روزنامه هفت صبح - علی هادی زاده: حرف و حدیث های زیادی در مورد بزرگی دولت وجود دارد. قسمتی از این حرف ها مربوط به این می شود که نسبت کارمندان دولت در ایران به نسبت بخش خصوصی بسیار زیاد است و البته حقوقی که دریافت می کنند نیز بیشتر از بخش خصوصی است. ولی این بزرگی با چه مقیاسی سنجیده می شود؟ میزان کارمندان دولت کشورهای پیشرفته دنیا چقدر بوده و چقدر حقوق می گیرند؟
این ها سوالاتی بود که باعث شد سری به آمارهای کارمندان دولت در کشورهای دیگر بزنیم تا ببینیم واقعا کار دولتی همه جای دنیا یک کار رویایی حساب شده و کارمندان حقوق بالایی دریافت می کنند یا نه.
ایران همان طور که مسئولان می گویند دولت بزرگی دارد ولی هنوز با بزرگترین دولت ها در کشورهای دیگر فاصله اش زیاد است. از لحاظ حقوقی هم در دیگر کشورها دولتی ها خیلی فرقی با خصوصی ها ندارند و همان حداقل دستمزدی که در کل کشور تصویب شده را دریافت می کنند. اتفاقی که در ایران نیز کمابیش می افتد.
وضعیت کارمندان دولت در ایران
دولت حدود دو میلیون و 300 هزار کارمند رسمی، قراردادی و روزمزد دارد که با 600 هزار نیروی مسلح، یک میلیون و 200 هزار بازنشسته کشوری و 600 هزار بازنشسته لشکری، هر ماه به حدود چهار میلیون و 704 هزار نفر حقوق پرداخت می کند.
با توجه به آمار حدود 22 میلیون نفر شاغل داریم و این یعنی حدود 25 درصد از جمعیت شاغل ما در بخش دولتی کار می کنند. حداقل حقوق آنها هم حدود یک میلیون تومان تعیین شده است. این نسبت در بین کشورهای دنیا عدد بالایی حساب می شود.
وضعیت کارمندان دولت در نروژ
نروژ همیشه به عنوان یکی از بهترین کشورها برای زندگی معرفی می شود ولی از لحاظ کاری به عنوان یکی از کشورهای مطرح با بیشترین تعداد کارمندان دولتی شناخته می شود. میزان کارمندان دولتی به نسبت کارمندان بخش خصوصی نه تنها زیاد بوده بلکه بسیاری از مشاغل درآمدزای این کشور نیز فقط در بخش دولتی پیدا می شوند.
این کشور دارای ذخایر بزرگ نفت خام، گاز طبیعی، معدن و آب شیرین است. صنایع پتروشیمی یک چهارم از تولید ناخالص داخلی نروژ را تشکیل می دهد. همچنین بر پایه فهرست بانک جهانی و صندوق بین المللی پول نروژ چهارمین کشور دنیا از نظر درآمد سرانه است.
میزان جمعیت: پنج میلیون نفر
نرخ بیکاری: 4.8 درصد
حداقل درآمد کارمندان دولت در ماه: 2700 دلار
درصد کارمندان دولتی به کل جمعیت شاغل: 30 درصد
وضعیت کارمندان دولت در دانمارک
یکی دیگر از کشورهای شمال اروپا که با توجه به جمعیت کم و صنایع خود بخش زیادی از جمعیت شاغل را جذب دولت کرده، دانمارک است. کشور دانمارک دارای دولت رفاه است و از نظر کم بودن اختلاف درآمد مردم، در رتبه اول جهان قرار دارد. در سال 2016 شرکت یونیورسام با انتشار شاخص سالانه شادی، کشور دانمارک را در رتبه نخست شادترین و راضی ترین نیروی کار در دنیا قرار داد. این کشور به عنوان کشوری با کمترین فساد اداری در جهان به شمار می آید.
