موضوع بازداشت یک شبه اسماعیل کوثری فرمانده سابق لشکر ۲۷ محمد رسول الله در سالهای پایانی دهه 60 بعد از گذشت یک ربع قرن هنوز هم محل چالش است و بر سر اینکه چه کسی مسبب بازداشت و آزادی او بوده اختلاف نظر وجود دارد.
گروه سیاسی پارسینه: موضوع بازداشت یک شبه اسماعیل کوثری فرمانده سابق لشکر ۲۷ محمد رسول الله در سالهای پایانی دهه 60 بعد از گذشت یک ربع قرن هنوز هم محل چالش است و بر سر اینکه چه کسی مسبب بازداشت و آزادی او بوده اختلاف نظر وجود دارد.
اسماعیل کوثری 59 ساله که اکنون نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی است، از فرماندهان سپاه پاسداران، فرمانده سابق لشکر ۲۷ محمد رسول الله و جانشین اسبق قرارگاه ثار الله تهران بود.
او در سال های پایانی دهه 60 با شکایت عیسی کلانتری وزیر جهاد کشاورزی وقت به دلیل استقرار پادگان لشگر 27 محمد رسول الله در یکی از املاک این وزارتخانه در کرج برای تربیت نیروهای «سپاه ترویج آبادانی»، یک شب را در بازداشت به سر برد.
کوثری بعد از آزادی نامهای گلایه آمیز خطاب به هاشمی رفسنجانی نوشت گویی که وی را مقصر بازداشت خود می داند.
هاشمی رفسنجانی: دستور آزادی کوثری را دادم
هاشمی رفسنجانی در خاطرات سال ۶۸ خود با اشاره به بازداشت سردار کوثری می گوید که محسن رضایی او را تلفنی از بازداشت اسماعیل کوثری مطلع کرده و او از علی فلاحیان معاون وزیر اطلاعات خواسته برای آزادیاش اقدام کند و تلفنی به علی رازینی رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح در خصوص بازداشت کوثری اعتراض کرده و دستور آزادی او را داده است.
البته کوثری به این بخش از خاطرات هاشمی رفسنجانی واکنش نشان داد و گفت که این ماجرا در سال ۶۹ بوده، نه سال ۶۸ و برخلاف خاطرات هاشمی، نه تنها وی نقشی در آزادی من از بازداشتگاه نداشته، بلکه عامل بازداشت من نیز بوده است.
او گفت که هاشمی رفسنجانی به عنوان رییس جمهور و جانشین فرمانده کل قوا به جای تصمیمگیری در مورد شکایت وزیر کشاورزی کابینه اش از او، موضوع را به سازمان قضایی نیروهای مسلح ارجاع داده و موجب بازداشت وی در بازداشتگاه سپاه شد.
سردار فضلی: عصبانیت هاشمی از بازداشت کوثری
سردار علی فضلی، جانشین فرمانده بسیج در یک برنامه تلویزیونی با اشاره به بازداشت اسماعیل کوثری، هاشمی رفسنجانی را عامل آزادی او را عنوان کرد و حتی گفت که هاشمی رفسنجانی بعد از مطلع شدن از بازداشت کوثری از این موضوع عصبانی شده است.
فضلی در اظهارات خود گفت: «اجازه پادگانی را در کنار حاج محمد آقا در کرج برای مرکز آموزش گرفته بودم. زمانی ما را به سازمان قضایی احضار کردند. آن موقع من در تهران نبودم و به حاج محمد آقا پیغام دادم که شما هم نروید چرا که به نظر می رسید سناریویی است برای شکستن رزمنده ها. ما خلاف دستور و تدبیر عمل نکردیم که برای توضیحات برویم؛ حاج محمد آقا رفت و وی را چند ساعتی نگاه داشتند.
من به هاشمی که جانشین حضرت امام (ره) در دفاع مقدس بود رجوع کردم و وی نسبت به برخورد قضایی واکنش نشان داد چرا که آن پادگان با هماهنگی جانشین امام (ره) در اختیار ما قرار گرفته بود؛ من به ایشان گفتم که پادگانی که با اجازه شما برای تربیت کادر اموزش گرفته بودیم حالا دارد این گونه با احکام قضایی رفتار میشود و برادر کوثری هم بازداشت کردند. ایشان به شدت برافروخته شدند با بخش قضایی برخورد تندی داشتند و گفتند که چرا با رزمنده ها این گونه رفتار می شود. هنوز عرق این بچه ها خشک نشده است.
بعد هم مرکز آموزش در آن پادگان ادامه یافت. در جایی هیاتی از ستاد کل نیروهای مسلح برای بازرسی آمده بودند که شهید صیاد شیرازی در این هیات بازرسی بود، جمع بندی ایشان بر این بود که بهتر است سپاه این پادگان را تخلیه کند؛ زمانی که فرمان مولای ما رسید به والله لحظه ای درنگ نشد، فرمان تخلیه ابلاغ شد؛ پادگان شهید همت را به وزارت محترم کشاورزی تحویل دادیم.»
کوثری: آقا دستور آزادی من را صادر کردند
سایت پارسینه در گفت و گویی اختصاصی با محمد اسماعیل کوثری توضیحات وی را در مورد ماجرای بازداشتش جویا شده است.
کوثری در توضیحات خود درباره نحوه استقرار پادگان لشگر 27 محمد رسول الله در ملک وزارت کشاورزی، می گوید: «من و شهید همت سال 61 خدمت آقا که رییس جمهور بودند رسیدیم و ایشان گفتند که اگر آقای زالی وزیر وقت جهاد کشاورزی آنجا را در اختیار لشگر میگذارد، میتوانید از آن استفاده کنید. بعدا آقای فضلی قسمت دیگری از آنجا را گرفت. بنابراین این اجازه را حضرت آقا دادند و گفتند تا پایان جنگ دست شما باشد. پایان جنگ هم فرمانده کل قوا باید این موضوع را اعلام میکرد.»
وی اضافه می کند: «بعد از ماجرای بازداشت حضرت آقا به دلیل اینکه خودشان از این موضوع مطلع بودند دستور آزادی را دادند.»
او درباره اظهارات سردار فضلی مبنی بر مطلع نبودن هاشمی رفسنجانی از بازداشت وی می گوید: «آقای هاشمی دستورش را داده بود که سازمان قضایی نیروهای مسلح به این موضوع رسیدگی کند. پس چطور میشود که ایشان در جریان این موضوع نبوده اند؟»
او می افزاید: « من از اینکه میگویند حاج علی آقا(سردار فضلی) نزد آقای هاشمی رفته بود مطلع نیستم و اسناد و مدارکی در این زمینه وجود ندارد و فقط آقای فضلی این موضوع را مطرح کرده است.»