گرویده اند
اوغوزها نیز مانند ((گوک ترک ها)) مردگان را با لباس ،اسلحه و اشیاء خود دفن می کردند آنها برای قبر اتاقی می کندند و مرده را در آنجا می نشاندند و به دستش ظرف (چمچاق) پر از قمیز (مشروب ملی تورکان قدیم) می دادند و در برابرش ظرف پر از مشروب فوق را می گذاشتند. برای نمونه به این قبر های یافت شده از تورکان باستان در جای جای آذربایجان دقت نمایید.
اوغوز ها ریش خود را می تراشیدند ولی سیبیل می گذاشتند و مانند سایر تورکان موی سرشان بلند بود (به تقلید از جد خود اوغوز خان )

آنها جنگجو و در عین حال مهمان نواز بودند ، از داستان های دده قورقود بر می آید که تعدد زوجات در بین تورکان اوغوز مرسوم نبوده است و زنان منزلتی بس عظیم داشته اند. در سال 960 میلادی برابر با 349 هجری دویست هزار چادر تورک مسلمان شدند در میان اوغوز ها اسلام در اوایل قرن 11 میلادی به صورت دین رایج درآمد مسلمانان به اوغوزهای مسلمان ترکمن می گفتند و از ابتدای قرن 13 میلادی این نام در همه جا جایگزین کلمه اوغوز شد.
به نظر ابوریحان بیرونی و رشیدالدین همدانی ترکمن به معنی ترک مانند است وکاشغری هم در دیوان الغات الترک به همین معنی اشاره کرده است. اما امروزه ((من)) را به معنی ترک خالص می دانند زیرا ((من)) پسوند مبالغه است مانند دگیرمن ،قوجامان و...
اوغوزها به فرمانروای خود یابغو می گفتند فرمانده ارتش سوباشی و جانشین یابغو ((کول ارکینن)) نامیده می شد.
به مهر و فرمان یابغو ((طغراق)) (طغرا) می گفتند در دربار یابغو آجی باشی، میرآخور ، چاووش(مامور تشریفات) و بکچی (بادی گاردها) بودند کارهای دولت بوسیله مجلس استشاره انجام می گرفت.
تشکیلات قبیله ای اوغوز
اوغوزها به سازمان قومی و سیاسی خود ائل یا ایل می گفتند هر ایل از چند بوی یا قبیله تشکیل می شد رییس هر بوی ، بیگ نامیده می شد که این امر موروثی و رئیس ایل یا یابغو(خاقان) از میان بیگ ها که اصیل زادگان ایل بودند، انتخاب می شدند.
هر بوی یا قبیله به چند اوبا (طایفه) تقسیم می شد و هر اوبا از چند عائله و یا خانواده ((سوی)) تشکیل می شد
24 قبیله اوغوز بنا فرزندان شش پسر اوغوزخان هستند و هرکدام دارای یک علامت مخصوص (طمغا یا مهر) و هر چهار قبیله دارای یک انقون (توتم) می باشد که نشان می دهد در قدیم ایل اوغوز از 6 قبیله تشکیل شده بود
طبق روایت جوامع التواریخ رشیدی شاخه حاکم اوغوزها بوز اوخ ها بوده اند به همین خاطر علامت آنها کمان بوده که نشان حاکمیت بوده است ولی علامت اوچ اوخ ها تیر بوده است اوغوزها علامت مخصوص خود را روی حیواناتشان می زدند . سالور ها این علامت را روی پول خود هم می زدند .آق قویون ها علاوه بر پول و حیوانات روی پرچم و آثار و اسناد نیز مهر قبیله بایندر را می زدند . از عثمانی ها هم سلطان مراد دوم علامت فبیله قایی را روی بعضی از سکه ها زده است در آناتولی روی گلیم و دیوار و لباس و سنگ مزار هم علائم مخصوص قبیله را می زدند همانطور که اشاره شد هر چهار قبیله اوغوز دارای یک توتم بوده اند که همه آنها پرندگان شکاری و عبارت بودند از: شاهین،قارتال،تاواشانجیل،سونقور و اوج.
گوشت این اونقها خورده نمی شد و آنها را نشانه تبرک و خوش یمنی می دانستند.
شرح مختصری بر قبایل 24 گانه اوغوز
چون هدف این مقاله آشنایی کلی با اوغوزهاست به شرح مختصری درباره قبایل مهم بسنده می کنیم در چندماه آینده تمام قبایل جداگانه مورد بررسی مفصل قرار خواهند گرفت
قبیله قایی:
