
خانه عفاف طرحی بود که از سوی یکی از احزاب روحانی در سال ۱۳۸۱ مطرح شد تا امکان قانونی شدن استفاده از خدمات جنسی زنان تحت لوای صیغه فراهم آید.
این طرح برای اولین بار توسط «جامعه اسلامی ناصحین قم» در سال ۱۳۷۳ تهیه شد و برای سازمانهای مختلف فرستاده شد. اما با انتشار جزئیات آن و بالارفتن احتمال اجرای آن در سال ۱۳۸۱ به جنجالی بزرگ مبدل شد خصوصا که در همان زمان یکی از مقامات بلندپایه روحانی قوه قضائیه در کرج متهم به سوءاستفاده جنسی از زنان شد. رییس عقیدتی سیاسی نیروی انتظامی (احتمالا برای کاستن از انتقادات مردم) از بازداشت طراح آن خبر داد.
این طرح با مخالفت محمد خاتمی و نمایندگان اصلاحطلب مجلس ششم مواجه شد.
این طرح موجب تحت الشعاع قرار گرفتن و در نهایت کنار گذاشته شدن «طرح سلامت جنسی» شد که از سوی وزارت کشور در حال تهیه بود.
به گفته سازمان ملی جوانان بحران روابط جنسی در صدر مشکلات جوانان ایرانی است.

اساسنامه طرح
اساسنامه طرح در برخی رسانهها و روزنامهها به شرح ذیل درج شد:
براساس یک طرح تهیه شده توسط مقامات رسمی، یک موسسه رسمی با ثبت مدت و دریافت اجرت ازدواج موقت، متقاضیان را به هتلها معرفی میکند. در گزارش روزنامه آفرینش (روزنامهٔ زیر نظر دانشگاه آزاد اسلامی)، در توضیح طرح فوق که به نام طرح عفاف نام گذاری شده آمدهاست: معضل زنان خیابانی سبب شدهاست تا پارهای از نهادها و دستگاههای اجرایی و کشوری در تلاش برای ساماندهی به وضع موجود به ارائه طرحها و راهکارهایی مبادرت کنند. اخیراً نیز هیأتی مرکب از ۲ دستگاه اجرایی در جهت ساماندهی به وضع زنان خیابانی اقدام به تشکیل جلساتی نموده و طرحی موسوم به تشکیل خانههای عفاف را مورد بررسی قرار داده و علی رغم بحثهای متعدد در مورد آن و همچنین ابراز عقیده مخالف شماری از نمایندگان زن مجلس شورای اسلامی این طرح همچنان در حال بررسی است.
در بخش دیگری از گزارش آمدهاست: متاسفانه طرح در بسیاری از زمینهها از جمله اساسنامه و تامین بودجه طرح دارای مشکل است. از بحث کمکها به این طرح که بگذریم این طرح براساس منافع حاصل از آن استوار است. اما آیا واقعا هیچ باانصافی را میتوان یافت که از یک آسیب اجتماعی به دنبال تهیه وجه برای اداره یک موسسه باشد. در این گزارش همچنین بخش هائی از اساسنامه موسسه به شرح زیر ذکر شدهاست.
با توجه به واقعیات جامعه و نظر به وجود نمونهها و مصادیق ذیل، یکی از ابزارهای موفق مقابله با تهاجم فرهنگی، تسهیل و گسترش امر ازدواج است.
-
بانوان بی سرپرست و همسر از دست داده.
-
بانوانی که نمیخواهند همسر دائمی مردی باشند ولی حاضر به ازدواج موقت و کوتاه مدت هستند.
-
دانشجویان و محصلانی که امکان ازدواج دائم برای آنها نیست.
-
مردانی که به دلایلی کسی با ایشان ازدواج نمینماید.
-
مردانی که زنانشان مشکلاتی از قبیل طولانی شدن مدت بیماری دارند.
-
و افرادی که دائم السفر هستند و دور از عیال دائمی خود به سر میبرند.
کلیات و اهداف
طرح موسسه عفاف بر مبنای اساسنامه ذیل ریخته و عرضه میشود:
۱. نام: موسسه عفاف که به لحاظ رعایت اختصار در این اساسنامه موسسه نامیده میشود:
۲. اهداف:
-
الف: احیا سنت پیامبر اکرم (ص) (امر ازدواج)
-
ب: مقابله با تهاجم فرهنگی استکبار جهانی از طریق تسهیل امر ازدواج.
-
ج:ارکان (هیأت موسس، هیأت امنا، شورای مرکزی و برنامه ریزی، مدیر و بازرس)
۳. کلیه فعالیتهای این موسسه فرهنگی و اجتماعی بوده و غیر سیاسی و غیر انتفاعی است.
