يك خانواده محترم» در خيانت به وطن ركورد زد!
مرجع : روزنامه جوان روز گذشته خبر جايزهگرفتن فيلم ضدايراني «يك خانواده محترم» در جشنواره فيلم ابوظبي بار ديگر حرف و حديثهاي پيرامون چرايي ساخته شدن اين فيلم در داخل كشور و نيز گشت و گذارهاي بلامانعاش در جشنوارههاي خارجي را به سرفصل اخبار فرهنگي رسانههاي كشور تبديل كرد.
مرواريد سياه جشنواره فيلم كشوري كه ادعاي مالكيت بر جزاير سهگانه ايران دارد، در حالي به «يك خانواده محترم» ايراني رسيد كه از نگاه مسئولان سينمايي و فعالان رسانهاي، اين فيلم بدترين فيلم ضد ايراني حاضر در جشنوارههاي خارجي است كه صرفاً براي خوشايندي جشنوارههاي خارجي ساخته شده است و براي مقابله با آن بايد مقابل غضنفرهاي داخلي ايستاد نه مارادوناهاي خارجي.
توهين فيلم به شهدا و آزادي خرمشهر
اين روزها «يك خانواده محترم» با پشتوانه تهيهكنندگان فرانسوي خود سوار بر قطاري است كه يكي پس از ديگري به جشنوارههاي بينالمللي خارجي سرك ميكشد و در هر ايستگاه تصوير ضدايراني خود را به نمايش ميگذارد.
فيلمي معمولي از نظر ساختاري كه ابتدا قرار بود يك تله فيلم باشد، اما بعدها در قطع يك فيلم سينمايي ساخته شد و در داستان ضد ايرانياش كه تمام و كمال در ايران اتفاق ميافتد، فرهنگ ايرانيان، جامعه ايران، دفاع مقدس و آزادسازي خرمشهر را آماج توهين قرار داد.
در حال حاضر اصل مطلب درباره چرايي ساختهشدن و نمايش خارجي فيلمي ضد خودي كه حتي پاي بعضي از سكانسهايش به ادارت دولتي نيز كشيده ميشود، در داخل كشور به بيراهه رفته و به تلاش و تقلاي سيما فيلم براي بيرون كشيدن خود از منجلاب «يك خانواده محترم» و ادعاي تهيه كننده ايراني آن براي تكذيب عدم مشاركت سيما فيلم در ساخت اثرش محدود شده است.
اين در حالي است كه «يك خانواده محترم»، تنها نماينده سينماي ايران در جشنواره فيلم كن، ابوظبي و نيز لندن است اما با سرمايه خودي عليه كشورمان ميتازد.
چرا سيما فيلم و تهيهكننده پاسخگو نيستند؟
به گفته محسن يزدي، فعال رسانهاي در امور فرهنگي «يك خانواده محترم» فقط براي حضور در جشنوارههاي خارجي ساخته شده است و محمد آفريده، تهيه كننده و مسعود بخشي كارگردان آن ميدانند كه اين فيلم اصلاً قابليت نمايش در داخل كشور را نخواهد داشت.
يزدي درباره محتواي فيلم ميگويد: «همچون زاويه نگاه خارجيها به مقوله شهيد، نحوه پرداخت «يك خانواده محترم» به بحث شهيد نيز با نمايش بحث خشونت توام است. در اين فيلم از بعضي مفاهيم چون ظاهرهاي مذهبي و عكسها استفادههاي اغراقآميز شده و به سبك فيلمهاي خارجي كه درباره ايران ساخته ميشود، از صداي امام خميني(ره ) و احمدي نژاد در برخي سكانسهاي فيلم استفاده شده است.»
بر اساس اين گزارش «يك خانواده محترم» فرآيندي عجيب را براي رسيدن به مجوز ساخت طي كرده و سيما فيلم نيز هرگز بر ساخت آن نظارت نكرده است. به گفته يزدي، تهيهكننده اين فيلم براي ساخت آن موفق به اخذ مجوز تله فيلم از سيما فيلم شده است و اما در نهايت «يك خانواده محترم» را ساخته، آن هم بدون اعمال اصلاحاتي كه مدنظر سيما فيلم بوده است.
در اين فيلم از بعضي مفاهيم چون ظاهرهاي مـذهـبي و عـكـسها استفادههاي اغراقآميز شده و به سبك فيلمهاي خارجي كه درباره ايران ساخته ميشود، از صداي امام خميني(ره ) و احمدينژاد در برخي سكانسهاي فيلم استفاده شده است
يزدي با اعلام اينكه عوامل فيلم «يك خانواده محترم» سيما فيلم را دور زدهاند، خاطرنشان کرد
«تنها اقدام منفعلانه سيما فيلم براي برداشتن اسم «يك خانواده محترم» از روي دوشش لغو مشاركتش بوده است، دريغ از اينكه موضوع چيزي فراتر از صدها ميليون تومان پولي است كه اين مركز به تهيهكنندگان فيلم داده است. با اين روال سيما فيلم بايد پاسخگو باشد كه چرا بدترين فيلم ضدايراني با مجوز اين سازمان در جشنوارههاي خارجي به نمايش درآمده است.