از قبیله قایی خاندان عثمانی برخاسته و تعداد طوایف آنها مانند افشار بیش از دیگران بوده و محل سکونتشان در آناتولی میانه و غربی بوده است
قبیله بیات یا بایات:
از قبیله بیات شخصیت های مهمی همچون دده قورقود ،فضولی (شاعر بزرگ قرن 16 میلادی) برخاسته است . بیات ها در ایران و شمال سوریه و عراق و ترکیه سکونت داشته اند قبیله قاجار هم از شام بیاتی ها می باشد در زمان آق قویون ها به آذربایجان آمده اند و در 1491 میلادی در قاراباغ زندگی می کرده اند و قاجار نام رییس قبیله بوده است درباره بیات های ایران از زمان صفویه اسناد تاریخی موجود است بیات های ایران به سه شاخه تقسیم می شوند :
الف) بیات های سفید و یا بیات های آذربایجان
ب) بیات های سیاه یا بیات های خراسان
ج) شام بیاتی ها
قسمت اعظم بیات های ایران امروزه در زنجان سکونت دارند و در میان قشقایی ها نیز طوایف بیات موجود است
قبیله یازیز:
یازیز ها از مانقشلاق به بالخان و بعد به خراسان مهاجرت کردند در خراسان در غرب نسا مستقر شده و از قرن 12-17 میلادی موجودیت خود را به صورت نیمه مستقل حفظ کردند مدتی تابع خوارزمشاهیان بودند بعد از استیلای مغول به نام قاراداش نامیده شدند بعد تابعیت صفویه را پذیرفتند.
قبیله دودورغا:
افراد این قبیله بیشتر در شمال ایران در صحرای ترکمن و خوارزم و همچنین در آناتولی در اطراف آماسیا ،تارسوس و آنکارا مستقر شده اند
قبیله افشار:
این قبیله از ازاولاد اولدوز خان و یکی از بزرگترین قبایل اوغوز بوده و قرن یازده میلادی نقش مهمی در تاریخ ایفا نموده اند در این قرن ابتدا افشارها در خوزستان و سالورها در فارس تشکیل حکومت داده اند بعدها از افشارهای گوندوزلو به خراسان (ایبورد) و قسمتی هم با آرشاملو ها به ناحیه اورمیه کوچ داده شدند .
افشارهای ایمانلو که در اورمیه ساکن هستند شاخه ای از ذوالقدرها هستند اینها را نباید با اینانلو اشتباه کرد زیرا اینانلوها از قبیله شاملو هستند.
در زمان شاه اسماعیل و شاه طهماسب یکی از تکیه گاه های مهم دولت افشارها بودند.
اسکندربیگ در تاریخ عالم آرای عباسی برای شاملو ها لفظ طایفه جلیله در درباره ذوالقدرها، لفظ طایفه رفیعه را به کار برده است.
افشارها در ایران مهمترین طایفه را تشکیل می دهند و در اغلب مناطق ایران پراکنده اند .قسمت مهم افشارها در اورمیه، زنجان ،اسدآباد همدان ، خوزستان ،فارس، کرمان و جنوب قزوین و شمال خراسان زندگی می کنند در کرمان پنج هزار چادر افشار کوچ نشین اند .در تاریخ تورکان نقش آنها مداومتر از سایر قبایل بوده است.
نادرشاه افشار که بعد از صفویه به سلطنت رسید از طایفه قیریخلی افشار ابیورد خراسان بود او خود را ترکمن می دانست و می خواست با ترکان عثمانی و ترکستان روابط نزدیک برقرار کند و به همین جهت اصلاحات مذهبی را پیش کشد
کتیبه تورکی او هنوز هم موجود است
قبیله بیگدلی (بیگ دیلی):
یکی از قبیله اوغوز هست که تشکیل حکومت داده اند در زمان سلطان سلیمان قانونی مهمترین گروه ترکمنان حلب را بیگدلی ها تشکیل می دادند . به طوری که در تاریخ یغما ذکر شده قبایل یغما از حلب تا دیاربکر بهترین ییلاق ها را در دست داشتند. از میان آنها بیگ های بزرگ و شیوخ طریقت زیادی برخاسته است .در زمان سلطان مراد سوم (1595 -1574م) جمعیت آنها خیلی زیاد شده بود. گفتنی است که اکثریت شاملوها یعنی ترکمنان شمال سوریه را بیگدلی ها تشکیل می دادند. شاملوها در دوران شاه عباس صفوی بیش از دیگران قدرت و اعتبار پیدا کردند در این دوره اغلب امرا از آنها بودند بیگدلی ها در راس شاملو ها قرار داشتند .مثلا عبدی شاملو که از موسسین دولت صفوی بود و پسرش دورموش خان از قبیله بیگدلی بودند. قاراگوزلوهای منطقه همدان از اولاد بیگدلی ها هستند و همچنین طایفه گولکن از ترکمنان ایران بیگدلی هستند.
