به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، تراب محمدی ظهر امروز در جمع هنرمندان اظهار داشت: قالبهای گچی سه کتیبه تاریخی استان پس از تهیه در طبقه همکف موزه آذربایجان به نمایش درآمد.
وی این سه کتیبه را متعلق به دوره اورارتوها دانست و گفت: کتیبه «سقندل» ورزقان و دو کتیبه «رازلیق» و «نشتبان» شهرستان سراب کتیبههایی هستند که ملاژ آنها تهیه شده است.
وی تشریح کرد: این کتیبهها فتحنامههایی سنگی هستند که با خط میخی اورارتویی نوشته شده و در دل کوه حک شدهاند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با اشاره به آسیبهای وارد شده به کتیبههای اصلی اظهار داشت: با توجه به قرارگیری این کتیبهها در دل کوه و قرار داشتن در دسترس مردم، به مرور زمان دچار تخریبهای مردمی، سایشها و آسیبهای طبیعی شدهاند.
محمدی تهیه ملاژ از این کتیبهها را اقدامی در راستای مستندنگاری و حفظ این آثار عنوان کرد و گفت: پس از تهیه قالبهای گچی از این کتیبهها، ملاژها هم اکنون در طبقه همکف موزه آذربایجان که محل نمایش آثار دوره پیش از تاریخ و تاریخی است، نگهداری میشود.
وی با اشاره به تاریخچه و ماهیت این کتیبهها یادآور شد: کتیبه سقندل فتحنامه «سار دوری پسر آرگیشتی» در 10 سطر و کتیبههای رازلیق و نشتبان سراب فتح نامه های آرگیشتی پسر روسا هستند که پس از لشکرکشیهای خود به این منطقه فتح نامه را نوشته و در این دو شهرستان نصب کردهاند.
این مقام مسئول با اشاره به آماده شدن این کتیبهها برای بازدید گردشگران و علاقه مندان در تعطیلات نوروزی، تصریح کرد: کتیبههای معرفی این ملاژها به دو زبان فارسی و انگلیسی نیز در کنار این آثار در موزه آذربایجان نصب شده است.
لازم به ذکر است، اورارتوها قومی تاثیرگذار بر حکومتهای بعدی ایران و شاخص در صنعت فلزکاری بودند که توسط مادها منقرض شده و علم و هنرشان به مادها و بعد به هخامنشیان منتقل شد.
یادآور میشود، موزه آذربایجان، مانند سایر موزههای آذربایجانشرقی در ایام تعطیلات نوروز، همه روزه از ساعت 9 صبح تا 9 شب آماده بازدید گردشگران و علاقمندان به آثار تاریخی و فرهنگی خواهد بود.