چند وقت پیش به چند قطعه عکس فوری نیاز پیدا کرده بودم. به عکاسخانه ای رفتم و بعد از گرفتن عکس مجبور شدم بیست دقیقه ای منتظر بمونم تا عکسهام حاضر بشه. از روی بیکاری رفتم به دکه ی مطبوعاتی که همون حوالی بود و مشغول تماشای نشریات آویزون (!) شدم .... نشریات جالبی بود... یک چند تایی رو عکس انداختم که در بالا عکسشون رو می بینین... اول یه دور با هم مرور کنیم :
- 390 راز زندگی یانگوم ! ( نشریه ی آذین ! )
- یانگوم بچه دار شد ! ( نشریه ی آذین ! )
- دست نوشته های یانگوم : عاشق اسب سواری هستم ! ( نشریه ی عصر فرهنگ ! )
- یانگوم کیست ؟! ( نشریه ی طلوع زندگی )
- پیام یانگوم به هواداران ایرانی ! ( نشریه ی بازارچه )
- و در این بین نشریه ی طنز و کاریکاتور هم روی جلدش رو اختصاص داده بود به کاریکاتورهای یانگوم و بر و بچس !
البته یک جمله هم از مادر عروس بخونین : گلزار از سیگار متنفر است ! ( نشریه ی آذین )
همیشه توی همه ی کشورها نشریات زرد وجود دارند. در ایران هم همینطور... اما رشد نشریات زرد در کشور ما خیلی زیاد شده و خوب جای تعجبی هم نداره ... مسلما هدف اصلیشون اینه که مردم رو از فکر کردن باز داره ...
یک دختر بچه ای بهم گفت یانگوم پربیننده ترین سریال تلویزیونی در تمام دنیاست ! دروغ نمی گه ... راست هم می گه ... اما خوب یک مسئله ی مهم وجود داره ... می دونین که لیگ فوتبال آسیا ( حالا اسمش هر چی ... جام ، مسابقات ... من از فوتبال چیزی نمی دونم ) پربیننده ترین لیگ فوتبال در جهانه ... خوب این خیلی مسئه ی مهمی نیست .. چون همه می دونیم که مزخرفترین هم همین لیگ آسیا هست. اما اینکه چرا اینقدر پر بیننده هست کافیه فقط مردم هند و چین بشینن تماشاش کنن.. ! نکته در اینجاست.. گرفتین ؟
هنگامی که همه یکسان فکر می کنند دیگر کسی بیشتر نمی اندیشد . "ولتر"
ایرنا - یک آسیب شناس اجتماعی گفت: بررسی های جامعه شناسانه حاکی ازآن است که 80 درصد خوانندگان نشریات زرد بانوان و 60 درصد آنان خانه دار هستند. براساس یک تعریف درعلوم ارتباطات، نشریات زرد آن دسته از نشریات هستند که فاقد ارزشهای فرهنگی بوده، زبان تهیجی دارند و اکثرا برای طبقات متوسط و پایین جامعه منتشر می شوند.
دکتر مجید ابهری درتوضیح بیشتر این مطلب گفت: روزنامه های زرد از نظر آسیب شناسی مطبوعاتی؛ جرایدی هستند که با تیتر های درشت و جنجالی ضمن درشت نمایی حوادث کم اهمیت بر شگفتی های بیهوده، با ادبیات کم مایه در تیتر ها و مقالات خود بر ماجراها و حوادث هیجانی تاکید می کنند.
وی ادامه داد: این روزنامه ها با نادیده گرفتن چرایی ها، علت ها و بی توجه به اطلاعات منطقی، از خواننده فکر و اندیشه را سلب کرده و ادبیات مبتذل نویسی را برای مخاطبان به صورت عادات فرهنگی در می آورند.
این پژوهشگرعلوم اجتماعی به یک تحقیق انجام شده دراین زمینه اشاره کرد و گفت: این پژوهش توسط دانشگاه شهید بهشتی تهران بر روی 24 نشریه زرد و 14 روزنامه و 10 مجله انجام شد.
نتایج این گزارش حاکی است: محتوای تمام مقالات و اخبار زرد یکسان است، بطوریکه همه آنها با منتشر کردن عکس دختر بچه ای جذاب با چشمان آبی یا عسلی با صورت آرایش کرده، عکس های عمدتا تخیلی و یا عکس بسیاری از هنرپیشه ها بر روی جلد خود و صفحات میانی، علاوه بر ورود به ماجراهای خصوصی و زناشویی آنها صفحات متعدد دیگری را نیز به موضوعات مضمومی مانند قتل و تجاوز اختصاص می دهند.
وی افزایش احساس اضطراب، شدت بدبینی و سوءظن زنان به شوهران و مردان، بوجود آمدن حس پرخاش جویی و انتقام گیری در زنان، ایجاد اختلال در روابط بین فردی زنان و روابط اجتماعی آنان از دیگر آثار سوء مطالعه نشریات زرد در بانوان دانست.
وی از کارشناسان و مسوولان ذیربط خواست تا برای مقابله با این عوارض چاره ای بیاندیشند و اجازه ندهند قشر عظیمی از جامعه این گونه به بازی گرفته شوند.
برنامهسازی زرد؛ مخاطبپسند بودن یا نیتهای غیرمسوولانه؟
مطبوعات زرد در نگاه کلی در مقابل مطبوعات کیفی قرار میگیرند. ویژگیهای این دسته از مطبوعات را میتوانیم این گونه بیان کنیم: به لحاظ صوری قطع کوچک، عناوین یا تیترهای درشت، عکسهای فراوان و استفاده از رنگ. از لحاظ محتوایی هم پرداختن به حوزههای حوادث، جنایت، عشق، ورزش و... با رویکردی هیجانی و زبانی ساده، مهمترین خصوصیات این نوع نشریات است. در کنار این فاکتورها تیراژ بالا و قیمت پایین هم به مدد آنها میآید تا مشتریان بیشتری جذب کنند. مطبوعات زرد به شدت سرگرم کنندهاند و سواد رسانهای بالایی را طلب نمیکنند.
|