نوع تغذیه در تزکیه دل وخودساز ی ازدیدگاه اسلام
به گزارش فرهنگ نیوز به نقل از پرسمان:
نقش نوع تغذیه در تزکیه دل از دیدگاه اسلام
یکی دیگر از ابزارهای شناخت، ابزار دل است، دل به اصطلاح عرفانی نه اصطلاح قرآنی، تأثیر تغذیه بر دل از اهمیت زیادی برخوردار است، چون دل جایگاه عاطفه و انگیزه و احساس است، دارای لطافت بیشتری است و تأثیر گذاری بر آن هم، از اهمیت زیادی برخوردار است. قرآن مجید در آیات متعدد به این ابزار اشاره کرده و خاطرنشان ساخته است که انسان در پرتو تصفیه و تزکیه دل، میتواند به آگاهیها و راهنماییهای خاصی دست یابد. در صورتی که انسان تقوای الهی را به دست آورد، و خود را از ناپاکیها به دور سازد و زمینه و لیاقت درک حقایق را در خود به وجود آورده باشد، معلم او خدا خواهد بود، و خداوند او را تعلیم خواهد داد. به عنوان مثال در آیه 29 سوره انفال میفرمایند:
یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِن تَتَّقُوا اللَّهَ یجعَل لَکُم فُرقَانًا وَیکَفِّر عَنکُم سَیئَاتِکُم وَیغفِر لَکُم وَاللَّهُ ذُو الفَضلِ العَظِیمِ
ای کسانی که ایمان آوردهاید اگر از خدا پروا دارید برای شما [نیروی] تشخیص [حق از باطل] قرار میدهد و گناهانتان را از شما میزداید و شما را میآمرزد و خدا دارای بخشش بزرگ است و یا در آیه دیگر میفرمایند:
وَاتَّقُوا اللَّهَ وَیعَلِّمُکُمُ اللَّهُ وَاللَّهُ بِکُلِّ شَیءٍ عَلِیمٌ تقوا پیشه کنید و خداوند به شما تعلیم میدهد و خداوند به همه چیز داناست. (بقره آیه 282)
تزکیه دل در سایه حلال الهی و پرهیز از حرام بوجود می آید، چشم دل زمانی میبیند که خود دل، زنده باشد و زنده بودن دل به خوراک و نوشاک اندک است، آن هم حلال و پاک، چنانکه پیامبر خدا صلی الله علیه واله و سلم میفرمایند: دلها را با فراوانی خوراک و نوشاک نمیرانید؛ زیرا دل به سان کشت است، اگر آب زیادی بدان رسانده شود، میمیرد. (طبرسی، 1412، ج 1، ص 320) امیرالمؤمنین علیه السلام میفرمایند: اگر شکم (حتی) از مباح پر شود، دل از یافتن راه درست کور میگردد. (ری شهری، 1384، ج 2، ص 53)
در حدیث معروف امام حسین علیهالسلام در روز عاشورا آمده است که بعد از ایراد آن سخنان داغ و پر محتوا و گیرا در برابر لشکر لجوج و قساوتمند کوفه، هنگامی که ملاحظه کرد آنها حاضر به سکوت و گوش دادن به سخنانش نیستند، فرمودند: آری! شما حاضر به شنیدن سخن حق نیستید زیرا «ملئت بطونکم من الحرام فطبع الله علی قلوبکم» شکمهای شما از غذاهای حرام پر شده است، در نتیجه خداوند بر دلهای شما مهر زده است و هرگز حقایق را درک نمیکنید! (نجمی، 1364، ص 241)
تغذیه نقش مؤثری در دل دارد و باعث تقویت دل و روشن شدن آن میشود و همچنین با تأثیر گذاری در رفتارها، باعث اثر روانی مثبت یا منفی در حالات درونی انسان میشود. بنابراین اگر توجه کافی بر تغذیه مناسب بر اساس روایات شود، میتواند نقش مهمی در درک مسایل فرا حسی داشته باشد یا اینکه در صورت عدم توجه، باعث تیرگی دل شده و از درک حقایق و معرفت باطنی دور میماند. تأثیر تغذیه بر تهذیب نفس و اثرات آن در احادیث زیادی آمده است که به چند مورد اشاره میشود.
1- تأثیر میوهها بر دل از دیدگاه روایات
امام صادق علیهالسلام میفرمایند: سرکه دل را روشن میکند. (ری شهری، 1384، ج 2، ص 305)
پیامبر خدا صلیاللهعلیهوالهوسلم میفرمایند: هرکس اناری را کامل بخورد خداوند قلب او را چهل شب نورانی میگرداند.( همان منبع،ج2، ص309)
امام صادق علیهالسلام میفرمایند: مردی نزد پیامبر از سنگ دلی شکایت کرد به او فرمود، بر تو باد عدس، چرا که دل را نازک میکند و اشک را شتاب میدهد. (همان منبع، ج 2، ص 395)
امام علی علیهالسلام میفرمایند: گلابی قلب را جلا میدهد و دردهای درون را تسکین میدهد. (همان منبع، ج 2، ص 451)
2- تأثیر کم خوری در تزکیه دل از دیدگاه روایات
در مصباح الشریعه حدیثی که به امام صادق علیهالسلام منسوب است میفرمایند: بسیار خفتن از نوشیدن بسیار، و بسیار نوشیدن، از سیری فراوان، زاده میشود و این دو، انسان را نسبت به فرمانبری از خدا سنگین میکنند و دل را سخت تر از آن میکنند که تفکّر و خضوع داشته باشد. (ری شهری، 1384، ج 2، ص 65)
پیامبر خدا صلی الله علیه واله وسلم میفرمایند: دل، به هنگام تهی بودن درون، بار حکمت، برمی گیرد. (ری شهری، 1384، ج 2، ص 35)
پیامبر خدا صلی الله علیه واله وسلم میفرماید: اگر کسی خوراک خود را کم کند درونش از نور سرشار میگردد (همان منبع، ج 2، ص 17)
همان طور که در روایات آمده است تغذیه نقش مؤثری در دل دارد و باعث تقویت دل و روشن شدن آن میشود و همچنین با تأثیر گذاری در رفتارها باعث اثر روانی مثبت یا منفی در حالات درونی انسان دارد و با توجه به اینکه دل نقش مهمی در جهت گیری عقل و فهم و درک انسان دارد از همین طریق بر سایر منابع شناختی هم تأثیر میگذارد. بنابراین اگر توجه کافی بر تغذیه مناسب بر اساس همین روایات شود میتواند نقش مهمی در درک مسایل فرا حسی داشته باشد یا اینکه در صورت عدم توجه باعث تیرگی دل شده و از درک حقایق و معرفت باطنی دور میماند.
منابع
طبرسی،رضی الدین حسن ابن فضل .(1412 ق). مکارم الاخلاق .قم . شریف رضی
محمدی ری شهری ، محمد.( 1384). دانش نامه احادیث پزشکی 1و2 . ( حسین صابری ،مترجم) . تهران: سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
نجمی، محمد صادق.(1364). سخنان حسین ابن علی از مدینه تا کربلا . قم: دفترانتشارات اسلامی وابسته به جامعه مدرسین حوزه علمیه