تری دی مکس بستهای نرمافزاری 3dmax با قابلیت ساخت مدلهای سه بعدی، متحرک سازی و رندر میباشد. این نرمافزار یکی از قدرتمندترین برنامه های طراحی مدلهای سه بعدی انیمیشن سازی و رندرینگ در عرصه گرافیک کامپیوتری است. سالهاست که توسط کمپانی اصلی خود یعنی Autodesk توسعه داده می شود. امکانات بسیار گسترده و کارایی نسبتا آسان و به طور گسترده ای در معماری ساختمان، طراحی صنعتی، ساخت فیلم و انیمیشن، ساخت بازی های کامپیوتری و پیش پردازش جلوه های ویژه استفاده میشود و بزرگترین قابلیتش امکانات خوب مدل سازی است. این نرم افزار همچنین دارای سیستم آنالیز نور بسیار قدرتمندیست که محیطی مناسب برای شبیه سازی تصاویر و صحنه های واقعی برای کاربر ایجاد میکند.
تاریخچه تری دی مکس 3D MAX چیست؟
تریدی مکس ابتدا در سال ۱۹۹۰ در محیط DOS با نام 3ds Studio (به معنای کارگاه سه بعدی) توسط گروه yost ساخته شد و کمپانی Autodesk آن را تکثیر کرد پس از انتشار نسخه ۴ نرمافزار، این محصول برای محیط windows باز نویسی و با نام جدید 3ds Studio توسط Kenitix که در آن زمان، بخش رسانهها و سرگرمی Autodesk بود روانه بازار شد. سپس شرکت Autodesk تمامی امتیازات نرمافزار را خریداری کرد.
سه بعدی یا 3d چیست؟
افرادی که قصد کار با این برنامه را دارند در ابتدا باید از یک قوه تخیل بسیار بالا برخوردار شوند زیرا فاکتور اساسی برای موفق شدن در کار با این برنامه تخیل پردازی در دنیای مجازی ای که با آن سر و کار دارید است. در مرحله بعد باید از تمامی حالات و خواص مواد از جمله چگونگی حالت انعکاس یا تصویر بر روی آن جسم مورد نظر یا چگونگی مراحل ذوب آن جسم در دماهای مختلف جهت دادن حالت واقعی تر به جسم آشنا باشد.
کاربرد تری دی مکس در معماری چیست؟
معماران و گرافیستها میتوانند از این برنامه برای پیشنمایش بناها و مدلهایی که هنوز ساخته نشدهاند، بطور شگفت انگیزی استفاده کنند. کاربرد دیگر این نرم افزار در معماری تبدیل پلانهای ساده به شکل سه بعدی میباشد همچنین از نقشها و ترسیمات انجام شده در نرم افزار auto cad هم پشتیبانی میکند که برای معماران اهمیت بسیار دارد همچنین به کمک 3dmax میتوان نماهای داخلی ساختمان را طراحی و مشاهده نمود. interior and exterior design را هم میتوان به راحتی طراحی نمود و با خروجی گرفتن طرحمان میتوان سازهای خود را قبل از اجرا مشاهده نمود و نواقص ان را از بین برد که کمک شایانی به معماران و طراحان این صنعت کرده است.
مدل سازی در تری دی مکس چیست؟
مکس دارای روشهای گوناگونی برای ساخت مدل میباشد که با کمک ویرایشگرهای متفاوت و قدرتمند به کاربر برای مدلسازی کمک میکند.
در نرم افزار مکس ۳ روش اصلی برای مدل سازی وجود دارد:
- Mesh\Polygon Modeling - Patch Modeling - NURBS Modeling
دو تکنیک پر کاربرد در مدل سازی مکس عبارت است از:
Box Modeling : که بیشتر در صنعت بازی سازی مورد استفاده قرار میگیرد و با تغییر در وجوه و گرههای یک حجم سه بعدی ساده مانند جعبه یا کره به شکل سه بعدی مورد نظر میرسند.
Surface Modeling : ابتدا ترسیم دوبعدی شکل توسط خطوط دو بعدی در مکس (spline) انجام گرفته و با تغییر در محل قرار گیری گرههای (vertex) آن به صورت سه بعدی در میآید. (Patch Modeling)
متحرک سازی یا پویانمایی در تری دی مکس چیست؟
از جمله تواناییهای دیگر تریدیمکس قابلیت متحرک سازی آن میباشد که این محصول را تبدیل به یکی از قدرتمندترین نرمافزارهای ساخت محصولات بصری در زمینه ساخت انیمیشن و تیزرهای تبلیغاتی کرده است همچنین تری دی مکس دارای pluginهای متعدد و قدرتمندی میباشد که در صنعت جلوهای ویژه سینمایی مورد استفاده قرار میگیرد character animation که در نسخه جدید این نرم افزار 3dsmax 2014 به آن توجه بسیار شده است دارای توانایهای جدیدی میباشد که از این توانایها میتوان به پلاگین CAT اشاره کرد که برای ساخت انیمیشن موجوداتی که دارای چندین پا هستند بسیار مفید و حائظ اهمیت میباشد.
