به نام خدا
can be saved orumea Lake
می توان دریاچه ارومیه را نجات داد
دریاچه ای با 24 اسم که قدمتی بسیار باستانی دارد در استانه انقراض بوده و بسیار متاسفیم که در نسل ما این فاجعه روی میدهد ونمی دانیم که به اینده چه پاسخی خواهیم داد؟؟؟؟؟؟!
من مطمئن هستم هنوز هم میشود کشتی های به نمک فرو رفته را ازورطه نمک بیرون کشید و نگین اذربایجان را احیا کرد، اما این کارلازم به زمان و همکاری دولت و مردم بومی منطقه را شامل می شود..شما میدانید که روند خشک شدن این دریاچه یک روند چندین ساله بوده و برای احیا ان زمان زیادی نیاز می باشد....
با خشک شدن این نگین زندگی 5 میلیون ساکن اطراف دریاچه به مخاطره خواهد افتاد و با گذر زمان اذربایجان در کویر ارومیه بلعیده خواهد شد ،چون روند پخش نمک به سرعت بیشتری در دامنه ها و مراتع صورت می گیرد سیستم اب و هوایی منطقه اذربایحان را دگرگون کرده و 13 میلیون هم وطنمان را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد....با تسونامی نمک زندگی گیاهان و جانوران و حتی جانوران تک سلولی را هم از بین خواهد برد..شاید هنوز عمق فاجعه را کسی نمی داند............
به نظر من باید اولین اقدام دولت و همه مسئولان بدون هیچ توقفی برای نجات این دریاچه باشد ،چون با از بین رفتن این نگین عزیز احتمالا مهاجرت ساکنان بومی منطقه به مناطق از جمله تهران خواهد بود که باز در این صورت تمامی زحمات چندین ساله دولت در جهت خلوت کردن تهران به باد خواهد رفت!!!!
با خشک شدن این دریاچه فرهنگ و زبان و سنت این منطقه هم به همراه نمک ها به کوهستان های تاریخ خواهد پیوست به همراه کوچ ساکنان بومی!!
حال من به نوبه خودم پیشنهاداتی را تحقیق کردم شاید به درد مسولان بخورد!شاید هرکس به نوبه خودش باید وظیفه خود را انجام دهد!
1:باید نواحی بحرانی توسط تیمی از کارشناسان شناسایی شود و گودال هایی (گودال اطمینان)به شکل ترسیمی زیر حفر شوند که مغذ هسته این حفره ها باید توسط کائولونیت فشرده شود تا با پایین اوردن سطح پیزومتریک اب و کاهش سطح تماس با هوا از تبخیر ان جلوگیری کرد....
2:تمامی رودخانه ها را باید لایروبی کرده و تا حد توان ار عرض رودخانه کم کرده و به عمق ان اضافه شود ....
4:کشاورزان اطراف دریاچه باید تحت حمایت دولت واقع شوند و تا 5سال حق برداشت اب را از مسیر رودخانه های منتهی به دریاچه را نخواهند داشت.
5:تمامی چاه ها و گودال های اعم از مجاز و غیر مجاز باید شناسایی و پر شوند .باید با همکاری افراد بومی و توسط کارمندان و ماموران دولتی و حتی نظامیان جهت شناسایی باید وارد عمل شوند.و تمامی چاها که حدود 40000 حلقه می باشند باید منهدم و پر شوند.
6:از میان برداشتن بزرگراه شهید کلانتری برای باز گرداندن اکوسیستم چرخشی اب امری ضروری است چون ساکن بودن اب باعث تبخیر بیشتر ان خواهد شد.
7:بارور کردن ابرها هم جای خود را دارد که این کار هم باید بدون وقفه طی هر هفته باید صورت بگیرد...
به نظر من جهت نجات نگین اذربایجانمان به جای هزینه های زیاد جهت انتقال اب از رودخانه ارس این 7 مورد را انجام دهند هم کم هزینه خواهد بود هم سرعت عمل دائمی خواهد داشت!
در انتها ارزومندم هرچه سریعترامواج دریاچه ارومیه در قلب اذربایجان بتپد!!!