فسخ #قرارداد_اجاره ؛
در صورتی که #مستاجر ( کسی که مال را اجاره میکند.) در مدت اجاره و قبل از پایان آن درخواست فسخ قرارداد اجاره کند، آیا #موجر (کسی که مال را اجاره می دهد) مکلف است تن به فسخ قرارداد دهد و رهن را به مستاجر برگرداند؟
قرارداد اجاره عقد لازم است و عقد لازم را نمیتوان به آسانی فسخ کرد. به این ترتیب نه موجر میتواند اقدام به فسخ قرارداد کند و نه مستاجر؛ اما قانونا میتواند حق فسخی پیشبینی شود.
برای مثال، ملکی را که مستاجر اجاره کرده است و احساس میکند #مغبون شده است، یعنی بیش از قیمت واقعی آن ملک اجاره داده شده است؛ در این حالت مستاجر میتواند از طریق دادخواست، تقاضای فسخ قرارداد به علت غبن کند.
همچنین ممکن است شرط خاصی بین مالک و مستاجر شده باشد که در صورت عمل نکردن به آن شرط از سوی مالک تا فلان تاریخ مستاجر حق فسخ قرارداد را داشته باشد.
برای مثال بین مستاجر و مالک شرط شود که تا تاریخ معین در ملک مربوطه تعمیرات لازم اعمال میشود و اگر طبق این شرط مالک تا تاریخ مذکور اقدام به تعمیرات ملک خود نکند، مستاجر مستحق فسخ قرارداد باشد. اگر شک داشته باشند که #حق_فسخی وجود دارد یا نه، فرض بر این است که حق فسخی وجود ندارد.
به هیچ عنوان قرارداد نمیتواند نه از سوی موجر و نه از سوی مستاجر فسخ شود، تنها در صورت #اقاله یعنی بر هم زدن قرارداد به توافق طرفین قرارداد فسخ میشود.
پس از تعیین مدت اجاره و تدوین #اجاره_نامه، قرارداد به هیچ عنوان نه توسط موجر و نه توسط مستاجر قابل فسخ نیست، مگر در شرایط خاص، به عنوان مثال مال مورد اجاره تلف شده باشد و امکان استفاده برای مستاجر نباشد و گرنه در حالت عادی هیچ دلیل قانونی برای فسخ قرارداد از سوی مستاجر و موجر وجود ندارد.