رندر یا رندرگیری در تری دی مکس چیست؟
Render رندر عبارت است از تهیه خروجی در قالب فایلهای تصویری از برنامه و محیط کاری در مکس که توسط یک سری دستورات و برنامههای گرافیکی به نام موتور رندر (Render engine) میباشد نرمافزار مکس دارای موتورهای رندر زیر میباشد.
scanline renderer ، mental ray ، V-Ray ، Brazil R/S ، FinalRender ، Maxwell Render ، Fry Render
دوره آموزش طراحی حرفه ای تری دی مکس 3dmax
نمونه های طراحی با تری دی مکس 3dmax در آموزشگاه کامپیوتر
مباحث آموزش تری دی مکس:
1) modeling: ابتدایی ترین مرحله کار با نرم افزار تری دی مکس بوده که شامل مدلسازی اجسام سه بعدی می باشد.
مکس دارای روشهای گوناگونی برای ساخت مدل میباشد که با کمک ویرایشگرهای متفاوت و قدرتمند به کاربر برای مدلسازی کمک میکند.
در نرم افزار مکس ۳ روش اصلی برای مدل سازی وجود دارد:
- Mesh\Polygon Modeling
- Patch Modeling
- NURBS Modeling
دو تکنیک پر کاربرد در مدل سازی مکس عبارت است از :
Box Modeling : که بیشتر در صنعت بازی سازی مورد استفاده قرار میگیرد و با تغییر در وجوه و گرههای یک حجم سه بعدی ساده مانند جعبه یا کره به شکل سه بعدی مورد نظر میرسند. Mesh\Polygon Modeling
Surface Modeling : ابتدا ترسیم دوبعدی شکل توسط خطوط دو بعدی در مکس (spline) انجام گرفته و با تغییر در محل قرار گیری گرههای (vertex) آن به صورت سه بعدی در میآید. (Patch Modeling)
2) camera: نحوه فیکس کردن دوربین برای سین مورد نظر و انیمت کردن فضا به کار می رود.
3) lighti: نورپردازی در محیط سه بعدی تری دی مکس می باشد.کار با موتورهای Raytraced و همچنین نورهای موضعی و مستقیم انوع سایه ها، نورهای فوتوگرامتریک و … می باشد.
- نقاط قوت و ضعف های کنترل های استاندارد
- انواع نور تنظیمات تخصصی نورهای نقطه ای
- درک و استفاده از نورهای مستقیم
- استفاده از نورهای فوتوگرامتریک در تری دی مکس
- اضافه کردن Shadow Map به صحنه رندر
- استفاده از سایه های Raytraced (ری تریس)در تری دی مکس
- استفاده از سایه های پیشرفته
4) material: عبارت از ساخت مواد در تری دی مکس و قابلیت انتقال تکتچر به آبجکت.
5) render: عبارت است از تهیه خروجی در قالب فایلهای تصویری از برنامه و محیط کاری در مکس که توسط یک سری دستورات و برنامههای گرافیکی به نام موتور رندر (Render engine) میباشد نرمافزار مکس دارای موتورهای رندر زیر میباشد.
scanline renderer
RenderMan(پلاگین)اشتباه است رندرمن برای مایا و هودینی فقط وجود دارد.
ویری V-Ray(پلاگین)
Brazil R/S(پلاگین)
FinalRender(پلاگین)
Maxwell Render(پلاگین)
Fry Render(پلاگین)
VUE (پلاگین)
پلاگین وی ری vray چیست؟
Vray : وی ری از پلاگین های ( افزودنی ها ) برنامه تری دی مکس می باشد که با استفاده از آن می توان رندر های بسیار طبیعی و واقعی برای کارهای معماری تهیه نمود. تاکید در این مجموعه آموزشی به یاددهی و آموزش وی ری در شاخه معماری می باشد به همین منظور نیز در تمام آموزش ها ، پروژه هایی معماری را تعریف می نماید و سپس شروع به ساخت صحنه ، تنظیمات وی ری و رندر وی ری می نماید و در نهایت خروجی را به شما نشان می دهد و شما در طول این مسیر پروژه را با استفاده از فایل های اولیه ای که به شما داده شده پیش می برید.
در مورد پلاگین رندر V-Ray میتوان به کیفیت عالی آن اشاره کرد، این موتور رندر که توسط شرکت chaos group به بازار عرضه شده و نسخه جدید آن که V-Ray ۲۳ میباشد. این موتور اغلب برای نماهای معماری استفاده می شود اما نتایج استفاده از آن در انیمیشن نیز مطلوب است.
سرفصل آموزش وی ری:
1- تنظیمات اصلی
2- تنظیمات متریال
3- HDRI
4- اصول نورپردازی با V-Ray
5- تنظیمات پیشرفته
6- تمرین صحنه خارجی
7- تمرین صحنه داخلی