۴. هیأت موسس
۵. وظایف هیأت موسس
-
الف: تدوین اساسنامه و ثبت قانونی اساسنامه.
-
ب: تعیین هیأت امنا (هیأت موسس میتواند هیأت امنا باشد)
هیأت امنا عبارتند از: دو نفر روحانی مورد اعتماد مردم حتی الامکان امام جمعه، مسوول دستگاه قضایی، یا بالاترین رده وزارت کشور در منطقه، فرمانده نیروی انتظامی مسوول حوزه نماینده ولی فقیه در سپاه، دو نفر از افراد مورد اعتماد و وجیه المله.
-
ج: سیاستگذاری امور مربوط به موسسه.
-
د: تعیین مدیر اجرایی برای دوره اول
۶. وظایف هیأت امنا: تعیین شورای مرکزی و برنامه ریزی که تعداد آنها ۵نفر است و از بین افراد مورد اعتماد انتخاب میشود.
۷. بودجه موسسه از طریق ذیل تامین خواهد شد.
-
الف: کمک افراد خیر و نیکوکار جامعه (و نهادهای دولتی و اجتماعی)
-
ب: افراد مراجعه کننده
-
ج: فعالیتهای اقتصادی سالم
در این طرح همچنین آمدهاست: پس از عادی شدن و رفع قبح اجتماعی، موسسه میتواند نسبت به کلیه کسانی که متقاضی هستند، همکاری و مساعدت نماید. در مورد انحلال این موسسه آمدهاست: این موسسه با پیشنهاد شورای مرکزی و برنامه ریزی و تصویب اکثریت اعضای هیأت امنا میتواند منحل گردد.
کلیه اموال منقول و غیر منقول موسسه، پس از وصول مطالبات و پرداخت بدهیها در اختیار ولی فقیه و یا اشهر (مشهور ترین) مراجع تقلید قرار میگیرد تا در مصارف مشابه، مصرف گردد.
وظایف مرکز
در تشریح وظایف مرکز به موارد زیر اشاره شدهاست:
-
واحد مددکاری و تشخیص: پس از ورود افراد موضوع بحث به مرکز سعی در ترغیب فرد برای بازگشت به یک زندگی عادی میگردد. در غیر این صورت و (اصرار فرد به ادامه روش قبلی) نامبرده به واحدهای بهداشت درمان، مشاوره ازدواج، صدور گواهی ازدواج موقت، راهنمایی و در صورت لزوم به اماکنی از قبیل هتل، مسافرخانه و.... هدایت میشوند.
-
واحد بهداشت، درمان: انجام معاینات و آزمایشهای پزشکی و اقدامات درمانی و صدور کارت سلامتی فرد یاد شده برای ازدواج و توجه دادن به زنان مورد بحث برای جلوگیری از بارداری و جلب موافقت ایشان برای انجام عمل جراحی، یا استفاده از دیگر وسایل پیشگیری، و ارائه خدمات لازم به صورت رایگان
-
واحد مشاوره ازدواج (همسریابی): دریافت مشخصات و شرایط همسر مورد نظر هریک از زنان موضوع بحث (از جمله مدت مهریه در ازدواج موقت) و ثبت آنها
-
واحد صدور گواهی ازدواج موقت: رعایت و اجرای ضوابط شرعی ازدواج موقت، صدور گواهی براساس مشخصات شناسنامهای و با ذکر مدت و اجرت.
-
واحد ارجاع به هتل: معرفی هتلها و ارائه نشانی آنها به زوجین.
-
نحوه برخورد نیروی انتظامی: با ارائه گواهی فوق ب� هتلها، همراه شناسنامه طرفین، اداره اماکن نیروی انتظامی هیچگونه ممانعتی از اسکان افراد یاد شده در هتل به عمل نخواهد آورد.
این گزارش در خاتمه به نحوه تعیین دستگاه متولی پرداخته و آوردهاست: برای گریز از آسیب مدیریت ستادی در کارهای اجرائی، مدیریت اجرائی طرح، به یک دستگاه معین واگذار میگردد.
برای نیل به این مقصود، با توجه به اینکه در گردش کار مورد بحث، اقدامات مربوط به مراحل اول، دوم، سوم (نیروی انتظامی، دادگستری، سازمان زندانها) زیر نظر قوه قضائیه قرار دارد، و اصولا جنبههای قضائی، حقوقی، شرعی کار وجه غالبی دارد، لذا به نظر میرسد، (به خصوص در شروع کار)، ترجیح دارد، مدیریت اجرائی زیر نظر دستگاه قضائی باشد.
از دوستان دعوت می شود نظر خود را راجع این مطلب بیان نمایند