استفاده از آلات موسیقی مثل طبل و صنج در مراسمهای عزاداری چه حکمی دارد؟
استفاده از آلات موسیقی مثل طبل، صنج، نی، ارگ و مانند آنها در خلال عزاداری چه حكمی دارد؟
۱۳۹۰ چهارشنبه ۹ آذر ساعت 09:51

به گزارش سرویس قاب نقره برنا، برگزاری مراسم عزاداری برای حضرت سیدالشهدا(ع) یکی از سنتهایی است که همه ساله مردم مسلمان جهان در نقاط مختلف آن را برپا میکنند. سوالاتی درباره نحوه برگزاری این مراسمهای معنوی مطرح شده است که در ادامه نظر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی درباره برخی از آنها را میخوانید:
آداب و اخلاق عزاداری
سوال: اگر شخصی در حین عزاداری برای خودنمایی بلند بلند گریه كند و یا خیلی سنگین زنجیر و یا سینه بزند، آیا ریا كرده و عزاداری او باطل است؟ اگر به قصد گریانیدن دیگران باشد، چگونه است؟
پاسخ: ریا در هیچ عملی صحیح نیست ولی تباكی به نحو عزاداری و به قصد تعظیم امر شعائر، ریا نیست.
سوال: گاهی در مجالس عزاداری سالار شهیدان علیهالسلام، كه پر جمعیت نیز میباشند، دیده شده كه خادمین و نوكران ابی عبدالله علیهالسلام رفتار ناشایستی با عزاداران دارند، (مثل فریاد زدن، هُل دادن و غیره) این كارها از حیث شرعی چه حكمی دارد؟
پاسخ: باید با عزاداران و مستمعین با ادب رفتار و با احترام پذیرایی شود.
سوال: آیا رضایت پدر و مادر در رفتن به مجالس عزای سید الشهداء علیهالسلام واجب است؟ و بدون رضایت ایشان میتوان در این مجالس شركت كرد؟
پاسخ: موارد، مختلف است.
سوال: حكم شوخی و خنده در ماه محرم خصوصاً روز عاشورا چیست؟
پاسخ: صحیح نیست.
سوال: راه اندازی دستههای عزاداری در كوچه و خیابان كه باعث ترافیك میشود، چه حكمی دارد؟
پاسخ: در حد متعارف ایام عزاداری اشكال ندارد.
سوال: بعضی عزاداریها و هیئات به صورت چادر و خیمه در كوی و خیابان بر پا میشود و برخی از همسایگان به این كار، رضایت ندارند، و اقامه مجلس به این شكل و شركت در آن چه حكمی دارد؟
پاسخ: این مراسم را به نحوی برگزار كنند كه موجب زحمت عابرین و همسایگان نشود.
سوال: ایجاد سر و صدا، كم یا زیاد، در هنگام عزاداری، در صورتی كه از رضایت همسایگان بی اطلاع هستیم، چه حكمی دارد؟ (آیا رضایت تك تك همسایهها كافی است یا اغلب ایشان)؟
پاسخ: عزت و شأن این برنامه خود مقتضی است كه مزاحمت فراهم نشود.
سوال: عزاداری در نیمه شب كه موجب بر هم زدن آسایش و خواب مردم میشود از نظر شرعی چه حكمی دارد؟
پاسخ: به طور كلی مزاحمت و آزار اشخاص چه در خواب باشند چه در بیداری جائز نیست؛ این مراسم باید در حد معمول و متعارف انجام شود و در بعض موارد مثل شب عاشورا، صدق اذیت نمیكند.
سوال: آیا اینكه مؤسس یك مجلس عزای امام حسین علیهالسلام بخواهد این مراسم، جمعیت بیشتری داشته باشد، صحیح است؟
پاسخ: مجالس مذكور هرچه باشكوهتر و پر جمعیتتر باشد اثرش در قلوب بیشتر و آثار مثبتش زیادتر است و اگر به این مسئله اهمیت داده نمیشد دشمنان دین و مسلمانان فریب خورده و ظاهربین و غربزده اصل حادثه كربلا را انكار میكردند.
البته همگان متوجه باشند كه اجر و ثواب بسیار زیادی را كه بر اقامه عزای حضرت و شركت در مراسم آن بزرگوار است با وارد نمودن محرّمات از بین نبرند، و از هر چیزی كه موجب وهن مذهب و وهن مراسم سوگواری میگردد باید اجتناب شود.
سوال: گاهی ایام سوگواری حضرت ابا عبدالله الحسین علیهالسلام با بعضی از مناسبتها مثل نوروز تقارن پیدا میكند، نظر مباركتان را در مورد برگزاری مراسم این گونه مناسبتها در زمان عزای حسینی بیان فرمایید.
پاسخ: واضح است كه مؤمنین و محبین اهل بیت علیهم السلام در ایام محرم و صفر از برگزاری مراسم و تظاهر به اعمالی كه مناسب شأن محبّ اهلبیت سلام الله علیهم نباشد خودداری مینمایند و مراسم و سیره سوگواری را حفظ مینمایند.
آلات موسیقی در عزاداری
سوال: استفاده از آلات موسیقی مثل طبل، صنج، نی، ارگ و مانند آنها در خلال عزاداری چه حكمی دارد؟
پاسخ: جائز نیست.
سوال: در زمان عزاداری سالار شهیدان حسین بن علی علیهما السلام استفاده از طبل و صنج جهت هماهنگی عزاداران چه حكمی دارد؟
پاسخ: اشكال دارد.
برگرفته از كتاب « گفتمان عاشورایی» اثر آیت الله العظمی صافی