امروزه بحث قرارداد ها جزئی جدای ناپذیردر روابط بین افراد شده است به گونه ایی که بعضی از ما روزانه با بسیاری از این موضوعات سر وکار داریم که باید اهمیت آنهارا بیشتر درک کنیم ؛ همه ی ما روزانه به بحث های شبیه قرارداد و یا خود قرارداد برمی خوریم که باید دانست کدام روابط را قراردادی وکدام روابط را غیر قراردادی در نظر بگیریم.
دراین مطلب در وبلاگ حقوقی دادور می خواهیم این مو ضوع را زیر ذره بین حقوقی ببریم و آنرا برای مخاطبان وبلاگ شفاف تر سازیم.
قــــــــرارداد
در تعریف صحیح از قرارداد می توان اینگونه نوشت که:
«توافق دویا چند شخص در همکاری بایک دیگر در اموری که ضمانت اجرایی قانونی داشته باشد را قرارداد می گویند»
طبق ماده 183قانون مدنی «عقد عبارت است از این که یک یا چند نفر در مقابل یک یا چند نفر دیگر تعهد به انجام کاری نمایند ومورد قبول آنها باشد»
عقد در معنی لغوی آن به معنی گره زدن و به هم پیوستن است اما در اصطلاح یعنی حاصل تعهد کردن دو یا چند شخص نسبت به یکدیگر.
واژه قرارداد واژه عامی است و می توان برای هر عقدی به کار برد؛مانندقرارداد بیع،قرارداد اجاره،قرارداد هبه،قرارداد صلح و قرارداد....
براساس در خواست ها و سوال های شما عزیزان از کانال حقوقی دادور در راستای قرارداد اجاره بر خود لازم میبینیم این موضوع را برای کاربرانمان شفاف سازیم.
اجاره چیست؟
درفصل چهارم از باب سوم قانون مدنی طبق ماده466 قانون مدنی اجاره چنین بیان شده است:
«اجاره عقدی است که به موجب آن مستاجر مالک منافع عین مستاجره می شود؛اجاره دهنده را موجر ،اجاره کننده را مستاجر ومورد اجاره را عین مستاجره می گویند»
به بیانی کلی تر می توان گفت که اجاره قراردادی است که منفعت شئ،حیوان یاشخصی بین اشخاصی دیگر منتقل می شود.که در اینجا منفعت می تواند سواری یک ماشین یا سکونت در یک خانه باشد
انواع اجاره
1)اجاره اشیاء
2)اجاره حیوانات
3)اجاره اشخاص
در #اجاره _اشیــــــــاء
در اجاره اشیا می توان این گونه برداشت کرد هر شئ که منفعتی داشته باشد ونتوان غیر قانونی بودن آنرا اثبات کرد می توان اجاره داد.
براساس مواد 468الی 506قانون مدنی:
در اجاره اشیا باید مدت اجاره مشخص باشد والا اجاره باطل است،مدت اجاره از از همان روزی شروع می شود که بین طرفین مقرر شده است.
مورد اجاره حتما باید معین باشد چراکه مورد اجاره مجهول و مردد میان دو چیز باطل است(مانند اجاره یک دستگاه اتومبیل مشخص نه یک اتومبیل در بین سه اتومبیل).
مستاجر می تواند همان مورد اجاره را به دیگری اجاره دهد مگر آن که درعقد اجاره خلاف آن شرط شده باشد.
در مورد اجاره اموال مشاع(اموالی که بین دو یاچند نفر شراکتی است)بر طبق قانون جایز است، اما منوط است به اجازه شریک یا شرکا.
موجر(اجاره دهنده)باید مورد اجاره را به مستاجر(اجاره کننده)تحویل دهد که در صورت امتناع از تحویل موجر الزام به تحویل می شود ودر صورت اطاعت نشدن الزام مستاجر حق فسخ اجاره نامه رادارد.
اگر در شئ(مورد اجاره) معلوم شود که ایرادی وجود دارد مستاجر می تواند اجاره را فسخ کند یا به همان شکل قبول کند اگر موجر از مورد اجاره رفع عیب کند در صورتی که به شخص مستاجر یا منفعت وی ضرری نرسد مستجر حق فسخ را ندارد.
اگر مورد اجاره عین کلی باشد(یعنی صفات و ویژگی خاصی در آن باشد)وموجر آنرا تحویل دهد در صورتی که دارای عیبی باشد یا آن صفات و ویژگی خاص را نداشته باشد؛مستاجردر وهله ی اول حق فسخ ندارد وباید موجر را مجبور به تحویل همان نمایید اگر تحویل یاتبدیل ممکن نبود آنگاه حق فسخ اجاره را خواهد داشد.