قبیله بایندر یا باییندیر:
به معنی محل حاصلخیز و پر از نعمت است از اولاد گوک خان و شاخه اوچ اوخ هستند در اوغوزنامه رشیدالدین نام بایندر به عنوان جانشین یابغو آمده است و این قبیله به عنوان اصلی ترین قبیله اوچ اوخ که در تاریخ اوغوزها نقش مهمی داشتند ذکر شده است در کتاب داستانهای دده قورقود نیز خان بزرگ اوغوز ها بایندر نام دارد در میان ترکمان های ایران طوایف بایندر هم زیاد به چشم می خورد.
قبیله چپنی :
این قبیله در فتح آناطولی نقش مهمی داشته و همچون قبیله افشار از قبایل مهم و مشهور اوغوز هست . مریدان اولیه حاجی بکتاش مرشد طریقت بکتاشیه از چپنی ها بوده اند لذا شیعه و قزلباش بوده اند قسمت مهمی از چپنی ها اطراف طرابزون به ایران رفتند و به آق قویون ها و بعدا هم به صفویه پیوستند عده ای از آنها هم در ترکیه ماندند در زمان شاه طهماسب این قبایل جزو سپاه ویژه محافظان سلطان درآمدند.
قبیله سالور:
تا زمان مغول ها سالغور نامیده می شدند در تاریخ رشیدی نامشان با احترام یاد شده در میان امرای یابغو و از وزرای خان اوغوز سالورها بوده اند . در داستان های دده قورقود از آنان به عنوان شریفترین قبیله اوغوز یاد شده، قازان خان فرمانروای مقتدر ایل اوغوز از سالورهاست . سونقور که از سالورها بود ،ابتدا اتابک ملکشاه شد بعد او را از فارس اخراج و پسرش طغرل را به تخت نشاند و خودش قدرت را بدست گرفت و عنوان اتابک سونقور را گرفت و اتابکان فارس را تشکیل داد(1148 م) سونقور 14 سال با عدالت وو درایت حکومت کرد و بعد از او برادرزاده اش سعد حکومت را در دست گرفت و سعدی شاعر معروف ایران تخلص خود را از او گرفته است.
آل سونقور روی پول های خود علامت قبیله سالور می زدند و اغلب آنها نام های تورکی داشتند سالورها هم در فتح آناتولی نقش مهمی داشتند قاضی برهان الدین شاعر و فرمانروای سیواس قیصری در قرن 14 میلادی سالور بود . ترکمنان ((یقه یا سایین خانلی ها)) از اولاد آنها هستند بنا به نوشته ابوالغازی بیش از نصف ترکمنان کنونی سالور هستند.
قبیله ایمور:
بعد از قرن 16 میلادی در سواحل اترک گرگان مستقر شدند و به آنها ترکمنان یقه گفته شد در حال حاضر در سواحل گرگان تعدادی خانواده ایمور زندگی می کنند.
قبیله ایغدیر:
نام قبیله ایغدیر در قرن 16 در 43 ده دیده شده است بعدها در تارسوس،ایچ ایل ،کوچ حصار ،منتشه سکونت نموده اند در ایران میان قشقایی ها پانصد خانوار از قبیله ایغدیر وجود دارد (آمار مربوط به سال 62)
قبیله بوگدوز:
در آناتولی نام 22 محل به نام بوگدوز موجود بوده که در حال حاضر نام سه محل باقی مانده است
قبیله ییوا یا ایوا:
در غرب همدان و کردستان سکونت داشته اند در قرن 12 میلادی اختیار کردستان را به دست گرفته اند به نظر مینورسکی طایفه بهارلو از قاراقویون ها همه از ایوارها بودند و نام خود را از قلعه باهار مقرحکومت سلیمان شاه (فرمانروای ایوا) گرفته اند .
قبیله قنیق:
خاندان سلجوقی از این قبیله بودند که امپراطوری سلجوقی را تشکیل دادند
در پایان بد نیست دعای اوغوز خان در مورد تورک های نسل خود که به درگاه گوک تانری (خدای آسمان) می کند را بشنویم
Oğuz Kağan'ın Türklük Duası

