فرق بین مهندسی عمران و رشته معماری
نظر دوستان مختلف و اعضای سایت ایران سازه درباره این موضوع مهم !!!
admin : برای درک بهتر این موضوع به این مثال توجه کنید. شما یک انسان را در نظر بگیرید. این انسان نیازمند به اسکلت، گوشت، مو، ناخن و .... میباشد. بخشی که مربوط به اسکلت انسان است به طور مستقیم میتوان به مهندس عمران ارتباط داد و بخش ظاهری آن نظیر پوست و مو را به مهندس معمار
در ساختمانسازی تصمیمگیری در زمینه اسکلت سازه نظیر تیرها ستونها بادبندها پی و ... بر عهده مهندس عمران است و تصمیم گیری در زمینه نمای ساختمان پلانهای طبقات، دکوراسیون داخلی و .... بر عهده مهندس معمار است. البته در کل یک تعامل هم باید بین این دو وجود داشته باشد تا خواسته های دو طرف با هم تناقض پیش نیاورد
vahidmetall :به نظر من نمی توان رشته ای که زیر مجموعه دانشکده هنر را مهندسی نامید.
و اگر دوستان قدیمی تر یادشان باشد تا قبل از سال 82 در هیچکدام از دفترچه های کنکور (آزاد و سراسری)مانند دیگر رشته های مهندسی عبارت مهندسی معماری درج نمی شد و فقط در قسمت عنوان رشته ها کلمه معماری درج می شده است.و این دوستان(معمار) از عنوان جعلی مهندس برای خود استفاده میکردند.
وبعد از آن هم سازمان سنجس لطف نمود .و نام (توجه کنید) نام این رشته رابه مهندسی معماری تغییر داد.
رشته ای که هیچ میانه ای با علم و منطق ندارد و فقط تخیلات و تصورات است.را چگونه میتوان مهندسی نام نهاد؟؟؟؟؟؟؟
جالب تر اینکه فقط در ایران ما عنوان مهندسی قبل از رشته معماری قرار می گیرد.
وچنین چیزی در نظام آموزشی افغانستان هم به چشم نمی خورد.
از همه مهمتر اینکه دوستان معمار مدام به پای مهندسین عمران می پیچند و ادعای فضل می کنند. غافل از اینکه رشته عمران به حدی گسترده است که ساختمان و سازه پیش پا افتاده ترین مقولات این رشته به حساب می آیند.گرایشات و شاخه های این رشته را به خاطر آورید(زلزله / سد سازی /پل سازی / راه و باند وفرودگاه / شبکه های آب و فاضلاب / مهندسی رودخانه / راه آهن / مهندسی بندر / حمل ونقل / ترافیک /محیط زیست و.....
و شاید بتوان با کمی ارفاق معماری را نیز جزو مقولات مهندسی عمران قرار داد...
gandolf :در زمان های نچندان دور تمامی ساختمان های اعم از کوچک و بزرگ با استفاده از یکنوع مصالح و یک روش ساخت تولید می شدند در این ساختمان ها بر حسب سنتی که از پیشیانیان به ارث رسیده بود ضرایب اطمینان خیلیل خیلی بالایی در نظر گرفته میشد و از اینرو این ساختمان ها معمولا سطوح اشغال وسیع وعمرهای طولانی داشتند مصالح به کار رفته شده در ساخت این بنا ها از نوعی بودند که بدون داشتن یک تخصص ویژه هر کس روش کار با آن را می دانست و کنترل کار منحصر به شاقول و تراز اجزاء مختلف ساختمان بود . در آن زمان که مهندس عمران نبود معماران آن دوران با چنین راهکار هایی بنا های به اصطلاع ARCHITECTURE می ساختند ولی یک روز در ساعت 200000 یک آقایی به نام مهندس عمران آمد و به به جناب استاد معمار گفت آقای معمار دیگر چقدر می خواهی به کاه گل ساختمان احداث کنی ، یکم مهندسی کار کن من تمام علم جدیدی به نام سازه درام می توانم بجای اینکه این قوس رو که به ضخامت N و به دهانه L می زنی من کاری کنم به ضخامت N/50 و به دهانه 100L بزنم بجای استفاده از کاه و گل از بتن و فولاد استفاده کن .
الان آقایی که میاد میگه مهندسم بدونه اگر اسمشم مهندسه در سایه مهندس عمرانه که مهندس شده مگر نه همون استاد معمار بود
و استاد دانشگاهی که میاد در گوش دانشجوی عمران می خونه که معاری ساختمان از سازه اون با اهمیت تره بدونه لاگر علم سازه نبود اون برج های صد طبقه ای که می بینید به عنوان آثار برتر معماری نام برده می شن نبود . آقایان که می شین و طرح معماری یه برج فلان طبقه رو میدن می دان که مهندس سازه این برج بعد از طراحی معماری برج چه زحمتی خواهند کشید تا سازه برج رو طراحی کنند (مثل ما نیستن که خودشون رو به اون راه بزنن که فقط معماری ) اگر مهندس عمران نبود طرح هاشون روی کاغذ می موند مثل (مثل طرح های داوینچی که روی کاغذ موند)
الانم اون پل ها و ساختمان های که معماران قدیم ساخته و در حال تخریبه الان مهندس عمرانه که میاید به روش های مختلف (اجرای محدود ) انالیز و مقاومش می کنه
من در قبلا هم گفتم کارها باید تخصصی بشه . دوستمون هم فرمودن هیچ جای دنیا معماری رو جزو مهندسی دیگه نمی گن اگر کانال discovery رو دیده باشید بعضا برنامه ها شو شبکه چهار با عنوان چهار سوی علم نشون میده در مورد ساختمان ها برج های بزرگ وقتیطراح معمار حرف میزنه زیر اسمش می نویسن Architect ولی وقتی مهندس سازه حرف می زنه زیر اسمش می نویسه structure engineer و مهندس عمرانی که طراحی معماری می کنه همه می دوننن علتشو
Vakef : معماری یک هنر است . و جزو تخصصی هنر حساب می شود .