يزدي با اشاره به درخواست اوليه سيما فيلم مبني بر اعمال اصلاحات روي فيلمنامه اثر نيز يادآور شد: «فيلمي كه ديدهام ذاتش مشكلدار است و با اصلاحات مشكلش حل نميشود. متهم اصلي اين ماجرا در درجه اول آفريده و در درجه دوم سيما فيلم است كه نميتواند از زير بار آن شانه خالي كند.»
تعجب است با چه تحليلي روي اين فيلم سرمايهگذاري شده است
در عين حال به گفته «حامد بامروت» يكي ديگر از فعالان رسانهاي، مشكلات فيلم «يك خانواده محترم» هرگز با حذف يك يا دو سكانس و ۱۰ دقيقه كم و زياد كردن مرتفع نميشود.
بامروت در گفتوگو با «جوان» ميگويد: «اين كلاهي است كه جشنوارههاي خارجي سر فيلمسازان و فضاي سينما ما گذاشتند. فيلمي كه با مشاركت طرف فرانسوي ساخته ميشود؛ طرف خارجي سرمايهگذاري ميكند؛ جايزه ميگيرد؛ تشويق ميكند؛ پوشش خبري ميدهد و در نهايت طرف خارجي از اين فيلم بهرهبرداري نيز خواهد كرد.»
وي ادامه ميدهد: «تعجب از دوستان داخل كشور است. آنها با چه تحليلي روي اين فيلم سرمايهگذاري كردند؟!»
بامروت با اشاره به اينكه از داوران جشنواره فيلم ابوظبي نيز نميتوان توقعي جز اين داشت، ميگويد: بايد از مسئولان خودمان توقع داشته باشيم. آفريده بعد از فيلم «يك خانواده محترم» و روشن شدن ماهتيش پس از نمايش در كن سفارش كار جديدي را از يك سازمان سينمايي دريافت كرده و از طريق ارگانهاي ديگر جايزه فيلم كوتاه دريافت ميكند و سفارش ساخت فيلم كوتاه از آنها ميگيرد. لذا فرافكني نكنيم و توپ را به زمين داوران ابوظبي نيندازيم. آنها در مسيري كه هستند بهترين بهرهبرداري را كردهاند.»
در ماههاي اخير ارائه مجوز ساخت به فيلمها ضدارزشي كه «يك خانواده محترم» نقطه اوجشان بوده، روال حيرتآوري داشته است. ارائه مجوز ساخت به فيلم از سوي دولت، توقيف و سپس خريداريشدن اثر از سوي دولت و آرشيو شدن آن فرآيند عجيبي است كه سينما اخيراً با آن مواجه بوده است.
روال عجيب ديگر در عرصه سينما گريز مسئولان از پاسخگويي در قبال موضوعات سؤالبرانگيزي چون، «يك خانواده محترم» است. يزدي با اشاره به چنين روال نامتعارفي ميگويد: «اين فيلم به جشنوارههاي خارجي رفته و حيثيت ايران را بر باد داده است. اما در داخل كشور سيما فيلم، آفريده و سازمان سينمايي هيچكدام پاسخگو نيستند.»
وي با اشاره به اينكه اخيرا فيلم ضد ارزشي «خانه پدري» نيز در جشنوارههاي خارجي شركت كرده بود از روال موجود در سينماي كشور به عنوان روال بد و تاملبرانگيزي ياد كرد و خواستار پاسخگويي سريع مسئولان در اين خصوص شد.»
در جنگ نرم بايد مقابل غضنفرهاي داخلي ايستاد
يزدي همچنين در بخش ديگري از صحبتهايش خاطرنشان كرد: «ما در جنگ نرم بايد مقابل غضنفر بايستيم. ۳۰ سال است كه مارادونا نتوانسته كاري انجام دهد در حالي كه غضنفر دارد به خودمان گل ميزند. جنگ نرم اين است كه غضنفرهاي داخلي را بگيريم و سيما فيلم در اين زمينه درست مانند غضنفر عمل كرده است.»
فيلم «يك خانواده محترم» به عنوان يكي از ضدايرانيترين فيلمهاي تاريخ سينماي ايران كه در داخل كشور ساخته شده است در حالي تحت حمايت تهيهكنندگان فرانسوي خود حضور در جشنوارههاي مختلف خارجي را تجربه ميكند كه سالانه ميلياردها تومان سرمايه هزينه جنگ نرم هزينه ميشود. اين در حالي است كه «يك خانواده محترم» نمود صرف هزينههاي دولتي براي راه انداختن جنگي تمام عيار عليه خود است.»