این اختلال نوعی بی نظمی کروموزومی است که در جنینی رخ می دهد.
این افراد دارای ۴۷ کروموزوم هستند. کروموزوم اضافی موجب تغییرات جسمی و ذهنی می شود. سندرم دان در قبل از تولد بروز می کند. توانایی این افراد مانند سایرین نیست اما برخی از توانایی های آنها مارا شگفت زده می کنند.
آنها مراحل رشد جسمی ذهنی را با تاخیر طی می کنند. آنها راه رفتن، صحبت کردن، بازی کردن و فعالیتهای دیگر را دیرتر می آموزند.
تشخصی سندرم دان در کودکی :
شل بودن عضلات بدن
نرمی مفاصل و قابلیت خم شوندگی بیش از حد معمول
نیم رخ تخت بینی کوچک و چشم ها کشیده و بادامی
بزرگی عضله زبان نسبت به دهان
تک شیار عمیق در کف دست
فاصله بیش از معمول بین انگشت شصت پا و انگشتان کناری
آنها اغلب مشکلات پزشکی چون : ناراحتی های قلبی مادرزادی، ابتلا سریع به بیماریهای عفونی، مشکلات تنفسی و برخی ناراحتیهای گوارشی را دارند.
این افراد نسبت به جنبه های اجتماعی پیرامون خود حساس ترند. عواطف و نیازهای آنها مانند سایرین است و باید از فرصتهای یکسانی بهره مند شوند.
با مراقبت های مناسب می توانند در ادامه تحصیل، رفتار اجتماعی و اداره امور شخصی خود پیشرفتهای خوبی بدست آورند.
بدشنوایی کودکان سندروم داون و درمان آن با صوت درمانی
بسیاری از کودکان مبتلا به سندرم داون، اختلالات شنوایی نیز دارند. این اختلالات عمدتا به دلیل عفونت های مکرر گوش میانی و تجمع سرومن( جرم گوش) در مجرای شنوایی می باشد. اوتیت مزمن تکرار شونده در گوش میانی، باعث ایجاد چسبندگی در گوش میانی شده و حرکت استخوانچه های گوش کاهش می یابد. این امر باعث دریافت نامطلوب محرکات شنوایی در دوران حساس رشد می شود. در این حالت امکان وقوع اختلال پردازش شنوایی(بدشنوایی) در سنین بالاتر بسیار محتمل است. در بدشنوایی توانایی پردازش اصوات و حذف نویز کاهش پیدا می کند.
کودکان سندروم داون دچار محرومیت های حسی هستند و برای رساندن آنها به حداکثر ظرفیت شناختی، باید از برنامه های خاص پیش گیرنده و آموزشی استفاده نمود. تاخیر در رشد زبانی این کودکان باعث تاخیر در رشد گفتار آنها نیز خواهد شد. بنابراین یکی از مهمترین اقدامات در مورد این کودکان، رفع مشکلات شنوایی آنها است تا از این طریق به رشد زبانی آنها کمک گردد. از مهمترین مشکلات این کودکان مشکلات گفتاری و شنیداری آنها می باشد. آنها اغلب در کنترل سیستم گفتاری، هماهنگی زبان، لب ها، فک و کام دچار مشکل هستند. این موانع گفتاری موجب شده تا این کودکان به کمک بیشتری درمورد شنوایی خود نیاز داشته باشند.
با استفاده از روش صوت درمانی می توان عضلات گوش میانی را تقویت کرد و از این طریق ظرفیت شنوایی را در دریافت اصوات مطلوب و حذف اصوات مزاحم افزایش داد. در این روش درمانی، کودکان به اصوات با فرکانس بالا و پایین به طور متناوب گوش می دهد و پس از درمان قادر به دریافت بهتر اصوات فرکانس بالا می شوند. صامت هایی مانند /ت/، /گ/، /د/، /پ/ و /ب/ جزو اصوات فرکانس بالا هستند و به طور حتم برای وضوح گفتار به ویژه در محیط شلوغ(نظیر کلاس درس یا مهدکودک) باید به راحتی شنیده شوند. قبل از اینکه کودک قادر به تولید این صداها باشد باید بتواند آنها خوب را بشنود. بنابراین صوت درمانی موجب دریافت محرکات شنوایی در محدوده وسیعی از فرکانس ها می شود و امکان بهبود درک گفتار را فراهم می آورد.
برنامه صوت درمانی NLP چه کمکی به کودکان سندروم داون می کند؟
کودکان سندروم داون باید به طور منظم تحت معاینه و ارزیابی شنوایی قرار گیرند و هرگونه تجمع سرومن و یا عفونت سریعا درمان شود. در برخی از موارد تکرار این حالات با صوت درمانی کاهش می یابد. تحرکی که به واسطه صوت درمانی در گوش ایجاد می شود موجب خروج خود بخود مایعات از گوش شده و از انسداد گوش جلوگیری می شود.
در ماهای اول صوت درمانی این کودکان باید هر روز و به مدت 30 تا 60 دقیقه به محرکات صوت درمانی گوش دهند و در صورت تمایل کودک این زمان می تواند به بیشتر نیز شود. انجام صوت درمانی در کودکان سندرم داون موجب می گردد تا علاوه بر بهبود عملکرد حس شنوایی دیگر زمینه های شناختی آنها مانند توجه به محیط اطراف و اشتیاق به یادگیری نیز بهبود یابد.برنامه NLP حاصل سال ها تجربه متخصصان مرکز تخصصی نیوشا در زمینه ارزیابی و درمان اختلالات پردازش شنوایی(بدشنوایی و بیش شنوایی) می باشد. برنامه NLP مشتمل بر 3 شیوه درمانی مجزا است که بر حسب نیاز و نوع اختلال، مورد استفاده قرار می گیرند:
روش های Brain Wave Entrainmentشامل روش موفق Hemi-Sync؛
روش های صوت درمانی شامل روش های AIT، Tomatis و Ease؛
توانبخشی کلاسیک ویژه APD.
در برنامه صوت درمانی NLP برای درمان حساسیت بیش از اندازه به صدا در کودکان مبتلا به سندروم داون استفاده می شود. صوت درمانی نوعی فیزیوتراپی برای عضلات گوش محسوب می شود. همانطور که برای تقویت هر عضله در بدن نیاز به تمرینات منظم، پیوسته مستمر می باشد.