آیا یاران اصلی امام زمان(عج) عصاره تاریخاند و از میان این همه انسانهای صالح و اولیای الهی انتخاب آنان چگونه صورت میگیرد، یعنی آنها دارای چه ویژگیهای میباشند که به این مقام برگزیده شدهاند؟!
انقلابی بزرگ و جهانی، نیازمند رهبران و مدیرانی لایق، کارکشته، وارسته و پرتوان است که هم پیروزیاش تأمین گردد و هم اهداف و برنامههای فراگیر آن تحقق یابد. بستر زمان و تاریخ، دروازه ورودی انسانها به دانشگاه مهدوی است؛ دانشگاهی که در آن ملیّت و قومیّت، مذهب، نژاد، مقطع زمانی و... مطرح نیست؛ بلکه فراملی، قومی، نژادی و انسانی است. براین اساس قیام مهدوی، به حدی گسترده و فراگیر است که در قلمرو آن، همه ملیتها و گروهها - از گذشته تا حال و آینده - حضور دارند و حتی ملائکه الهی نیز در آن به ایفای نقش میپردازند.
پس از آنجایی که در میان یاران حضرت، پیامبران و اولیای الهی (چون عیسی، یوشع، خضر، اصحاب کهف و...) و هم از اصحاب پیامبر اسلام و امیرمؤمنان«ع» (چون سلمان و مالک، ابوذر و...) حضور دارند، میتوان گفت آنان عصاره تاریخ خواهند بود. علاوه بر آن که خود حضرت مهدی(عج) ادامه دهنده راه همه پیامبران و اوصیا و دارنده همه سنن و مواریث آنان است؛ به طور طبیعی یارانش نیز دارنده این میراث گران بها خواهند بود.
البته در مجامع روایی بر 313 یار خاص آن حضرت تاکیدات ویژهای شده و اوصاف و خصلتهایی برای آنان شمارش شده است که نشان میدهد واقعاً آنان انسانهای برتر، شایسته و برگزیده هستند و توان انجام این مأموریت بزرگ الهی را دارند.
اوصاف یاران در قرآن
در قرآن، آیاتی وجود دارد که ویژگیهای برشمرده آنها را، میتوان بر یاران خاص حضرت مهدی(عج) تطبیق داد و در بعضی از روایات نیز، بیان شده که این آیات در مورد مهدی(عج) و اصحابش باشد؛ از جمله میفرماید:
صلی الله علیه وسلمیا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا مَن یَرتَدَّ مِنکُم عَن دِینِهِ فَسَوفَ یَأتِی اللَّهُ بِقَومٍ یُحِبُّهُم وَ یُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَی المُؤمِنِینَ أَعِزَّةٍ عَلَی الکافِرِینَ یُجاهِدُونَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَ لا یَخافُونَ لَومَةَ لائِمٍ ذلِکَ فَضلُ اللَّهِ یُؤتِیهِ مَن یَشاءُ وَ اللَّهُ واسِعٌ عَلِیمٌ»[1]؛
براساس این آیه خداوند در آینده جمعیتی را برای حمایت دین بر میانگیزد و اوصاف کسانی را که باید این رسالت بزرگ را انجام دهند، چنین شرح میدهد:
1. آنان عاشق خدا بوده و جز به خشنودی او نمیاندیشند. هم خدا آنها را دوست دارد و هم آنان خدا را دوست دارند. صلی الله علیه وسلمیُحِبُّهُم وَ یُحِبُّونَهُ»
2. در برابر مؤمنان خاضع و فروتن هستند. صلی الله علیه وسلمأَذِلَّةٍ عَلَی المُؤمِنِینَ»
3. در برابر ستمکاران قدرتمند هستند. «أَعِزَّةٍ عَلَی الکافِرِینَ»
4. جهاد در راه خدا برنامه همیشگی آنهاست. «یُجاهِدُونَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ»
5. ثابت قدم بوده و از ملامت کنندگان باکی ندارند. «وَ لا یَخافُونَ لَومَةَ لائِمٍ»
در پایان میفرماید: «به دست آوردن این امتیازات (علاوه بر کوشش شخصی)، مرهون فضل الهی است که به هر کس شایسته باشد، داده میشود. «ذلِکَ فَضلُ اللَّهِ یُؤتِیهِ مَن یَشاءُ وَ اللَّهُ واسِعٌ عَلِیمٌ».
در روایتی از امام صادق«ع» اوصافی برای یاران حضرت مهدی بیان شده که با اوصاف مذکور در آیه هماهنگ است.[2]
به طور کلی میتوان اوصاف، و ویژگیهای یاران خاص حضرت را در روایات چنین شمارش کرد.
