این شکل هندسی خواجه نصیر طوسی(حسن زاده)خیلی عالی حتما بخونید
علامه حسن زاده:
بنده حدود سی سال پیش صحبتی با یک ریاضیدان داشتم تا این که کلام کشید به این شَکل هندسی قطّاع من از او، به خاطر غرض الهی که در نظرم داشتم ،
سؤال کردم : عزیز من ! از این شکل چند حکم هندسی می توان استفاده کرد ؟
گفت : شاید هفت تا ده تا حکم .
گفتم : مثلاً بیست تا چطور ؟
گفت : شاید. ممکن است .
گفتم : دویست تا چطور ؟ به من نگاه می کرد که آیا دویست حکم هندسی می توان از آن استنباط کرد و توقّف کرد.
گفتم : دویست هزار چطور ؟ خیال می کرد که من سر مطایبه و شوخی دارم و به مجاز حرف می زنم . بعد به او گفتم : آقا ! این خواجه نصیر الدّین طوسی کتابی دارد به نام کشف القناع عن اسرار شّکل القَطّاع .
و جناب خواجه از این شکل ، چهارصد و نود و هفت هزار و ششصد و شصت و چهار حکم هندسی استنباط کرده ؛ یعنی قریب نیم میلیون. شَکل هَندسی قَطّاع ؛ (استنباط 664 / 497 حکم هَندسی). بعد به او گفتم : این خواجه نصیر طوسی که راجع به یک شکل هندسی ، یک کتاب نوشته و قریب پانصد هزار حکم از آن استنباط کرده ، شما آن کتاب و خود خواجه را می شناسی ؟
گفت : نخیر.
بعد راجع شخصیت خواجه صحبت کردیم و به او گفتیم : این خواجه وقتی که در بغداد حالش دگرگون شد و دید دارد از این نشانه به جوار الهی ارتحال می کند، وصیّت کرد:
مرا از کنار امام هفتم ، باب الحوائج الی الله ، از این معقل و پناهگاه بیرون نبرید و در عیبه به خاک بسپارند و روی قبر در پیشگاه امام هفتم ؛ مثلاً نوشته نشود، آیت الله علاّمه، این امام است ، حجه الله . قرآن ناطق و امام ملک و ملکوت است . روی قبر من بنویسید : وَ کَلبُهُم بَاسِطٌ ذِرَاعَیهِ بِالوَصِید . (و سگشان دو دست خویش بر درگاه گشاده است). .
.
و این عالمی است صاحب این همه کتاب در حکمت ، فلسفه ، عرفان ، ریاضیات ، فقه و اصول ، علوم غریبه ، معماری و مهندسی و بنا کننده رصدخانه مراغه و صاحب زیج ایلخانی و بالاخره خواجه نصیر الدّین طوسی و استاد بشر و استاد کلّ فی الکل . امّا در پیشگاه امام هفتم این طور وصیّت می کند که روی قبرش بنویسند.
منبع: سیره امامان در آثار علاّمه حسن زاده آملی