دولت بهار/ وزیر خارجه انگلستان بعد از بازگشایی سفارت این کشور در تهران در یادداشتی نوشته است ایران کشوری بزرگ و منبعی غنی برای روابط اقتصادی است.
«فیلیپ هاموند» وزیر خارجه انگلیس که به تازگی در سفر به تهران، سفارت بریتانیا را بعد از چهار سال بازگشایی کرد، در یادداشتی درباره این اقدام نوشت «ایران کشوری بزرگ، تحصیل کرده و منبع غنی اقتصادی است.»
وی تصریح کرد «بازرگانان بریتانیایی باید با برداشته شدن تحریمها حضور خوبی در ایران داشته باشند.»
هاموند طی یادداشتی برای پایگاه خبری حزب محافظهکار یا همان حزب حاکم انگلیس نوشت «این هفته به ایران سفر کردم تا سفارتمان را بازگشایی کنم؛ اولین باری که یک وزیر خارجه بریتانیا در طول 12 سال گذشته پا در خاک ایران گذاشت. بعد از غیبت تقریبا چهار ساله، پرچم انگلیس بار دیگر با غرور در تهران به اهتزاز درآمد. در این سفر هیئتی از برترین شرکتهای اقتصادی بریتانیا همراه من بودند و پیام واضح تعامل دوباره بریتانیا با ایران را به دولت و مردم ایران مخابره میکرد.»
وی در ادامه یادداشت به آسان نبودن بازگشایی سفارت انگلیس در تهران اشاره کرده و نوشته است تجربه دلخراشی چهار سال پیش برای انگلیس به وقوع پیوست و آسیبهایی به ساختمان سفارت وارد و پرچم بریتانیا آتش زده شد و برخی کارکنان دستگیر شدند و همچنان مجموعه سفارت بریتانیا آثار این تجربه را بر خود میبیند.
وی در ادامه یادداشت به آسان نبودن بازگشایی سفارت انگلیس در تهران اشاره کرده و نوشته است تجربه دلخراشی چهار سال پیش برای انگلیس به وقوع پیوست و آسیبهایی به ساختمان سفارت وارد شده و پرچم بریتانیا آتش زده شد و برخی کارکنان دستگیر شدند و همچنان مجموعه سفارت بریتانیا آثار این تجربه را بر خود می بیند.
هاموند در ادامه نوشت «اما از آن زمان تا کنون تغییرات زیادی به وقوع پیوسته است و دو سال پیش روحانی - فارغالتحصیل دانشگاه گلاسگو در انگلیس است - با تعهد تغییر در ایران رئیس جمهور شد. دولت وی هم تا کنون روشی متعادلتر را در مقایسه با رئیس جمهوری پیشین در پیش گرفته است. و ماه گذشته بعد از بیش از یک دهه مذاکرات سخت و طولانی، انگلیس به همراه چین، فرانسه، آلمان، روسیه و آمریکا، توافقی تاریخی را با ایران امضا کردند تا برنامه هستهای ایران را محدود به فعالیتهای صلحآمیز کنند.»
وزیر خارجه انگلستان در ادامه مدعی شده است که از 12 سال پیش معلوم شد ایران فعالیت هستهای خود را مخفی میکرده که در نقض تعهدات بینالمللیاش بوده است. وی همچنین ادعا کرد فعالیتهای ایران باهدف توسعه سلاح هستهای بوده و پاسخ متحد جامعه جهانی به آن با رژیم تحریمها موفق شد تا ایران را به میز مذاکره بکشاند.
در این یادداشت آمده است «در ژنو، لوزان و وین، من و همتایان من ساعات روزهایی طولانی را برای مذاکره با ظریف وزیر خارجه ایران در مسایل پیچیده هستهای سپری کردیم. اکنون با رسیدن به توافق جامعه، تمرکز ما بر این است که مطمئن شویم توافق به طور کامل اجرایی شده و همه راههای احتمالی را بر روی ایران برای رسیدن به بمب تا سالهای پیش رو، ببندد.»
هاموند خاطر نشان کرد «ایران کشوری بزرگ، تحصیل کرده و منبع غنی اقتصادی است. جمعیت ایران جوان و مشتاق تعامل دوباره با جهان است. تصویر رسانهای از یک کشوری که حکومتی مذهبی دارد، با واقعیت ایران مدرن فاصله زیادی دارد. بنابراین ما امیدواریم که توافق هستهای نتایجی وسیعتر و مثبتتر بر جامعه ایرانی خواهد داشت. تا زمانی که ایران به تعهدات خود در توافق پایبند بماند، تحریمهای جهانی مرتبط با فعالیتهای هستهایاش برداشته شده و این به ایران اجازه میدهد تعامل دوباره اقتصادی با جهان داشته باشد. این تعامل سود بسیار برای مردم ایران دارد و فرصتهای بازرگانی و داده و ستد قابل توجهی برای ایران به ارمغان میآورد.»
