با سلام خدمت دوستان عزیز مطلبی که نوشته شده شاید تو نگاه اول خیلی ساده و بی اهمیت به نظر بیاد ولی اگه این مشکل حل نشه به یک فاجعه انسانی و یک بحران مهم تبدیل خواهد شد
روزنامه حیدر بابا سه شنبه 11 آبان 1389
دریاچه ی عزیز آسوده بخواب که هیچ کس بیدار نیست
تقریبا شش همایش در 6 ماه گذشته جهت بحران دریاچه ارومیه برگزار شده است، اما با این وجود مردم هیچ بهبودی در روند خشک شدن دریاچه ارومیه مشاهده نکرده اند .
طبق اعلام کارشناسان و جناب آقا بیوک رییسی مدیر کل محافظت محیط زیست استان بر اثر خشک شدن دریاچه، بیش از 150 هزار هکتار از اراضی استان آذربایجان شرقی تخریب می شوند. 550 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان به صورت مستقیم تحت تاثیر این فاجعه خشک می شوند، و این یعنی گرسنگی مطلق مردم آذربایجان .
به گفته پزشکان : مردم آذربایجان برای سلامتی چشمانشان باید از عینک آفتابی استفاده کنند، چرا که هشت میلیارد تن بمب نمک، زندگی و سلامت مردم را تهدید می کند.
واقعا تعجب بر انگیز است که مسئوان تلاشی برای حل بحران نمی کنند. مردم از مسئولان انتظار دارند تا این بحران را کنترل کنند، مردم از برگزاری جلسات و همایسهای بی سر و ته خسته شده اند.
روزنامه حیدر بابا 27 مهر 1389
مرثیه ای برای نگین سرخ آذربایجان
بیش از نیمی از دریاچه خشک شده است. احداث سدهای بی حساب و کتاب و چاههای مجاز و غیر مجاز مثل خوره به جان دریاچه افتاده است که کاسه جان دریاچه را جرعه جرعه می نوشد.
روزنامه صائب تبریز 15 آبان 1389
این روزها ارومیه به نمک نشسته و بوی نامطبوع مرگ دریاچه ، مرغان دریایی و پرندگان را فراری داده است
به گفته مسئولان محیط زیست از مجموع 5 هزار و 700 کیلومتر وسعت دریاچه بیش از 3 هزار کیلومتر آن به کویر نمک تبدیل شده است. شوره زار سفید رنگ، تنپوش ارومیه شده و او را برای رفتن به مرگ ابدی آماده می کند.
کاظم فرهمند نائب رئیس کمیسیون کشاورزی و آب و منابع می گوید : ساخت 139 سد در مسیر دریاچه در آذربایجان شرقی و غربی باعث خشک شدن آن شده است. ریاست محترم سازمان محیط زیست آذربایجان غربی گفت : آذربایجان در معرض یک خطر بسیار جدی و نگران کننده است، او می افزاید : از عوارض خشک شدن دریاچه می توان به وجود سرطانهای دستگاه تنفسی و افزایش بیماری های ریوی و سل اشاره کرد و نمک حاصله از خشکی توسط باد به زمینهای زراعی و باغات هدایت شده و باعث خشکی آنها می شود و استانهای آذربایجان شرقی و غربی را چنان شوره زار خواهد نمود که امکان زیست را به کلی از بین برده و در منطقه به یک فاجعه انسانی غیر قابل حل تبدیل خواهد شد. به طوری که تولیدات کشاورزی و دامداری و حتی صنعتی استانهای مذکور به شدت کاهش یافته و نهایتا به صفر خواهد رسید. «حتی دیگر مناطق آذربایجان (اردبیل، زنجان، قزوین، همدان، و ...) از عوارض خشک شدن دریاچه آذربایجان (ارومیه) در امان نخواهند بود.»
مسئولین اعلام می کنند در خوش بینانه ترین شرایط تا دو سال دیگر دریاچه کاملا خشک میشود و 8 میلیارد تن نمک به همراه باد به بخش بزرگی از آذربایجان سفر کرده و تمام مردم آذربایجان را مسموم خواهد نمود به طوری که 5 استان آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، زنجان، کردستان به صورت مستقیم و چندین استان دیگر به صورت غیر مستقیم از عوارض نابود شدن دریاچه آذربایجان تاثیر خواهند پذیرفت.
حال اگر دولت تا پایان سال جاری برنامه ای برای حل این بحران تدوین نکند، مردم آذربایجان با ابزارهای قانونی و مدنی خود و با تکیه بر اصل 27 قانون اساسی که اعتراض را حق طبیعی و قانونی مردم دانسته در راستای حل این بحران وارد عمل خواهند شد.
لازم به ذکر است که هیچ گروه و شخصی اعم از دولتی و غیر دولتی، حقیقی و حقوقی، فقیر و ثروتمند، خرد و کلان از طبعات منفی این بحران در امان نیستند و با خشک شدن اراضی و استنشاق نمک، خسارتهای جبران ناپذیر این فاجعه گریبان گیر تمام اقشار جامعه بزرگ آذربایجان خواهد بود. لذا از عموم مردم آذربایجان انتظار می رود و استدعا می شود جهت احیای دریاچه ی زیبای آذربایجان همبسته و کوشا باشند، چرا که همه متضرر این فاجعه عظیم خواهد بود،اگر تا پایان سال جاری تدبیری اتخاذ نشود، مردم همانند 13 فروردین امسال که با اجتماع در کنار پل میان گذر دریاچه ارومیه و در حرکتی نمادین با ریختن بطری آب به دریاچه صدای حمایت خود را به گوش جهان رساندند سال آینده نیز در سالروز جشن طبیعت (13بدر 1390) با گرد هم آمدن در پل دریاچه خواستار احیای ثروت ملی خود «دریاچه آذربایجان» خواهند شد.
منابع : روزنامه حیدر بابا سه شنبه 11 آبان 1389
روزنامه حیدر بابا 27 مهر 1389
روزنامه حیدر بابا 27 مهر 1389
روزنامه صائب تبریز 15 آبان 1389