اوصاف یاران در حدیث
شناخت عمیق نسبت به خدا؛ امام صادق«ع» میفرماید: «در قلوب آنان (یاران مهدی)، نسبت به ذات خدا شکی نیست» [3]
و «آنان به وحدانیت خداوند آن چنان که حق وحدانیت اوست، اعتقاد دارند»[4]
معرفت امام زمان(عج)؛ امام سجاد«ع» میفرماید: «آنان کسانیاند که به امامت مهدی(عج) اعتقاد دارند»[5]
اخلاص؛امام جواد«ع» فرمود: «هنگامی که برای مهدی، 313 تن از اهل اخلاص جمع شد، خداوند امر او را ظاهر خواهد کرد» [6]
اطاعت و فرمانبری؛ امام صادق«ع» میفرماید: «اطاعت آنان از امام، بیشتر از فرمانبری کنیز در برابر مولایش است» [7]
استقامت؛ آن حضرت هم چنین فرمود: «... گویا قلبهای آنان مانند تکههای آهن است... محکمتر از سنگ است»
[8]جان نثاری؛ از امام صادق«ع» نقل شده است: «آنان پروانه وار شمع وجود امام را در میان گرفته و او را با جانشان محافظت میکنند (یحفون به)» [9]
برخورداری از تأییدات الهی؛امام علی«ع» فرمود: «... خداوند مردی (مهدی) را در آخرالزمان میانگیزاند... او را به ملائکهاش تأیید کرده و انصارش را حفظ خواهد نمود» [10]
شهادتطلبی؛ امام صادق«ع» فرمود: «یاران مهدی، آرزو میکنند که در راه خدا به شهادت برسند»[11]
صبر و بردباری؛امام علی«ع» میفرماید: «یاران مهدی، گروهیاند که به خاطر صبر و بردباری در راه خدا، بر او منت نمیگذارند و از این که جان خویش را تقدیم حضرت حق میکنند، به خود نمیبالند و تکبر نمیکنند» [12]
شیران روز و زاهدان شب؛ امام صادق«ع» فرمود: «گویا من نظر میکنم به قائم و اصحاب او در نجف و کوفه، سجدهها به پیشانیهای آنها اثر گذاشته است؛ شیران در روز و راهبان در شباند...» [13]
همدلی؛امام علی«ع» فرمود: «ایشان یکدل و هماهنگ هستند» [14]
خواستار برکت؛ از امام صادق«ع» آمده است: «آنان بر فراز اسبهای خود دست بر زین امام میکشند و تبرک میجویند» [15]
عبادت الهی؛ امام صادق«ع» فرمود: «در دل شب، از خشیت خداوند، نالههایی دارند مانند ناله مادران پسر مرده» و «شبها را با عبادت به صبح میرسانند و روزها را با روزه به پایان میبرند»[16] شجاعت؛مام علی«ع» میفرماید: «همه شیرانیاند که از بیشهها خارج شدهاند و اگر اراده کنند کوهها را از جا بر میکنند» همان.
علم و بصیرت؛ امام علی«ع» میفرماید: «پس گروهی در آن فتنهها صیقلی میشوند، مانند صیقل دادن آهنگر، شمشیر را. دیدههای آنان به نور قرآن جلا داده و تفسیر در گوشهایشان جا گرفته است. در شب جام حکمت را به آنها مینوشانند، بعد از این که در بامداد هم نوشیده باشند»[17]
حق یاوری؛ امام صادق«ع» میفرماید: «خداوند به وسیله آنها، امام حق را یاری میکند»[18]
حکمت نورانی؛ از امام صادق«ع» نقل شده است: «گویی دلهای آنان مشعل نورانی است (کان قلوبهم القنادیل)»[19]
با توجه به این روایات، روشن میشود که یاران حضرت مهدی(عج)، دارای چنان ویژگیها و اوصاف برتر و کم نظیری هستند که به حق در این مقام و موقعیت قرار گرفتهاند و بدین جهت نقش مهمی در پیروزی آن قیام جهانی خواهند داشت.
دور از حریم وصلت،گل رنگ و بو ندارد
سر چشمه طراوت،آبی به جو ندارد
ای چلچراغ ایمان،ای جلوگاه قران
حیف از تو گر برد نام،هرکس وضو ندارد
راه وصال بستی،با دیگران نشستی
رو کن به هر که خواهی،گل پشت و رو ندارد...
الهم عجل لولیک الفرج
http://www.mahdi313.com
http://www.alghavs.blogfa.com