Sen TÜRK'ü TÜRK yurtlarını koru !
Düşman şerrinden sakla ! TÜRK'ü yiğitlikte daim et ! TÜRK'ü erlik davasıyla yaşat ! TÜRK'ü gerçekçi yap ! TÜRK'ün gönlüne herşeyden önce, hatta kursağına ekmek koymadan evvel TÜRK'lük sevgisini koy ! TÜRK'ü ideal ile yaşat ve ideali hakikat yapmaya çalışsınlar ! Törelerini canları gibi saklat ! TÜRK'e zevk ve rahat verme ! Bilakis zahmete alıştır ! Zahmetle yürekleri, bedenleri demir olsun ! Bu sayede onlara yüksek çalışma kudreti verirsin ! TÜRK'ü faal, cevval edersin. TÜRK'e değişmez bir seciye ver ! Zamanla seciyesi değişmesin, sade tekemmülle tadilat görsün


ULU TANRI !
Milli kuvvet, namus, ahlak, azim , sebat, ideal, TÜRKÇÜLÜK ruhu, yurtseverlik, ilim, sanat teşkilatı, intizam, beden kuvveti ve zenginlik ile hasıl olduğundan; TÜRK'e bunları ver ! TÜRK'ten hırsız, namuzsuz türerse hemen kahret ! TÜRK'e benlik, hem de yüksek bir benlik ver ! TÜRK nefsine itimat sahibi olsun ! TÜRK'ü muhakemeli, ciddi adam olarak yarat ! Hissiyatına kapılıp, öfke ile ayaklanmasın ! Birden barut gibi parlamasın ! Daima soğuk kanlı olsun ! TÜRK'ü her milletten cesur yarat ! Öç almayı TÜRK asla unutmasın !

ULU TANRI !
Namuzsuz bir tek TÜRK yaratacağına, dünyayı yık daha iyi ! Ne kadar korkak TÜRK varsa hepsini helak et ! TÜRK herşeyi mukayese etsin ! Yalnız akıl ve mantık denen şeylere bırakma onu ! Sabırlı, derde dayanıklı olsun ! İradesi çelik gibi olsun ! Dönek TÜRK yaratma ! TÜRK'leri maymun iştahlı yapma ! TÜRK daima ihtiyatla adım atsın ! Kimsenin tatlı diline inanmasın ! Kimseye emniyet olmasın ! Çalışma zekâdan üstün bir kıymet olduğundan, TANRI, sen TÜRK'ü çalışkan et ! TÜRK'ün ömrü çalışma ile geçsin ! Ona daima çalışma aşkı ver ! Hele elbirliği ile çalışmayı alet etsin ! Tembel TÜRK'ü hemen öldür ! TÜRK'e her milletinkinden üstün zeka ver ! Zeka ve çalışma ; ikisi bir arada olunca TÜRK'ün önünde durulmaz ! Milli büyüklüğün tek şartı yüksek ideal, buna alışmak için de yüksek ahlak, fedakarlık ve sebat lazım olduğundan TÜRK'leri ahlaklı, sebatlı ve fedai kıl ! TANRI , TÜRK'leri sen kendi elinle birleştir ve herşeyden evvel ruhları birleşsin ! Onları tek bir kafa gibi birleştirici kültür sahibi et ! TÜRK'ü töresine sadık kıl, Tanrı ! TÜRK budunu : Biliniz ki atalar töresi asırların tecrübesi ile husule gelmiş büyük bir hikmettir. Tanrı beni töreye dokunmaktan ve dokundurmaktan sakladı ve saklasın !

ULU TANRI !
Türk milletini lafçı değil, elinden iş gelir insanlar et ! Bir şey söylemek vazife yapmak değildir. Onu fiilen yapmak ve yaptırmanın vazife olduğunu beyinlere sok !

GÜZEL TANRI !
Sana hepsinden çok yalvardığım şudur : TÜRK'ü dalkavukluktan kurtar ! Dalkavukluk ve emsali vasıtalara zengin olmaktan koru ! TÜRK'e kötü para hırsı verme ! Dalkavukları yok et !

AMAN TANRI !
TÜRK aile, töre ve disiplinini her şeyden evvel koru ! TÜRK toprağında hürler yaşasın. Adaletten başka bir şey hüküm sürmesin ! Sen TÜRK'e tabii şeylere tabiata karşı sevgi ver ! TÜRK yurdunda yoksulluk o kadar azalsın ki fakirlik suç sayılsın !

