یعنی همانگونه که تکالیف عبادی مؤمنان برنامه ای الهی برای پیشبرد و تربیت درونی نفس است؛ مشارکت در صحنههای سیاسیِ نظام اسلامی نیز برنامه ای برای تعالی امت و تربیت روح جامعه و هدایت آن بهسوی تشکیل مدینه فاضله به شمار می رود. در اکثر نظامهای سیاسی مبتنی بر فلسفه و نگاه غربی، مشروعیت از جانب انسان اعمال میشود و دموکراسی ابزاری است انسان گرایانه برای تحقق اهداف مادی انسانها و ایجاد شرایطی برابر برای کسب سود و منفعت از تمام فرصت های مادی و معنوی (نه به معنای الهی). اما در نظام سیاسی اسلام، مشروعیت از جانب خداوند و با تشریع او و حمایت و مشارکت مردم به وجود میآید.
در واقع نظام سیاسی اسلام، مشروعیت خود را به سبب احکام وضعشده الهی و شریعت مقدس از جانب خداوند کسب میکند و حمایت مردم آن را عملی میکند. در این نگاه ، انتخابات مبتنی است بر شناخت اصلح و سپردن مسئولیت به او توسط مردم. در این دیدگاه نباید خبری از بداخلاقیها، دعواها و رقابتهایی باشد که متعلق به دموکراسی غربی است و هیچ بویی از خدا و دین نبرده است. در واقع به وضوح مردم میتوانند در جریان کشف و انتخاب اصلح خود پی ببرند که کدام کاندیدا در مسیری حرکت میکند که متعلق به فلسفه انتخابات و مردمسالاری در نظام سیاسی اسلام نیست. به این افراد ابداً نمیتوان اعتماد کرد. نظیر این اتفاق را میتوان در جریان انتخابات مجلس ششم و یا انتخابات دوره دهم ریاست جمهوری به وضوح دید.
وقتی مشخص میشود که انتخابات در نظام سیاسی اسلام یک تکلیف الهی است، هم انتخابکنندگان و هم انتخاب شوندگان تلاش میکنند تنها به انجام وظایف و تکالیف خویش بر مبنای تکلیف شرعی بپردازند. انتخاب شوندگان تمام تلاششان برای این است که راه را برای شناخت مردم از خویش هموار کرده و برنامهها و افکار خود را در راستای اهداف نظام اسلامی به مردم بشناسانند و انتخابکنندگان نیز وظیفه دارند که به موقع در عرصه انتخابات حاضر شوند، با جدیت تلاش کنند و کاندیدای اصلح را انتخاب نمایند و پس از شناخت اصلح در کار خیر کوشش نموده و تلاش کنند تا اصلح را به دیگران نیز بشناسانند و حجت شرعی خویش را تمام کنند.
در واقع امر به معروف در انتخابات معنایی بهتر و نو تر پیدا میکند و افراد با معرفی نامزد اصلح در مسیر امر به معروف قدم میگذارند. همانگونه که رهبر انقلاب همواره در تمام ادوار انتخابات در کشور در همان ساعات اولیه رأیگیری در محل شعبه اخذ رأی حاضرشده و رأی خود را به صندوق میاندازند، خوب است که مسلمین نیز در امر کار خیر تعجیل نموده و آداب شرعی را که معمولاً برای عبادات فردی انجام میدهند، در انجام تکالیف و عبادات سیاسی نیز دنبال نمایند.