چه کارهایی ثوابش از حج بیشتر است؟
مدیر پژوهشکده حج و زیارت با تأکید بر جایگاه عبادی حج تمتع، به بیان اموری پرداخت که انجام آنها ثوابی برابر با یک و یا چندین حج تمتع دارد و گفت:
نگاه محبتآمیز فرزند نیکوکار به پدر و مادر
حضرت رسول (ص) فرمودهاند: هر نگاه محبتآمیز فرزند نیکوکار به پدر و مادر ثواب یک حج تمتع دارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج به نقل از ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین سیدمهدی علیزادهموسوی، مدیر پژوهشکده حج و زیارت با اشاره به اهمیت انجام فریضه حج برای کسی که به استطاعت رسیده و حج بر او واجب شده، گفت: کسی که حج بر او واجب شده اما به حج نرفته است، در هنگام مرگ مانند یک یهودی یا نصرانی از دنیا خواهد رفت.
وی ادامه داد: حج به عنوان یک تکلیف شرعی همانند نماز باید مورد توجه باشد و حتی در روایات مطرح شده است که اگر حج تعطیل و یا خلوت شد حاکم اسلامی باید پولی را به افراد بدهد تا در مناسک حج شرکت کنند.
حجتالاسلام علیزادهموسوی در پاسخ به این سؤال که افرادی که حج بر آنها واجب نیست آیا میتوانند اعمالی انجام دهند که ثواب حج را برایشان به ارمغان بیاورد؟ گفت: در معارف اسلامی اعمال و اموری مطرح شده که انجام آنها ثوابی برابر با یک و یا حتی چندین حج مقبول دارد.
زیارت امام رضا (ع) برابر با حج است
وی زیارت امام رضا (ع) را یکی از این اعمال دانست و گفت: در مورد زیارت امام رضا (ع) عنوان شده است که کسی که به زیارت امام رضا (ع) مشرف شود مانند کسی است که به حج مشرف شده است و یا کسی که در مسجد قبا نماز بخواند ثواب عمره مقبوله را دارد.
مدیر پژوهشکده حج و زیارت با تأکید بر اینکه حج یک صورت و سیرت دارد و هر کسی به حج رفت به این معنی نیست که حاجی واقعی شده است، گفت: در اشعار شعرا هم آمده است که «کعبه آن سنگ نشان است که ره گم نشود / حاجی احرام دگر بند ببین یار کجاست»؛ و یا «به طواف کعبه رفتم به حرم رهم نداند / که تو در برون چه کردی که درون خانه آیی».
وی با اشاره به اینکه کسی که در شهر خود باشد و اعمال نیک انجام دهد شکی نیست که میتواند ثواب اعمال حجاج را ببرد، به بیان اعمالی پرداخت که ثواب حج برای فرد به ارمغان میآورد و گفت: از حضرت رسول (ص) نقل شده است که هر فرزند نیکوکاری که به پدر و مادرش با رحمت و عطوفت نگاه کند در برابر هر نگاه ثواب یک حج مقبول خداوند برایش منظور میکند؛ مردم سؤال کردند یا رسولالله اگر اینگونه باشد فرزند نیکوکار روزی صدها بار میتواند با محبت به پدر و مادر نگاه کند، که پیامبر (ص) فرمودند هر بار نگاه برابر یک حج مقبول است.
حجتالاسلام علیزادهموسوی ادامه داد: امام صادق (ع) نیز در باب نیاز مومن فرمودهاند: «برآوردن حاجت مومن برتر از ۱۰۰ هزار حج مقبول است با همه آدابش». علمآموزی نیز ثوابی در حد حج دارد چرا که در احادیث ائمه (ع) آمده است که فرمودهاند: هر علمی را که انسان از محضر علما و ائمه یاد بگیرد هر حرفش ثواب حج مقبول دارد.
بازداشتن مومن از حرام ثواب ۷۰ حج مقبول دارد
وی ادامه داد: در روایات حضرت رسول (ص) نیز آمده است: «گاه شما میبینید مومنی به یک کار حرام وادار میشود، کسی که مومنی را از حرام باز بدارد، برابر ۷۰ حج مقبول ثواب میبرد».
مدیر پژوهشکده حج و زیارت در نتیجهگیری از سخنان خود، گفت: با توجه به این موارد مشاهده میکنیم که اگر انسان اعمال خود را خدایی کرده به پدر و مادر محبت کند، در راستای امر به معروف و نهی از منکر تلاش کند، به دنبال علمآموزی باشد و علم دین را بیاموزد، به برادران مومن خود کمک کند و یا به زیارت امام رضا (ع) برود، تمام این موارد گاهی با یک، ۷۰، هزار، ۱۰ هزار و… دفعه حج مقبول برابری دارد.
وی در پایان تصریح کرد: اگر انسان نتواند به صورت حضوری در حج شرکت کند تمام این موارد میتواند انسان را از ثواب حج بهرهمند کند. البته وقتی گفته میشود عملی ثواب حج دارد، فرد نمیتواند بگوید با نگاه محبتآمیز به پدر و مادر حج از من ساقط شده است، بلکه بحث حج به عنوان یک فریضه در جایگاه خود باقی است اما ثواب آن برابر با برخی از اعمال است.
hajj.ir