ACUNU ( DÜNYAYI ) YARATAN YÜCE TANRI !
TÜRK'e insaniyetten evvel TÜRK milletini düşündür. İnsanların insaniyet dedikleri şey, göz boyamak için icat edilmiş bir boyadır. İnsaniyet maskesi taşıyan öyle milletler vardır ki maskelerinin altında canavarlar yaşar. İnsaniyeti gören olmadı. TANRI , TÜRK'e sağlam, sürekli irade ver ! Güçlüklerde, sabrını, tahammülünü aynı zamanda gayretini arttır ! Ona esas seciye olarak vazife muhabbeti ve mesuliyet duygusu ver ! Mesuliyeti TÜRK yurdundan eksik etme ! En büyük kuvvetinTÜRKLÜK aşı olduğunu TÜRK'e öğret !

TANRI !
TÜRKÇE konuşulan, TÜRK'e yurtluk etmiş olan yerleri kıyamete kadar TÜRK'ün hükmü altında bırak !
´
Not: Oğuz Kaan'ın Türk'lük Dua'sı Sayın DR. RIZA NUR Tarafından Yeni Türkçe'ye Uyarlanmıştır.

YÜCE ALLAH TÜRKÜ KORUSUN

معنی فارسی دعا
خدای بزرگ ، خدای آسمان
از تورک وسرزمین های تورک را محافظت کن
از شر دشمنان محفوظ بدار
تورک را در پهلوانی و دلاوری همیشگی کن
تورک را با جنگ دلاورانه زنده بدار
تورک را حقیقت طلب نگه دار
خدایا در قلب تورک، قبل از هر چیز (حتی قبل از نان شب برای معده اش) عشق به تورک ( تورکولوک سئوگیسی) قرار بده

خدایا تورک را آرمان گرا کن و برای تحقق آرمان ها آنها را کوشا بدار
مراسم و آیین ها و دب هایشان را مانند جانشان محفوظ بدار
برای تورک راحتی و زندگی آسان مده و در مقابل سختی ها قرار بده
با این زحمت روح و بدنشان مانند آهن شود و در سایه این به انها قدرت و تلاش فروان بده.تورک را فعال و پرتکاپو کن
به تورک یک سجیه و اخلاق تغییر ناپذیر بده که با گذشت زمان تغییر نکند بلکه به سوی تکامل تغییر کند
خدای بزرگ
قدرت ملی، شرف، غیرت ، اخلاق، پشتکار ، تلاش ، آرمان گرایی، تورک دوستی، وطن دوستی ، علم ، هنر،قوت جسمانی ،نظم و ثروتی که از اینها حاصل می شود را برای تورک ارزانی کن. اگر تورکی دست به دزدی و بی شرفی زد فورا او را نابود کن.به تورک شخصیتی والا اعطا کن به تورک اعتماد به نفس بده. تورک را محکم و مانند انسانی جدی خلق کن که گرفتار احساسات آنی و لحظه ای نمی شود و به یکباره خشم وجود او را دربر نمی گیرد و همیشه خونسرد است
ملت تورک را از هر ملتی جسورتر خلق کن انتقام گرفتن را تورک هیچگاه فراموش نکند
خدای بزرگ
اگر تورکی مرتکب دزدی یا بی شرفی شد همان بهتر که دنیا را به هم بریزی
هرچقدر تورک ترسو هست تمامی شان را هلاک کن.
تورک همه چیز را تحلیل کند فقط منطق و عقل را در این تحلیل ها رها نکند
نسبت به درد ها صبور باشد و طاقت بیاورد اراده اش مانند فولاد باشد
تورک نازپرورده و سوسول خلق نکن
تورک را تنوع طلب خلق نکن
تورک دائما با احتیاط و تیزبینی قدم به جلو بردارد
شیرین زبانی هیچ کس را باور نکند و نسبت به هیچ کسی ایمن نباشد (امنیت نداشته باشد) خدایا تورک را پرتلاش کن عمر تورک با تلاش گذرانیده شود
به او همیشه عشق به کار و تلاش را بده و به همکاری و کار گروهی عادت کند
خدایا تورک تنبل را فورا بکش به تورک هوشی بالاتر از هوش سایر ملت ها اعطا کن
تلاش و هوش اگر هر دو در یکجا جمع شود هیچکس نمی تواند در مقابل تورک بایستد

اشتراک گذاری: تلگرام فیسبوک تویتر

برچسب ها:



لوگین شوید تا بتوانید نظر درج کنید. اگر ثبت نام نکرده اید. ثبت نام کنید تا بتوانید لوگین شوید و علاوه بر آن شما نیز بتوانید مطالب خودتان را در سایت قرار دهید.
فراموش کردم
تبلیغات