مستاجر نسبت به مورد اجاره ضامن نیست اما در صورتی که در آن تهدی یا تفریط نکد ومورد اجاره خود کلا یا بعضا بدون تقسیر مستاجر تلف(از بین رود) شود.
اما پرسوال ترین مورد مربوط به قرارداد اجاره را وبلاگ دادور این گونه تفسیر می کند که عقد اجاره به واسطه ی فوت یکی از طرفین باطل نمی شود اما اگر موجر فقط برای مدت عمر خود مالک منفعت مورد اجاره بوده است اجاره به فوت موجر باطل میشود. یعنی اینکه لزومی ندارد موجر مالک عین مستاجره باشد تنها این که مالک منفعت آن باشد کفایت می کند مانند آن که موجر نیز عین مستاجره را از کسی دیگر اجاره کرده باشد.
در صورتی که مستاجر در مورد اجاره به اذن خود وبدون اجازه از مالک در مورد اجاره تعمیراتی نمایید حق مطالبه قیمت و هزینه تعمیرات مذکور را نخواهد داشد.
در#اجاره_ حیوانـــات
در اجاره حیوانات می توان این گونه تفسیر کرد که منفعت حیوانی به شخصی اجاره داده شود که این منفعت اعم از سواری ویا حمل بار توسط حیوان مذبور است.
در اجاره حیوانات پنج ماده در قانون مدنی آمده است که از ماده 507الی 511 درمورد آن اینگونه بحث می کند:
دراجاره حیوانات تعیین منفعت؛ یا به تعیین مدت اجاره است یا به مسافت ومحلی که حیوان مذبوریا محموله حمل میشود است.باید توجه داشت که حیوانی که مورد اجاره است برای همان مقصودی استفاده شود که قصد طرفین بوده است؛ به این گونه که اگر قصد اجاره حیوان سواری آن بوده مستاجر نمی تواند از آن برای حمل بار استفاده کند.
بر طبق مواد قانونی؛ قانون مدنی اگر تعین منفعت حیوان بر اساس تعیین مدت باشد دیگر لزومی به تعیین محموله قابل حمل یاراکب نیست؛ لیکن مستاجر نمی تواند بیش حد معمول بر حیوان بار بزند.
در #اجاره_ اشخاص
در اجاره اشخاص می توان اینگونه نوشت که:
اجاره یک شخص برای انجامی کار مشخص؛اما با جدا شدن حقوق کار ازقانون مدنی بخش عمده ای از اجاره اشخاص از قلمرو قانون مدنی خارج شد؛ اما با این حال هنوز 6 ماده در مورد اجاره اشخاص در قانون مدنی به حال خود باقی مانده است؛ وچون بحث ما حول محور قانون مدنی است در این مطلب سعی می کنیم که ازآن خارج نشویم.
برطبق مواد قانونی 512الی 517از قانون مدنی می توان نوشت که :
در اجاره اشخاص کسی که اجاره می کند مستاجر،کسی که مورد اجاره واقع می شود اجیر و مال الاجاره اجرت نامیده می شود.
در اجاره اشخاص می توان به دو نوع از اجاره اشاره کرد:
الف )اجاره خدمه و کارگر از هر قبیل
ب)اجاره متصدیان حمل ونقل اشخاص یا مال الاتجاره اعم ازراه خشکی یا آب یا هوا
در اجاره خدمه و کارگر نمی توان او را اجیر کرد مگر برای مدت معینی اگر مدت در اجاره معیین نباشد؛ مدت محدود می شود به مدتی که مزد از قرار آن معیین شده است.(یعنی مدت زمانی که برای آن مزدی دریافت کرده است.)بنابراین اگر مزد از قرار یک روز،یک ماه ویا یک سال است مدت اجاره نیز محدود می شود به یکروز،یک ماه ویا یک سال وپس از انقضاءمدت اجاره بر طرف می شود.
اما در مورد متصدیان حمل ونقل چه از راه زمینی چه هوایی و چه دریایی برای حفظ و نگهداری آنچه که به آنان سپرده می شود در کوشش باشند ودر صورت تعدی یا تفریط مسئول تلف شدن یا ضایع شدن اشایی هستند که برای حمل به آنان سپرده شده است.
در اجاره متصدیان حمل ونقل ممکن است شرط شود که اگر محموله در مدت معیین به مقصد نرسد مقدار معینی از مال الاجاره کم می شود.
وبلاگ حقوقی دادور امیدوار است در این مطلب توانسته باشد پاسخ گوی سوالات شما عزیزان شده باشد؛ در صورت ابهام در هریک ازموارد زیر می توانید از طریق نظر دادن روی مطلب ویا انتقاد یا پیشنهاد در وبلاگ دادور مارا در راستای هرچه بهتر کردن مطالبمان یاری کنید .