وزیر خارجه انگلستان افزود «در حالی که تاثیرات تحریمها را متحمل شدهایم، من مصمم هستم که با برداشته شدن تحریمها تجارت بریتانیا باید جایگاه خوبی در ایران داشته باشد تا از آن سود ببرد.»
در یادداشت هاموند ضمن اشاره به برجام آمده است «توافق هستهای نشان داد که دیپلماسی صبر، حتی در چالشیترین پروندهها میتواند نتیجه دهد. با سفارت دیگری در ایران، دیپلماتهای بریتانیایی اکنون به طور کامل با ایران در تعامل خواهند بود تا باهم در مقابله با داعش همکاری کنند، تا درباره حقوق بشر گفتوگو کنند و برای اینکه روابط سرمایهگذاری و بازرگانی ایجاد کنند که سودی برای دو کشور و مردمانمان به ارمغان داشته باشد.»
هاموند ادامه داد «ایران تاریخ و فرهنگی با افتخار و جمیعت بسیار تحصیلکرده دارد. مشکلات گذشته دیگر با مردم ایران نیستند. اکنون شرایط در حال تغییر کردن است و ما فرصتی داریم تا تعامل دوباره داشته باشیم. اکنونی زمانی برای بریتانیاست تا به تهران بازگردند تا سهم خود را در آنچه میتوانست باشد ایفا کنیم و اگر ایران مسیر درست را انتخاب کند آینده موفق و درخشانی در انتظار است.»
وزیر خارجه انگلستان در این یادداشت خاطر نشان کرد بازگشایی سفارت بریتانیا در ایران منبع مهمی برای آن چیزیست که بازرگانان انگلیسی آن را اینطور تعریف میکنند «کمک به هدایت موثر بر سیستم ایران، دستیابی به قسمتهایی از بروکراسی ایرانی که در حالت عادی برای خارجیها غیرقابل نفوذ است؛ در طول زمان تجار بریتانیایی سود خواهند برد و مردم ایران نهایتا فواید باز شدن یخ روابط را با جهان، احساس خواهند کرد.»
یادداشت این عضو کابینه محافظهکار ضمن یادآوری ادعاهای برخی درباره مداخله ایران در امور کشورهای همسایه و منطقه خطاب به این افراد توصیه کرده است که توقف کنند چرا که اکنون زمان گرم شدن روابط دیپلماتیک و زمان بر قراری روابط تازه با ایران است. وی در ادامه مدعی شده چالشهایی وجد دارد که «ایران در امور منطقهای مداخله میکند، اظهارات خشونتآمیزی از سوی برخی سران ایران علیه اسرائیل بیان میشود، ایران از گروههای تروریستی حمایت میکنند، و همچنین ایران همواره از اسد حمایت کرده است که همه اینها منابعی برای نگرانی عمیق هستند.»
هاموند ادامه داده است «من شک ندارم در بخشهای بسیاری اولویتها و نقطه نظر ایران بسیار متفاوت از ماست. اما امتناع از تبدیل کردن فرصت توافق هستهای به سرمایهگذاری، عقب نشستن در حالی که رقبای ما ارتباطات تجاری خود را افزایش میدهند و امتناع از تعامل مجدد با ایران، پاسخ لجبازانهای به پیشرفتی است که ما در ماههای اخیر بدان دست یافتیم. ما همچنان در مسایل بسیاری با ایران مخالف خواهیم بود اما حداقل میتوانیم گفتوگو با ایران را از سر بگیریم و زمینههای مشترکی را پیدا کنیم.»
وی افزود «با بازگشایی سفارتمان میتوانیم از دیپلماسی خود برای تشویق ایران به ایفای نقش مثبتتر در منطقه استفاده کنیم تا ایران را به سیستم بینالمللی کشانده و تجارت و سرمایهگذاری بریتانیا را در ایران افزایش دهیم.»
هاموند همچنین نوشته است «شتابی که بوسیله توافق هستهای فراهم شده، فرصتی را برای ایران بوجود آورده است تا رابطه امنیتی و دیپلماتیک متفاوتی با همسایههای خود در خاورمیانه و با غرب بسازد. اگر اعتماد متقابل به تدریج بوجود بیاید، فرصتی برای ایران فراهم میشود تا در منافع مشترک مانند از بین بردن داعش و با تلاشهای جامعه بینالمللی همراه شود و در این صورت ما میتوانیم با یکدیگر همکاری کنیم تا بر راه کارهایی برای حل بحران یمن و سوریه به سازش برسیم. البته این فرآیند زمانبر است و در میان مدت، ما نسبت به رژیم تهران کور و نابینا نیستیم.»
|