میزان جمعیت: پنج میلیون و 500 هزار نفر
نرخ بیکاری: 5.8 درصد
حداقل درآمد کارمندان دولت در ماه: 2350 دلار
درصد کارمندان دولتی به کل جمعیت شاغل: 29.1 درصد
وضعیت کارمندان دولت در سوئد
از دیگر کشورهای حوزه اسکاندیناوی که دولت بزرگی داشته و البته حقوق خوبی هم به آنها پرداخت می کنند سوئد است. این کشور با تعداد 21 نفر در هر کیلومترمربع تراکم جمعیت پایینی دارد و بیشتر این جمعیت نیز در جنوب سوئد مستقر هستند. همچنین بیش از 85 درصد مردم سوئد در ناحیه شهری زندگی می کنند. سوئد هشتمین سرانه تولید ناخالص داخلی را در جهان دارا بوده و جایگاه خوبی در جنبه های مختلف ملی مانند کیفیت زندگی، آزادی شهروندی، بهداشت، آموزش، اختلاف طبقاتی، رفاه و توسعه انسانی دارد.
میزان جمعیت: 9 میلیون و 600 هزار نفر
نرخ بیکاری: 6.1 درصد
حداقل درآمد کارمندان دولت در ماه: 1600 دلار
درصد کارمندان دولتی به کل جمعیت شاغل: 28.6 درصد
وضعیت کارمندان دولت در فنلاند
فنلاند هر ساله یکی از کشورهایی است که در صدر جدول کیفیت بالای زندگی در جهان قرار می گیرد. یکی از دلایل این امر سیستم جالب پرداخت دستمزد در این کشور است. در اصل می توان گفت هیچ حداقل دستمزدی در کشور فنلاند وجود ندارد. به جای آن هر اتحادیه میزان حداقل دستمزد صنف خود را مشخص کرده و در هنگام قرارداد به کارفرما می گوید که این شخص با این میزان تجربه چقدر باید حقوق بگیرد. یعنی در هر مرحله از کار با توجه به تجربه و نظر اتحادیه حداقل دستمزد شما مشخص می شود. به علاوه فنلاند قسمت زیادی از نیروی کار خود را در بخش دولت به کار گرفته است.
میزان جمعیت: پنج میلیون و 400 هزار نفر
نرخ بیکاری: 7.9 درصد
حداقل درآمد کارمندان دولت در ماه: 2240 دلار
درصد کارمندان دولتی به کل جمعیت شاغل: 24.9 درصد
وضعیت کارمندان دولت در فرانسه
فرانسه از لحاظ جمعیتی بسیار به ایران نزدیک است و حتی آمار بیکاری آن نیز اختلاف کمی با ایران د ارد. یکی از اصلی ترین راه های کسب درآمد در فرانسه از طریق توریست است. فرانسه چهارمین کشور دارنده بیشترین میراث جهانی یونسکو در جهان است که به همین دلیل، هر سال بیش از 83 میلیون گردشگر خارجی جذب این کشور می شوند. در زمینه استانداردهای بین المللی، فرانسه را می توان از کشورهای پیشرو دانست. استانداردهای بالای زندگی، تحصیلات، سلامت، امید به زندگی، آزادی و شاخص بالای توسعه انسانی فرانسه را از جمله کشورهای ایده آل برای زندگی معرفی می کند.
میزان جمعیت: 68 میلیون نفر
نرخ بیکاری: 9.6 درصد
حداقل درآمد کارمندان دولت در ماه: 1750 دلار
درصد کارمندان دولتی به کل جمعیت شاغل: 21.4 درصد
وضعیت کارمندان دولت در کانادا
شاید فکر کنید کانادا از کشورهایی است که دولت کوچکی داشته و بیشتر وظایف را به بخش خصوصی انتقال داده است ولی قضیه کاملا برعکس است. کانادا هم مانند بسیاری از کشورهای اروپایی دولت بزرگی داشته و در طی 10 سال اخیر سعی در کوچک کردن آن داشته است. نزدیکی جغرافیایی این کشور به آمریکا سبب شده تا روابط اقتصادی کانادا و آمریکا بسیار گسترده باشد، به گونه ای که آمریکا و کانادا بزرگ ترین رابطه اقتصادی را در جهان دارند و حجم معاملات این دو کشور با هم از معاملات هر دو کشور دیگری در جهان بیشتر است.
