با پسری تلفنی آشنا شدم. از آن جا که من مقید بودم، به او گفتم کلمات غیر ضروری گناه دارد و گفتم من تو را خواستگاری میکنم. چون پدر نداشتم با مادر و برادر بزرگم در میان گذاشتم آنها موافقت کردند. قرار شد رسماً بیاید خواستگاری. ولی در ادامه رابط? تلفنی، با قرائت صیغه عقد دائم من را به عقد خودش در آورد. چند ماه با هم تلفنی گفت و گو میکردیم. وقتی جدی از او خواستم برای عقد و ثبت محضری بیاید، گفت از ازدواج منصرف شدهام با این توضیحات:
1.ازدواج ما درست بوده و طلاق نیاز دارد؟
2.آیا او باید طلاق دهد یا همین طور جدا شویم؟
3.او میگوید ازدواجی انجام نشده که من بخواهم طلاق دهم و اصلا راضی نمیشود طلاق دهد؟ چه کنم؟
4.تلفنی میتوان صیغه طلاق را خواند؟ آیا شاهد طلاق حتماًً باید حضوری حقیقی و فیزیکی داشته باشند اگر مثلاً تلفنی یا با وبکم و...باشد اشکال دارد؟
5.مهریه بر او واجب می شود؟
6. باید به خواستگار بعدی این موضوع را بگویم؟(مرجع: آیت الله خامنه ای)
پاسخ:
1.اگر صیغه خوانده شده مطابق شرایط عقد ازدواج مندرج در توضیح المسائل مرجع تقلیدتان بوده باشد ازدواج صورت گرفته و برای جدایی نیاز به طلاق است .
2. همان طور که فرمودید چون عقد دائم بوده نیاز به طلاق دارد و او باید شما را طبق شرایط ، طلاق دهد و بدون طلاق ، جدایی ممکن نیست .
3. اگر از هیچ راهی راضی به طلاق دادن نمیشود شما باید به حاکم شرع مراجعه کنید و ضمن تماس با دفتر مرجع تقلیدتان مشکل را مطرح فرمایید تا حاکم شرع در صورت صلاحدید شما را طلاق دهد .
4. اگر شرایط طلاق رعایت شود و دو شاهد عادل هم در کنار طلاق دهنده حضور فیزیکی داشته باشند طلاق صحیح است، هر چند زن و مرد حضور نداشته باشند. ( حضور حقیقی و فیزیکی دو شاهد عادل، ضروری است و حضور تلفنی، وبکم، ویدئو کنفرانسی و ... کفایت نمیکند و بدون آن، عقد طلاق صحیح نیست و طلاق واقع نمیشود .)
5. در صورت صحت عقد ازدواج، دادن مهریه بر او واجب است .
6. گفتن این موضوع به خواستگار بعدی ضرورتی ندارد بلکه در بسیاری از مواقع جایز نیست . [ 1 ]