رک ها، کافی شاپ ها، قهو ه خانه ها، گیم نت ها و کافی نت ها امروزه مکانهایی هستند که جوانان و نوجوانان ایرانی به خصوص در کلان شهر ها بیشتر وقت خود را در آن ها صرف می کنند.
در ساعات میانی روز که معمولا ساعات مفید کاری است این مکان ها میزبان جوانان و نوجوانانی است که به جای استفاده مفیدتر و بهتر از وقت خود، به دلیل نداشتن شغل مناسب و برنامه ای برای استفاده بهینه از اوقات فراغت خود به آن ها روی می آورند و گاهی علاوه بر اتلاف وقت، آسیبهای جدی جسمی و روحی مثل خطر ابتلا به افسردگی و اعتیاد، آن ها را تهدید می کند.
مدت هاست شواهد بین المللی از افزایش سوء مصرف مواد غیرقانونی در کودکان و نوجوانان در بسیاری از کشورها حکایت دارد.
در ایران نیز برخی تحقیقات از وجود و افزایش اعتیاد به مواد مخدر و مصرف این مواد در کودکان و نوجوانان زیر 18 سال حکایت دارد.
سهم کسانی که اعتیاد آنها پیش از 15 سالگی آغاز شده است تنها طی دو سال از حدود یک درصد به 3/3 درصد رسیده است.
به بیانی دیگر در سال 1375 تنها 13 درصد افراد مراجعه کننده قبل از 19 سالگی مصرف مواد را شروع کرده بودند و این رقم در سال 1377 به 5/25 درصد رسید. تحقیقات دیگر نیز در سال های اخیر وجود اعتیاد و مصرف مواد را در کودکان تائید می کند.
هنوز از یادها نرفته است که در سال 90 سعدالله نصیری قیداری، سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس بعد از جلسه مشترک این کمیسیون با نمایندگان ستاد مبارزه با مواد مخدر و وزارت آموزش و پرورش هشدار داد:
رواج مصرف مواد مخدر صنعتی نظیر شیشه و کراک در بین دانش آموزان در وضعیت هشدارقرار گرفته است.
در آن روزها اما مسئولان آموزش و پرورش تمام قد این مساله را تکذیب کردند. حالا اما باز هم این هشدارها رنگ و بوی جدی به خود گرفته و کارشناسان اجتماعی، کمبود اعتبار در خصوص پیشگیری از آسیب های اجتماعی و کمبود مربیان بهداشت در مدارس را از دلیل اصلی بروز این موارد میدانند.
از سوی دیگر، عواملی همچون بحرانی بودن سنین نوجوانی، افزایش دسترسی، کاهش قابل توجه قیمت، نگرش مثبت نسبت به مصرف، ادراک پایین خطر و... در افزایش مصرف مواد در این گروه جمعیتی دخیل دانسته شده اند.
مواردی که اگر به آنها توجه نشود و پیشگیری در کار نباشد، ایران می ماند و جمعیت جوان معتاد که هیچ کارایی برای کشور نخواهند داشت. |