هنر جاش درآتلیه و موزه هست
ولی عمران یک علم است .
آنهم یک علم سنگین که ریاضیات محض را به ریاضیات کاربردی و تخصصی تبدیل می کند .
یک ساختمانی که با یک طرح معمولی و بدون حضور معمار در برابر زلزله محاسبه می شود تا میزان 90 درصد قادر به حفظ جان استفاده کنندگان خود هست .
اما یک ساختمان با یک طرح عالی ولی بدون حضور محاسبه مهندسی به هیچ وجه قادر به حفظ جان استفاده کنندگان خود نیست .
میشه ساختمانی ساخت که ساده باشه ولی ایمن .
ولی نمی شه ساختمانی ساخت که شیک باشه ولی غیر ایمن .
هر چی که باشه ایمنی و حفظ جان انسانها خیلی مهمتر از حفظ ظاهر است .
از قدیم هم گفتند که خانه به معنی سر پناه هست و باید مردم و ساکنانش را در برابر عموامل طبیعی محافظت کنه . حالا اگر شیک باشه که بهتر .
فکر کنم قیاس علم و هنر صحیح نیست . و نباید با هم مقایسه بشند .
و فکر کنم که اگر هنر به کار علم بیاد اونو مطلوبتر ودلنشینتر می کنه .
خصوصا علم عمران که رشته مادر هست و تمام شاخه های اون هم کاملا علمی تخصصی هستند . اگر مهندس عمران نباشه یک معمار فقط و فقط یک نقاش خوبه و بس . معمار یه زیبایی یک ساختمان کمک می کنه نه به ساخت ایمن و مقاوم در برابر نیروها مختلفی که یک ساختمان در طول مدت بهره برداری باید تحمل کنه .
Ircivil : به نظر من همون طور که مهندسان دیگه هم گفتند عمران یک رشته خیلی گسترده است و معماری شاید بتونه یک زیر مجموعه کوچک عمران به حساب بیاد. اگر چه معمارای امروزی خودشون رو دست بالا می گیرن . جالبه که الان تو بازار کار بعضی از معمارا حتی نمی دونن فرق بین تیر و ستون رو نمی دونن و سازه هایی رو طراحی میکنند که به قول استادمون هیچ بشری نمی تونه اونا رو اجرا کنه .
چون به قول معروف دید مهندسی واسه اجرای سازه رو ندارن.
به هر حال من نظرم اینه که معماری خوبه به شرطی که توی حیطه خودشون فعالیت داشته باشند.
نتیجه گیری اخلاقی بحث :
هیچ وقت ما نمیتونیم دو تا چیز غیر همجنس رو باهم مقایسه کنیم و این سوال که عمران بهتر است یا معماری یه سوال کاملا اشتباهیه چون عمران و معماری از یک جنس نیستند که بشه باهم مقایسشون کرد . مهندسی عمران رشته ای از رشته های فنی مهندسی و معماری در مجموعه هنر قرار داره که به قول معمارها این دو تا تو یه اشل نمیگنجند .
تنها وجه مشترک این دو رشته در اینه که هر دو با ساختمون سر وکار دارند و این در حالیه که ساختمان سازی یه بخش کوچکی از مهندسی عمران محسوب میشه . ولی تمام کار های معماری نتیجه اش در ساختمونه .
تهییه نقشه های معماری ساختمان رو هم که معمارها وظیفه خودشون میدونن بدون درک درست از سازه به اندازه نقاشی کودکانه هم ارزش نداره . من نقشه هایی ( نقاشی هایی ) که دانشجویان معماری برای پروژه پایان ترم خود تهیه میکنند رو دیدم که در نقشه ها خبری از ستون نیست !!!
حالا خودتون قضاوت کنید که تهیه یک پلان ساختمان بدون مشخص کردن محل قرار گیری ستون ها چقد میتونه به صنعت ساختمان سازی کمک کنه ! و این که وسط هال خونتون یه ستون 50 در 50 سبز میشه ، همش از ضعف معمار هامونه که نمیتونن با در نظر گرفتن سازه و پارکینگ و پلان طبقات محل ستون ها رو تعیین کنند .
و این که گفته میشه " معماری یک زیر مجموعه کوچک از مهندسی عمران به حساب میاد " در تهییه نقشه های معماری درسته . و همون طوری که یکی از دوستان در بالا گفته در هر جای دنیا طراحی معماری ساختمان رو مهندسی عمران انجام میدن . البته یه سری اصول ساده معماری هم هست که باید در تهیه نقشه های معماری رعایت بشه که در 2 تا درس 2 واحدی معماری برا مهندسین عمران توجیه میشه .
ولی در بحث نمای ساختمان و شاید بهتر باشه بگیم حجم ساختمان ، این مسئولیت به عهده آرشیتک های عزیز هست که در طراحی ظاهر ساختمان کار میکنند .و در این موضوع مهندسین عمران ( با این که بلد هستن!!! ) کنار وایستادن.
حالا معماری ها طرحشون الهام گرفته از فلان چیز هست یا تلفیقی از معماری سنتی و مدرنه ! و این جور حرفا ... که فکر نکنم این مسائل هم فعلا در ایران خریدار داشته باشه .