میزان جمعیت: 35 میلیون نفر
نرخ بیکاری: 6.6 درصد
حداقل درآمد کارمندان دولت در ماه: 2700 دلار
درصد کارمندان دولتی به کل جمعیت شاغل: 18.2 درصد
وضعیت کارمندان دولت در یونان
در میان کشورهای اروپایی یونان کهن ترین سابقه را دارد ولی از لحاظ دولتی در بدترین وضعیت به سر می برد. دولت این کشور بسیار بزرگ بوده و جمعیت بیکار آن پیش از 20 درصد است. جمعیتی که اگر هم کار پیدا کنند درآمد جالبی نخواهند داشت. در چند سال اخیر دولت یونان به خاطر تامین هزینه های درآمد کارمندان خود را کمتر کرده و حتی سعی کرده تا دولت را کوچک تر کند. این کشور بیش از شش هزار جزیره داشته و یکی از تجارت های جالب این کشور برای جذب سرمایه فروش جزیره است.
میزان جمعیت: 10 میلیون و 800 هزار نفر
نرخ بیکاری: 23 درصد
حداقل درآمد کارمندان دولت در ماه: 762 دلار
درصد کارمندان دولتی به کل جمعیت شاغل: 18 درصد
وضعیت کارمندان دولت در انگلستان
انگلستان بعد از ده ها سال هنوز در تکاپوی کوچک کردن دولت است و هنوز آنچنان توفیقی پیدا نکرده است.
این کشور در بخش دولتی هم کارمندان زیادی را جذب کرده و هم خدمات بعضا مناسبی در اختیار مردم گذاشته است. مثل هزینه های درمان در انگلیس کاملا رایگان است.
میزان بیکاری در این کشور نیز بسیار کم بوده و تقریبا سه درصد است. البته این آمار به مجموع کشورهای بریتانیای کبیر تعلق دارد و فقط شامل انگلستان نمی شود.
میزان جمعیت: 54 میلیون و 300 هزار نفر
نرخ بیکاری: 3.1 درصد
حداقل درآمد کارمندان دولت در ماه: 1340 دلار
درصد کارمندان دولتی به کل جمعیت شاغل: 16.4 درصد
وضعیت کارمندان دولت در ترکیه
یکی از نزدیک ترین کشورها به ایران چه از لحاظ فرهنگی و چه از لحاظ اقتصادی ترکیه است. این کشور توانسته طی پنج سال گذشته حجم زیادی از دولت خود را کاهش داده و در عوض سهم بخش خصوصی را زیاد کند. به همین دلیل اقتصاد این کشور شاهد یک رشد چشمگیر در چند سال گذشته بوده است. ترکیه با قرار گرفتن در یکی از حساس ترین مناطق جهان، دارای موقعیت جغرافیایی راهبری و بسیار خوبی است و گذرگاه جنوب غرب آسیا و اروپا به شمار می آید و کشورهای بسیاری، به ویژه ایران از خاک ترکیه برای ترانزیت کالا و انرژی استفاده می کنند.
میزان جمعیت: 79 میلیون و 400 هزار نفر
نرخ بیکاری: 11.8 درصد
حداقل درآمد کارمندان دولت در ماه: 450 دلار
درصد کارمندان دولتی به کل جمعیت شاغل: 12.4 درصد
وضعیت کارمندان دولت در ژاپن
در میان پیشرفته ترین کشورهای دنیا، ژاپن یکی از کوچک ترین دولت ها را در اختیار دارد. از آنجایی که اخلاق کسب و کاری ژاپنی ها براساس مدل های کسب و کار برون سپاری بنا شده است تقریبا هر کاری که بخش خصوصی از عهده آن بربیاید کاملا از زیر نظر دولت خارج می شود. کشورهای اطراف آن مثل کره جنوبی هم همین رویه را پیش گرفته و دولت خود را تا توانسته اند کوچک کرده اند. ژاپن پس از اشغال توسط آمریکا، با یک برنامه پیگیری توسعه صنعتی به رشد اقتصادی چشمگیری دست یافت و به یکی از بزرگ ترین اقتصادهای دنیا و همچنین دومین قدرت صنعتی جهان بدل شد.
میزان جمعیت: 126 میلیون نفر
نرخ بیکاری: سه درصد
حداقل درآمد کارمندان دولت در ماه: 1000 دلار
درصد کارمندان دولتی به کل جمعیت شاغل: 5.9 درصد